Câte zile trebuie să È›inem post înainte de Sfânta Împărtășanie?
Nu există o regulă general valabilă. Duhovnicul oferă îndrumare È™i dezlegare în funcÈ›ie de fiecare caz în parte, de neputinÈ›ele trupeÈ™ti È™i sufleteÈ™ti ale fiecăruia. În timpul celor patru posturi de peste an, Biserica recomandă postirea completă, atât înainte cât È™i după Sfânta Împărtășanie. În afara posturilor, mai ales bolnavilor È™i creÈ™tinilor practicanÈ›i, care È›in de obicei post miercurea, vinerea È™i în posturile de peste an, li se poate da dezlegare să se apropie de Sfintele Taine fără a mai posti suplimentar. Dacă nu ar fi aÈ™a, în zilele de mare sărbătoare precum a doua È™i a treia zi de Sfintele PaÈ™ti, nu s-ar mai împărtăși nimeni, pe motiv că a mâncat de dulce.
Părintele Arsenie Papacioc: Postul, în general, îÅŸi are rigorile lui. Eu le tot spun celor care mă cercetează să postească, dar după puteri ÅŸi după rânduială. Pentru că degeaba te abÅ£ii de la cele „de dulce”, un post de 40 de zile, dacă după acesta îÅ£i asupreÅŸti trupul cu îmbuibări peste măsură. Acest post este zadarnic ÅŸi, în loc să ducă la eliberare ÅŸi la sfinÅ£enie, duce la lăcomia pântecelui, ceea ce este mare păcat. De aceea eu recomand postul după puterea fiecăruia ÅŸi îl exclud la copii cu vârsta de până la 7 ani, la femei însărcinate ÅŸi la cei bolnavi. Postul sufletului este superior postului trupului. Degeaba nu mănânci carne dacă muÅŸti din carnea aproapelui. SoluÅ£ia optimă ÅŸi plăcută lui Dumnezeu este aceea a postului încununat de smerenie ÅŸi rugăciune (…).
După Sfânta Împărtășanie, în ziua aceea putem săruta icoanele sau persoanele apropiate?
Cel mai important È™i practic motiv pentru a nu mai săruta icoanele după Sfânta Împărtășanie este acela că ar fi putut să rămână pe buze o părticică din Trupul È™i Sângele Domnului, care să nu fi fost înghiÈ›ită. De aceea este bine să se consume anafora È™i un pic de vin, cu care să se cureÈ›e buzele È™i limba înghiÈ›ind toată împărtășania. De asemenea, după împărtășirea cu Hristos Dumnezeu, pe care trebuie să îl iubim din tot cugetul, din toată inima È™i din toată dorirea noastră, orice altă apropiere păleÈ™te în intensitate È™i importanță. De aceea, È™i în mod simbolic se spune să nu mai sărutăm icoanele sau persoanele dragi în acea zi. TotuÈ™i, Dumnezeu ne-a făcut din iubire È™i pentru iubire, iar împărtășirea cu ceilalÈ›i, în forma sărutului, a iubirii È™i a bucuriei, nu ne va È™tirbi cu nimic folosul Sfintei Împărtășanii. Mai ales icoanele nu sunt lucruri care să întineze sau să anuleze efectul Sfintei Împărtășanii, ci sunt obiecte sfinte, care mereu aduc binecuvântare È™i sfinÈ›ire.
Dacă dupa orele 24 am mâncat, am băut apă È™i apoi am dormit, dimineaÈ›a ne putem împărtăși?
Dacă am mâncat È™i băut din nepăsare È™i lăcomie, nu ne putem împărtăși. Doar cu o nouă mărturisire la părintele duhovnic È™i după primirea dezlegării, ne putem împărtăși. Dacă în schimb, am mâncat È™i am băut din motive de ordin medical, dacă am avut de luat vreun tratament, iar după aceea am dormit, dimineaÈ›a, pe stomacul gol, putem primi Sfânta Împărtășanie.
