Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 3328

Vizita Patriarhului Daniel la Moscova 2-5 decembrie 2017 - cronologie și rezultate

Cristina Roman
Tags: ecumenism; sinod panortodox;
Vizita Patriarhului Daniel la Moscova 2-5 decembrie 2017 - cronologie și rezultate
 

Iată că, eveniment istoric unic, la sfârșit de an 2017, patriarhii celor mai mari Biserici ortodoxe din lume, Biserica Ortodoxă Rusă și Biserica Ortodoxă Română, s-au întâlnit de două ori, mai întâi la București în luna octombrie, apoi la Moscova, la începutul lunii decembrie. Evenimentele festive care au constituit prilejul de a îi aduce la împreună slujire și consfătuire pe ce cei doi patriarhi, PF Patriarh Daniel și PF Patriarh Kiril, au avut nu numai rădăcini comune în context istoric, ci și o similitudine și o simetrie a programului după care s-au desfășurat. Două diferențe mari pot fi totuși subliniate. La Moscova, grandoarea manifestărilor dedicate celor 100 de ani de la restabilirea Patriarhiei Ruse, prin numărul covârșitor de episcopi ruși prezenți (aproape 400 de ierarhi din 20 de țări au luat parte la Sinodul rus ce a avut loc între 29 noiembrie și 2 decembrie), dimensiunile impresionante ale sfintelor biserici unde au avut loc slujbe, ale sălilor de conferințe sau de spectacol,  nu a trecut neobservată. Dimpotrivă, ea a fost accentuată de participarea activă la eveniment a președintelui rus Vladimir Putin, atât în calitate de invitat, cât și de gazdă.

Despre vizita Patriarhului Kiril la București, am informat într-un articol separat. Ne vom referi acum la vizita de răspuns, pe care PF Părinte Patriarh Daniel a efectuat-o la Moscova.

Dintru început se impune a fi subliniată vizibilitatea excelentă de care s-a bucurat delegația română. Așa cum am comentat în articolele noastre anterioare, în absența de la eveniment a Patriarhului ecumenic Bartolomeu, PF părinte patriarh Daniel a fost cel mai de seamă oaspete extern. (Reamintim și faptul că la vremea potrivită, am anticipat că Patriarhia Ecumenică va decide să boicoteze evenimentele de la Moscova, fără a da o explicație protocolară, așa după cum și Biserica Rusă a boicotat Sfântul și Marele Sinod din Creta.)

Cei doi întâistătători, PF Kiril și PF Daniel, au avut doua întâlniri private, în afara celor festive și solemne. Aflăm că pe agenda de discuții au figurat următoarele subiecte: bunele relații bilaterale dintre cele două Biserici locale, familia și viața monahală din perspectiva Sinodului arhieresc rus, reunit în ședință solemnă în acele zile, trecutul istoric comun din perspectiva ororilor regimului comunist, dar și o temă de importanță actuală pe care a evidențiat-o Patriarhul Kirill - situația Bisericii Ortodoxe din Ucraina, unde „există o luptă împotriva Ortodoxiei”. Într-un comunicat de presă al basilica.ro se precizează că Preafericirea Sa Kiril a mulțumit Patriarhului Daniel și tuturor Primaților ortodocși pentru susținerea Bisericii Ortodoxe canonice din Ucraina. (Așa cum informăm într-un articol separat, se zvonește că patriarhul ucrainiean Filaret, liderul Bisericii Ucrainiene considerate drept schismatice, dar susținute de Patriarhia Ecumenică, ar fi cerut iertare la Sinodul arhieresc rus și implicit, reluarea comuniunii euharistice. Informația nu este confirmată oficial de mai multe surse credibile).

Constatăm citind diversele comunicate de presă că nici de această dată nu a fost abordată chestiunea Mitropoliei Basarbiei – cel puțin nu în mod oficial - , dar și că se minimizează știrea importantă că Biserica Rusă s-a exprimat public și oficial asupra Sinodului din Creta. Pentru Biserica Rusă, documentele adoptate în Creta nu pot avea caracter de obligativitate pentru întreaga ortodoxie, mai mult Sinodul nu poate fi numit ecumenic, pan-ortodox.