Părintele Dionisie de la Colciu: Să nu zicem: „Eh, nu-i nimic, am mâncat, am băut, am dormit, am mai făcut È™i altele, mă duc È™i mă împărtășesc”, aÈ™a cum aud că fac papistasii (catolicii), că la ei liturghia se face târziu. Catolicii aÈ™a zic: „Noi am avut nevoie È™i mâncăm mai de dimineață. Am mâncat, am fumat È™i câte o È›igară… Ei, până la urmă hai să luăm È™i cate o cafea ca să ne mai înviorăm. Măi, dar la biserică nu s-a terminat liturghia! Mergem să ne împărtășim.” Și se duc se se împărtășesc. Păi, aceea este pregatire?
La Sfânta Împărtășanie trebuie citit canonul È™i rugăciunile de mulÈ›umire?
Da, canonul de rugăciune înainte de împărtășanie trebuie făcut, dar în consonanță cu canonul dat de preot la scaunul de spovedanie. După împărtășanie, rugăciunile trebuie făcute cu evlavie, cu mulÈ›umire către Dumnezeu că te-ai învrednicit È™i ai luat darul acela atât de mare. (Pr. Dionisie de la Colciu)
Este păcat să mâncăm de dulce după ce ne-am împărtășit în acea zi?
Dacă mai este încă post, desigur că nu-i bine. Dacă postul s-a terminat, putem mânca de dulce.
Ce se ia după Sfânta Împărtășanie: anafora, agheasma mare, ageasma mică sau vin?
După Sfânta Împărtășanie se ia anafora. După aceea, fie la biserică (acolo unde acest lucru se practică), fie acasă, se poate bea puÈ›in vin pentru a se înghiÈ›i mai bine toată Sfânta Împărtășanie.
Ce se ia înainte de Sfânta Împărtășanie?
În ziua în care ne împărtășim, dimineaÈ›a înainte de Sfânta Liturghie, trebuie să nu bem È™i să nu mâncăm nimic.
Ne putem spăla pe dinÈ›i înainte de Sfânta Împărtășanie?
Da, ne putem spăla pe dinÈ›i, dar trebuie să avem grijă sa nu înghiÈ›im apă.
Femeile se pot împărtăși în perioada ciclului menstrual?
TradiÈ›ia este ca femeile să nu se apropie de Sfintele Taine în perioada scurgerii lunare, dar acesta nu este un canon general acceptat în Biserica Ortodoxă. Se recomandă ca femeile aflate în această situaÈ›ie să se adreseze părintelui duhovnic, de la care vor primi răspunsul potrivit cu fiecare caz în parte. Să nu ascultăm de gura lumii, ci de cuvântul decisiv al duhovnicului.
Când preotul te dezleagă pentru Sfânta Împărtășanie, iar unele canoane te-ar opri, cum procedezi ?
Mântuitorul Iisus Hristos spune: "Adevărat grăiesc vouă: Oricâte veÅ£i lega pe pământ, vor fi legate ÅŸi în cer, ÅŸi oricâte veÅ£i dezlega pe pământ, vor fi dezlegate ÅŸi în cer." (Matei 18,18) Canoanele bisericeÈ™ti sunt orientative, iar duhovnicii au deplină libertate, dar È™i responsabilitate ca la Taina Sfintei Spovedanii să lege sau să dezlege pe penitent, fiind inspirat de lucrarea Duhului Sfânt. AÈ™adar, chiar dacă după mărturisirea completă È™i cu adâncă pocăință la duhovnic È™i primirea dezlegării pentru împărtășanie ne simÈ›im nevrednici de Sfintele Taine, să nu ezităm a ne apropia de Sfântul Potir. Sfânta Împărtășanie nu este un premiu care se dă numai celor vrednici (È™i cine dintre noi poate spune că este vrednic cu adevărat?), ci se dă È™i spre iertarea păcatelor.
Părintele Arsenie Papacioc: După Spovedanie, duhovnicul este cel care hotărăşte cine este vrednic ÅŸi cine nu a se împărtăşi cu Sfintele Taine. Nu ne putem împărtăşi cu Trupul ÅŸi Sângele Domnului după bunul nostru plac, ci numai cu încuviinÅ£area duhovnicului. Acesta are toată autoritatea de a lega ÅŸi de a dezlega. Aici, duhovnicilor le revine o mare responsabilitate. Cele mai grele canoane pot opri pe cineva de la împărtăşit chiar ÅŸi 25 de ani, dar asta ar însemna să nu o mai poÅ£i face niciodată. Eu, Arsenie, nu sunt pentru astfel de canoane. Cel căzut în păcat se obiÅŸnuieÅŸte cu neîmpărtăşitul ÅŸi poate zice: „Parcă tot cu Împărtăşania am trăit până acum!”. Eu sunt pentru un canon pe care să-l facă zi de zi, în starea de simÅ£ire, nu de obligaÅ£ie tipicală. Eu nu dau canoane dintr-astea, care se fac repede, ca să se scape de ele. Suspinarea nu îÅ£i ia timp, este la îndemână ÅŸi angajează toată fiinÅ£a ta. Zici: „Of, Doamne!”. Un simplu oftat face mai mult decât orice rugăciune, mai mult decât a zice repede, de 15 ori, „Tatăl nostru”.
Când resturi din Sfânta Împărtășanie cad din gură, cum procedăm?
Este foarte important ca în momentul împărtășirii să deschidem gura larg È™i să cuprindem întregul conÈ›inut al linguriÈ›ei, pentru a evita eventuale prelingeri. Dacă s-a întâmplat ca o părticică să se prelingă pe buze sau pe haine, trebuie să îl întrebăm imediat pe părinte cum să procedăm. Să nu luăm nicio decizie înainte de a îl consulta pe părintele care ne-a împărtășit, căci putem greÈ™i într-un mod cutremurător. În principiu, orice părticică rămasă trebuie mâncată, iar haina respectivă trebuie arsă. Se întâmplă mai des în cazul bolnavilor È™i al bebeluÈ™ilor.
După Sfânta Împărtășanie, în ziua aceea se poate sta în genunchi, se pot face metanii?
Sfânta Împărtășanie este un motiv de mare bucurie È™i de a da slavă lui Dumnezeu. Îngenuncherile È™i metaniile sunt potrivite cu o altă stare sufletească, cu cea de tristeÈ›e È™i pocăință. Dar nu este o greÈ™eală sau un păcat a îngenunchia È™i a face metanii în acea zi, dacă există evlavie È™i dragoste de Dumnezeu.
Dacă înaintea Sfintei Împărtășanii, creÈ™tinul a avut un vis tulburător sau gânduri necurate, se mai poate împărtăși ?
Important este ca în toată vremea, dar mai ales în perioada dinaintea Sfintei Împărtășanii, creÈ™tinul să se ferească de acest păcat în orice fel, inclusiv prin evitarea emisiunilor TV nepotrivite. Astfel, după spovedanie È™i citirea canonului Sfintei Împărtășanii, ispitele vor fi È›inute departe de noi. Pentru cele ce se întâmplă în vis nu suntem răspunzători decât în măsura în care în vremea lucidității noastre, am consimÈ›it la gândurile păcătoase, pe care cel rău le îmbracă în forme È™i persoane în subconÈ™tient È™i în vis. Dacă sufletul ne este profund tulburat de acel vis, putem cere duhovnicului în respectiva dimineață o dezlegare. Altfel, dacă È™tim că a fost o ispită a celui rău pentru ca noi să amânăm împărtășania, cu adâncă pocăință, să ne apropiem totuÈ™i de Sfântul Potir.
Sfântul Teofan Zăvorâtul: Cel ce se apropie cu părere de rău pentru păcatele sale de Sfântul Trup È™i Sânge se mântuieÈ™te, iar cel ce se apropie cu nepăsare sau dispreÈ› se osândeÈ™te. Ceea ce vi se întâmplă în timpul postului dinaintea împărtășaniei… frica, neliniÈ™tea… trebuie să spunem că vin de la vrăjmaÈ™ul. El, probabil, se agită în jurul vostru. Spovedania, însă, È™i împărtășania îl ard È™i îl gonesc. De aceea el, prevăzând acest lucru, stârneÈ™te neliniÈ™tea. OsteniÈ›i-vă să nu vă abateÈ›i de la pomenirea lui Dumnezeu, nici de la pomenirea morÈ›ii… Faptul că simÈ›iÈ›i atacuri, mai ales când vă hotărâÈ›i să postiÈ›i, este cursa vrăjmaÈ™ului. El se sileÈ™te fie să vă abată de la post, fie să vi-l strice. Însă, dacă vă împotriviÈ›i lui È™i nu cedaÈ›i, acesta este semnul biruinÈ›ei, nu al rănirii È™i nu numai că nu vă împiedică apropierea de Taine, dar, dimpotrivă, este cea mai frumoasă podoabă a acestui lucru al lui Dumnezeu, adică a împărtășaniei.