Discuțiile celor doi patriarhi lasă să se întrevadă că sensibilitatea subiectului este cunoscută și acceptată, aceștia dând dovadă de efort comun pentru a pune în lumină mai ales intenția de a se trece peste, de a continua și întări pe viitor cooperarea la nivel ortodox și panortodox.

Patriarhul Rusiei a afirmat că participarea Întâistătătorilor ortodocși la manfestările dedicate centenarului restabilirii Patriarhatului în Biserica Rusă „va contribui la continuarea cooperării panortodoxe și a unității noastre”.

Patriarhul României a propus ca următoarele întâlniri panortodoxe să analizeze cu prioritate temele familiei și secularizării, iar în Cuvântul adresat la ședința solemnă a vorbit despre necesitatea oferirii unei priorități „menținerii unității de credință a Ortodoxiei, cultivării solidarității cu cei ce suferă și cooperării misionare practice”.

Participarea președintelui rus Vladimir Putin la evenimente, confirmă nu numai cordialitatea relațiilor personale cu patriarhul rus Kiril, ci și conlucrarea Stat-Biserică. Astfel, în calitate de gazdă a unui dejun oferit participanților străini prezenți la eveniment, președintele Putin a menționat rolul jucat de Biserică în societatea contemporană, apoi a vorbit și despre problemele lumii moderne, dar și despre nevoia de conlucrare pentru rezolvarea problemelor creștinilor din Siria: Cred că un grup de lucru format din Biserica Ortodoxă a Rusiei și Biserica Romano Catolică poate juca un rol important pentru revenirea populației creștine în Siria. Una dintre misiunile sale trebuie să fie realizarea unui catalog cu bisericile siriene distruse pentru a putea fi restaurate.

Luată de mulți în derâdere, ca fiind după un model învechit și de tip totalitar, această colaborare dintre Biserică și Stat, în Rusia, ar fi de fapt foarte utilă și imperios necesară și în România. Modul în care poporul român mai trăiește încă, slavă Domnului, tradiția și credința ortodoxă, nu este deloc incompatibil cu o administrație de stat care să protejeze valorile creștine ce ne caracterizează. Este dureros că la noi politicienii își amintesc de Biserică mai ales în interes electoral, iar în răstimp fac voia Occidentului secularizat, decreștinat, sufocat de agresivitatea minorităților sexuale și religioase.

Din informațiile pe care le avem la dispoziție putem concluziona că participarea delegației Bisericii Ortodoxe Române la evenimentele din capitala rusă a fost necesară din perspectiva protocolar-diplomatică, binevenită din perspectiva vizibilității și credibilității sale externe, satisfăcătoare din punct de vedere a asigurării continuității discuțiilor și conlucrării la nivel ecumenic pan-ortodox.

  • Festivitățile dedicate a 100 de ani de la restabilirea Patriarhiei Ruse, Moscova, 2-5 decembrie 2017 – cronologia evenimentelor din perspectiva participării delegației României

Părintele Patriarh Daniel s-a aflat în perioada 2-5 decembrie 2017 la Moscova cu prilejul împlinirii a o sută ani de la restabilirea patriarhatului în Biserica Ortodoxă Rusă. Aceasta este a doua vizită a Preafericitului Părinte Daniel în Patriarhia Rusiei de la întronizarea sa ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Părintele Patriarh Daniel a participat acum 9 ani, în 2008, la funeraliile Patriarhului Alexei al II-lea. Delegația Bisericii Ortodoxe Române a fost întâmpinată de Preafericitul Părinte Kirill, Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii. Întâlnirea celor doi întâistătători a avut loc în Sala Tronului din Catedrala Hristos Mântuitorul, edificiu bisericesc aflat pe malul râului Moscova, aproape de Kremlin, un adevărat simbol al Ortodoxiei Ruse, al renașterii și al dragostei poporului rus față de Biserica mamă. Apoi, în timpul mesei de prânz oferită de Patriarhia Rusiei, Patriarhul Kirill a prezentat cele mai importante aspecte legate de sinodul arhieresc care și-a desfășurat lucrările pe parcursul a 4 zile. Preafericirea Sa a vorbit despre două documente importante pregătite în decursul a mai multor ani și care au fost aprobate unanim de membrii sinodali. Documentele fac referire la viaţa monahală şi căsătorie. Un alt subiect abordat a fost legat de situaţia Bisericii Ortodoxe din Ucraina. Totodată, Patriarhul Rusiei şi-a exprimat mulţumirea faţă de faptul că posturile naţionale de televiziune au discutat temele abordate ierarhii întruniţi în sinod.