Cum să ne prezentăm din punct de vedere vestimentar la Sfânta Liturghie în care ne vom împărtăși ?
Ar trebui ca la fiecare Sfântă Liturghie, chiar dacă nu ne împărtășim, să fim îmbrăcaÈ›i decent È™i cuviincios, după câteva reguli de bun simÈ›: femeile să nu se machieze, fustele să nu fie scurte, bluzele să nu fie strâmte, bijuteriile să nu fie ostentative, parfumul să nu deranjeze; bărbaÈ›ii să fie curaÈ›i È™i îngrijiÈ›i, cu capul descoperit, pantalonii să fie lungi, să poarte cămăși clasice, nu tricouri È™i înscrisuri.
Se poate administra Sfânta Împărtăşanie la persoanele inconÅŸtiente?
Primirea Sfintei Împărtășanii este strâns legată de Spovedanie chiar È™i pe patul morÈ›ii. Cel care este inconÈ™tient nu mai poate face aceasta. De asemenea, împărtășania este legată È™i de voinÈ›a persoanei respective. Împărtășania pe patul de moarte nu se refuză niciodată, cu condiÈ›ia ca muribundul să o ceară. Chiar dacă a cerut Împărtășania înainte de a fi inconÈ™tient, nu poate fi împărtășit un muribund, deoarece devenind inconÈ™tient nu poate mărturisi păcatele. Chiar dacă muribundul a fost unul din bunii credincioÈ™i, dar este inconÈ™tient, nu se cade să-i administrăm Sfânta Împărtășanie. Membrii familiei trebuie să fie răspunzători È™i să È›ină seama că împărtășirea nu trebuie lăsată în ultima clipă a vieÈ›ii.
Se poate cunoaÅŸte evoluÅ£ia stării muribundului după felul cum "cade" Sfânta Împărtăşanie în linguriţă?
Aceste interpretari nu au niciun temei canonic, sunt rodul imaginaÈ›iei È™i pot fi amăgitoare. Dumnezeu este „Stăpânul vieÈ›ii È™i al morÈ›ii" È™i doar El È™tie clipa È™i ceasul morÈ›ii fiecăruia. Deci nu se cuvine a face ghicitorie cu Sfânta Împărtășanie.
Este corect să ne împărtăşim noi pentru cei care au murit neîmpărtăşiÅ£i, Å£inând în mână lumânări pentru el?
Din punct de vedere liturgic, această practică este o inovaÈ›ie, căci nu este menÈ›ionată în nicio carte de cult. Din punct de vedere dogmatic, respectam principiul conform căruia Sfintele Taine se administrează doar persoanelor vii. Simpla rostire a numelui celor decedaÈ›i nu înseamnă È™i împărtășirea lor, sufletele lor imateriale neputându-se împărtăși cu ceva material, aÈ™a cum este Sfânta Euharistie. Ceea ce putem face pentru cei răposaÈ›i este doar rugăciunea È™i milostenia, concretizate în slujbele pentru morÈ›i È™i "datul de pomană". Dacă în momentul în care ne apropiem să primim Sf. Împărtășanie, o altă persoană vine la noi È™i ne dă una sau mai multe lumânări, să refuzam a le primi deoarece ei o fac cu credinÈ›a că ne putem împărtăși noi pentru cei morÈ›i neîmpărtășiÈ›i dintre rudeniile È™i cunoÈ™tintele lor, lucru imposibil după cum am văzut mai sus.
Există teama că dacă o persoană grav bolnavă se va împărtăși, va muri.
Dimpotrivă! Cu atât mai mult trebuie împărtăşit cel bolnav, pentru a nu pleca nepregătit spre scaunul de judecată. Iisus spunea: "Cel ce mănâncă trupul Meu ÅŸi bea sângele Meu are viaţă veÅŸnică ÅŸi Eu îl voi învia în ziua cea de apoi" (loan 6;54). Cel neîmpărtăşit, chiar dacă trăieÅŸte este deja mort pentru Dumnezeu: "Åžtiu faptele tale, că ai nume, că trăieÅŸti, dar eÅŸti mort" (Apocalipsa 3;1). Există cazuri de minuni când după primirea împărtășaniei cei bolnavi s-au însănătoÈ™it complet spre mirarea doctorilor.
Părintele Arsenie Papacioc: Singur Dumnezeu poate să hotărască dacă ne mai lasă timp sau dacă prelungeÅŸte timpul vieÅ£ii noastre, ÅŸi asta pentru a fi cât mai mult împreună cu El. Abia după ce reuÅŸim să înÅ£elegem această relaÅ£ie, abia atunci începem să ne preocupăm de mântuirea noastră. Acesta este scopul principal, permanent, de neschimbat, de neuitat – mântuirea. Åži nu putem ajunge la mântuire decât dacă fugim de obiceiuri ÅŸi de rutină. Numai aÅŸa ajungem la mântuire. Ferice, ferice, de mii de ori ferice de cei care, printr-o cât de mică venire în fire, se pregătesc, după cum ne învaţă Biserica, prin Evanghelii, pentru mântuirea lor. Când amarul va fi mai mare ÅŸi mai mare, atunci va fi ferice doar de acela care-ÅŸi cunoaÅŸte lucrul ÅŸi-ÅŸi mântuie sufletul.
Oricine se împărtăşeÅŸte în Joia Mare din Săptămâna Patimilor rămâne împărtăşit tot anul?
Porunca a patra bisericească spune să ne spovedim ÅŸi sa ne împărtăşim cel puÅ£in în cele patru posturi mari ale anului ÅŸi ori de câte ori ne simÅ£im conÅŸtiinÅ£a încărcată. Nu ziua în care te-ai împărtăşit contează, ci modul cum ai luat Sfântul Trup ÅŸi Sfântul Sânge al Mântuitorului: "Oricine va mânca pâinea aceasta sau va bea paharul Domnului cu nevrednicie, osândă îÅŸi mănâncă ÅŸi bea, nesocotind trupul Domnului" (1 Corinteni 11;27-29). Aceasta afirmaÅ£ie o folosesc greÅŸit spre justificare creÅŸtinii care vin la Sfânta Biserică DIN PAÅžTI ÎN PAÅžTI. Să nu mai spunem că există credincioÅŸi care vin, iau Sfintele PaÅŸti (Pasca) ÅŸi consideră că au luat Împărtăşanie. Este mare diferenţă între Sfintele PaÅŸti (pâine ÅŸi vin sfinÅ£ite prin rugăciunea preotului) ÅŸi Sfânta Împărtăşanie care este ÎnsuÅŸi Trupul ÅŸi Sângele Domnului Iisus Hristos.
Părintele Arsenie Papacioc: Nu ne împărtășim pentru că au venit PaÈ™tile sau Crăciunul. Ne împărtășim ca să fim mereu cu Hristos, pentru că nu există numai o împărtășire cu Sfintele Taine, ci È™i o împărtășire duhovnicească, adică această continuă prezență a inimii noastre la Dumnezeu. Cu Iisus trebuie să ne hrănim permanent, deoarece trăim permanent. Are o foarte mare valoare că te-ai împărtășit cândva, dar de atunci “cândva” ai trăit mereu cu gândul la “cândva” din viitor. Permanent avem nevoie de El. El ni se dăruieÈ™te: “Iar Eu cu voi sunt”. Daca a fost o dată cu Apostolii, ce nevoie mai era ca să mai fie o dată cu ei? A fost permanent cu ei! “Iar Eu cu voi voi fi”, căci lupta e continuă, în tine, pentru desăvârÈ™irea ta.
La Sfânta Împărtășanie trebuie să È›inem copilul în mâna dreaptă?