La sesiunea festivă a Sinodului Arhieresc 2017 care a avut loc în Catedrala Hristos Mântuitorul sub președinția Patriarhului Kirill au fost prezenți următorii Întâistătători de Biserici Ortodoxe Autocefale:

Patriarhul Teodor al Alexandriei și al întregii Africi

Patriarhul Ioan al Antiohiei și al întregului Orient

Patriarhul Teofil al Ierusalimului și al întregii Palestine

Patriarhul Irineu al Serbiei

Patriarhul Daniel al României

Arhiepiscopul Hrisostom al Noii Justiniane și al întregului Cipru

Arhiepiscopul Anastasie al Tiranei și al întregii Albanii

Mitropolitul Sava al Varșoviei și al întregii Polonii

Mitropolitul Rastislav al Ținuturilor Cehe și al Slovaciei.

De asemenea, prezidiul i-a inclus pe Mitropolitul Tihon al Americii (OCA), Mitropolitul Teodor de Akhaltsikhe și Tao-Klarjeti în calitate de reprezentant al Patriarhului Ilia al Georgiei, Mitropolitul Gavriil de Loveci, reprezentantul Patriarhului Neofit al Bulgariei, Mitropolitul Onufrie al Kievului și al întregii Ucraine și Mitropolitul Daniil de Tokyo și al întregii Japonii.

Într-un interviu acordat luni în exclusivitate pentru Centrul de presă Basilica, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Ilarion de Volokolamsk, Coordonatorul Departamentului pentru Relații Externe Bisericești al Patriarhiei Moscovei, și-a exprimat bucuria de a-l revedea pe Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române: "Centenarul restabilirii patriarhatului este o dată foarte importantă pentru Biserica noastră, în care ne amintim de un eveniment istoric, un eveniment care s-a desfășurat într-o perioadă tulbure datorită căruia Biserica a reușit să supraviețuiască în cele mai grele zile ale istoriei sale. Din anul 1700, odată cu trecerea la cele veșnice a Patriarhului Adrian, până în 1917, Biserica Rusă a traversat așa-numita „perioadă sinodală”, vreme de două secole fiind condusă nu de un patriarh, așa cum este tradiția canonică, ci de însuși țarul Rusiei, prin intermediul ober-procurorului, considerat „ochiul țarului” în sinodul episcopilor. Suntem foarte bucuroși să salutăm în Moscova pe întâistătătorii și reprezentanții Bisericilor Ortodoxe surori. Aproape toate Bisericile Ortodoxe au fost reprezentate aici, fie de Întâistătători, fie de înalți reprezentanți. Suntem de asemenea foarte bucuroși că-l vedem la Moscova pe Preafericitul Daniel, cu care am avut bucuria să ne întâlnim de curând la București. Sperăm ca aceste festivități vor contribui la continuarea relațiilor noastre și la întărirea unității interortodoxe", a spus ierarhul rus.

A doua întâlnire privată a celor doi patriarhi

Duminică, 03 decembrie 2017, a avut loc o nouă întâlnire între Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii şi Patriarhul Daniel al României. Întrevederea s-a desfăşurat în Sala Tronului din Reşedinţa Patriarhală de la Mănăstirea Sfântul Daniil (Danilov). Alături de Părintele Patriarh Daniel, din partea Bisericii Ortodoxe Române au participat: IPS Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal, Pr. Michael Tiţa, Consilier patriarhal, Pr. Ştefan Ababei, Consilier Patriarhal, Arhid. Maxim Ţifui, Consilier Eparhial, Pr. Eugeniu Rogoti, traducător. Patriarhia Moscovei a fost reprezentată de Preafericitul Părinte Kirill, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, Episcopul Irineu de Orsk și Gai, Pr. Nikolai Balashov și alți reprezentanți ai Departamentului de Relații Externe Bisericești al Patriarhiei Moscovei.