Nu există niciun canon etc. care să ne oblige să È›inem copilul în mâna dreaptă sau cu capul pe mâna dreaptă. Copilul se È›ine cu amblele mâini È™i cu capul orientat spre Sfântul Potir, spre a îl ajuta pe preot să-i dea Sfânta Împărtășanie.
(surse web: www.ortodox.md; www.cuvantul-ortodox.ro)
05-11-2014Citeste si: | De acelasi autor: |
Putem , noi copiii, (eu 11 ani sora mea 7 ani) sa luam singuri vinul si painea de dimineata inclusiv cu ,,ritualul,, :cel care va fi impartasit,,Hristos a inviat,, si cel care va oferi ,,Adevarat a inviat,,????????
Hristos a inviat! Draga Antonio, intrebarea ta nu este destul de clara. Cred totusi ca te referi la traditia consumului Pastitelor sfintite, adica a painii si vinului pe care le primim la biserica in noaptea de Inviere. Acestea se consuma dimineata, pe nemancate, putand spune totodata cu voce tare: Hristos a inviat! Persoana care se afla langa noi va raspunde: Adevarat a inviat!
Atentie!!! Pastitele nu sunt acelasi lucru cu Sfanta Impartasanie. A nu se confunda!
Când am fost la spovedit, preotul mi a zis ca nu mi da dezlegare pentru împărtășanie,pe motiv ca nu merg la liturghie duminica,menÈ›ionez ca am È›inut post ca sa ma împărtășesc.......vreau un răspuns....mulÈ›umesc!
Stimata doamna Mihaela, va raspundem punanadu-va totodata la suflet invatatura maicii Siluana Vlad:
"Daca ar fi sa ne impartasim doar asa, cand suntem bolnavi si parintele vine cu Sfanta Impartasanie acasa, sau cand stam la coada la Spovedanie Vinerea sau Sambata Pastilor, atunci poate ca Impartasania ar putea sa fie numita un act mantuitor: iei, mananci, inghiti, te-ai mantuit. Slava Domnului, El lucreaza. De ce lucreaza Sfanta Impartasanie in astfel de situatii? Pentru ca omul acela nu e singur. Este in Biserica si in Biserica este Sfanta Liturghie... Altfel, Impartasania este impartasirea de modul de a fi al lui Dumnezeu si de modul de a fi cu Dumnezeu, care se invata, se traieste si creste in el de-a lungul Sfintei Liturghii. Sfanta Liturghie e o devenire, o cale care e facuta de Dumnezeu si sigur ca e si usoara, chiar daca acum ne e greu sa stam in picioare sau mai stiu eu ce greutati avem in timpul Sfintei Liturghii. Iar Liturghia aceasta se continua. Este pregatita inainte, printr-o viata care ne pregateste pentru Sfanta Liturghie prin asceza noastra, prin rugaciunea noastra..." (Maica Siluana Vlad, Abecedarul Bucuriei, pg.400, Ed Agaton, 2017)
Daca ar fi sa traducem in limbaj comun cele spuse de Maica Siluana, am putea targe concluzia ca cel care doreste sa se impartaseasca fara a participa la Sfintele Taine si mai ales la Sfanta Liturghie, este ca cineva care doreste a primi diploma de bacalaureat fara a urma cursurile liceale, singura sa pregatire fiind meditatii luate in particular. Cu alte cuvinte, postul este necesar, dar nu intotdeauna obligatoriu pentrua primi Sfanta Impartasanie. Si da, cuvantul duhovnicului este decisiv, el are deplina raspundere a ceea ce si-a sumat la spovedanie, dezlegand sau legand pe penitent.
Cu speranta intalnirii in rugaciunea unii pentru altii la Sfanta Liturghie,
Doamne ajuta!
Lăudat să fie Isus! Dacă nu vă e cu supărare, vă rog să È›ineÈ›i cont că părintele Dionisie afirmă un neadevăr despre creÈ™tinii catolici. Pentru a primi Sfânta Împărtășanie, biserica catolica cere 4 lucruri: Sa fii fără păcat de moarte, Sa crezi ca este adevăratul trup si sânge al Domnului Isus Cristos, Sa posteÈ™ti cel puÈ›in o oră înainte de primirea Sfintei Taine È™i sa te rogi înainte di după primirea Ei. Toate trebuie împlinite pentru o Împărtășire bună, altfel trebuie să te opreÈ™ti de la a o primi sau sa te spovedeÈ™ti pentru ca nu ai primit "cu vrednicie". Stim ca Domnul cheamă pe toÈ›i la a se împărtăși, aÈ™a cum l-a chemat si pe Iuda. La fel cum È™tim ca nimeni pe pământ nu ar fi vrednic, dacă Isus nu ar fi învrednicit omul sa se apropie de El prin Întruparea lui pentru a veni El însuÈ™i, Dumnezeu adevărat, la om È™i in om, unde ii place cel mai mult sa locuiască. Sa ne ajute Dumnezeu sa ne iubim unii pe alÈ›ii cum ne a iubit Dumnezeu, cunoscătorul cugetului fiecărui om înainte È™i după primirea Sfintei Împărtășanii. Si da avem părtășie unii cu alÈ›ii prin Cristos, in Duh si adevăr. Amin.
Suntem obligati as ne spovedi ori de cate ori luam impartasanie ?
Stimate domnule Cristian Petre, iata cum raspunde Pr. Arsenie Papcioc la intrebarea dvs:
Este întotdeauna necesară Spovedania înainte de Sfânta Împărtășanie?
Părintele Arsenie Papacioc: „ - Este, ca să-È›i ierte păcatele. E nevoie să te spovedeÈ™ti nu numai când te împărtășeÈ™ti, ci să te culci mereu cu liniÈ™te, spovedit. Te duci la pansat de câte ori eÈ™ti rănit. Sau, într-adevăr, să o faci pentru că există o serie întreagă de lucruri care È›i-au scăpat. Lumea e obiÈ™nuită să spună niÈ™te păcate, dar să È™tiÈ›i că foarte puÈ›ini îÈ™i pun problema unor pacate pe care noi le numim păcatele lipsirii, adică faptele bune pe care le puteai face È™i nu le-ai făcut. VedeÈ›i, È™i asta înseamnă o curățire. Și eu recomand tuturor să se spovedească bine, ceea ce înseamnă să te gândeÈ™ti la spovedit cu mult timp înainte, adică să-È›i faci mereu acest control, iar la spovedit să te duci pregatit. Te-ajută duhovnicul, căci s-ar putea să uiÈ›i unele lucruri, dar în orice caz, nu te duce nepregătit sau din obiÈ™nuință.Ë®
Mai multe detalii putei gasi si in articolul: Rara sau deasa impartasanie si pregatirea pentru ea
Doamne ajuta!
Dacă m-am împărtășit È™i la vreo 2,3 ore am văzut că aveam puroi care îmi apare periodic pe o amigdală È™i am dat cu albastru de metilen apoi am scuipat este păcat?
Pt Florian Marius
Dupa primirea Sfintei Imparasanii se recomanda sa se consume anafura si apoi sa se bea putina agheasma, tocmai astfel incat sa fie inghitita complet. Dupa 2-3 ore de la primirea Sfintei Impartasanii este cel mai probabil ca aceasta a fost complet inghitita, iar amigdalele erau libere din acest punct de vedere. Astfel, nu aveti de ce sa va faceti griji atata vreme cat ati primit Sfanta Impartasanie cu pregatire si cu evlavie.
Doamne ajuta!
După câte zile trebuie respectate restricÈ›iile?
Raspuns pentru Andrei
Intrebarea dvs. nu este chiar clara, dar banuim ca doriti sa stiti cat timp inainte de a primi Sfanta Impartasanie se face pregatirea cu post, spovedanie, rugaciune. Traditia spune ca sunt necesare trei zile de pregatire, dar depinde cel mai mult de hotararea duhovnicului la Taina Sfintei Impartasanii, dupa cum depinde si daca ne aflam intr-o perioada de post, sau daca ne aflam intr-un moment de mare cumpana de viata si sanatate.
Sfintele sarbatori cu bine!
De cativa o familie care are 3copii casatoriti si ei,imi cere sa le aduc mereu anafura de la inviere,einevenind niciodata,chiar daca nu au nici o problema.E normal asa ceva,are vreun rost lumanarea si pastile date de altcineva in loc sa le primeasca direct??