La începutul întrevederii, Patriarhul Kirill și-a exprimat bucuria privind vizita Patriarhului Daniel în Moscova, dar, mai ales, pentru participarea sa alături de ceilalți Întâistătători de Biserici Ortodoxe la sesiunea finală a Sinodului Arhieresc al Bisericii Ortodoxe Ruse, care a avut loc sâmbătă la Catedrala Hristos Mântuitorul.

Patriarhul Moscovei a făcut o succintă prezentare a celor două teme principale abordate la Sinodul Arhieresc și anume familia creștină și viața monahală. O altă temă de importanță actuală pe care a evidențiat-o Patriarhul Kirill a fost situația Bisericii Ortodoxe din Ucraina, unde „există o luptă împotriva Ortodoxiei”. Preafericirea Sa a mulțumit Patriarhului Daniel și tuturor Primaților ortodocși pentru susținerea Bisericii Ortodoxe canonice din Ucraina.

Patriarhul Moscovei a apreciat bunele relații bilaterale cu Biserica Ortodoxă Română, care „e dezvoltă în multe direcții”. În încheiere, Patriarhul Rusiei a afirmat că participarea Întâistătătorilor ortodocși la manfestările dedicate centenarului restabilirii Patriarhatului în Biserica Rusă „va contribui la continuarea cooperării panortodoxe și a unității noastre”.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulțumit pentru „prietenie, frățietate și ospitalitate” și a mărturisit faptul că se simte onorat de participarea la centenarul restabilirii patriarhatului în Biserica Ortodoxă Rusă. După ce a rememorat istoria Bisericii Ruse și ale altor Biserici din fostele țări comuniste care „au trecut de la cruce la înviere”, Patriarhul României a oferit Biserica Ortodoxă Rusă ca exemplu care confirmă că „Biserica lui Hristos nu poate fi distrusă. Chiar dacă este răstignită, ea poartă în sine sămânța învierii”.

Patriarhul Daniel l-a felicitat pe omologul său pentru „numărul mare de episcopi”, deoarece acest lucru înseamnă „o pastorație mai intensă și că episcopii sunt mai aproape de credincioși”.

Patriarhul României a propus ca următoarele întâlniri panortodoxe să analizeze cu prioritate temele familiei și secularizării, exprimându-și bucuria pentru faptul că „între documentele adoptate de Sinodul Arhieresc recent de la Moscova se află tema familiei și viața monahală”.

„Avem două familii: familia conjugală cu părinți și copii și familia pastorală, familia duhovnicească din mănăstire. Familia eclezială este aceea a Bisericilor Ortodoxe Autocefale în comuniune”, a spus părintele patriarh Daniel. „Adesea când viața de familie este în criză duhovnicească, ea influențează și viața mănăstirii” a atras atenția patriarhul. „Ne încurajăm văzând activitățile Preafericirii Voastre și ale Bisericii Ortodoxe Ruse și admirăm faptul acest al legăturii dintre tradiție și contemporaneitate. Păstrăm tradiția, dar utilizăm și mijloacele moderne pentru a transmite tradiția”, a spus Patriarhul Daniel. Preafericirea Sa a făcut referire la Catedrala Hristos Mântuitorul care îmbină tradiția și contemporaneitatea.

Vă felicitam pentru modul în care ați arătat cum a reînviat această catedrală dinamitată în 1981 și transformata în bazin. Bazinul de odinioară s-a transformat într-un bazin de idei și de comuniune spirituală, a spus Patriarhul României încurajând demersurile de înnoire spirituală în Biserica Rusă. În timpul discuțiilor, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a evocat pe părintele Cleopa Ilie, cel care i-a fost naș de călugărie, pentru „umorul duhovnicesc” exprimat în timp ce statul comunist restaura biserici și mănăstiri în România. În încheiere, Patriarhul Daniel a făcut referire la necesitatea intensificării cooperării dintre Biserica Ortodoxă Română și cea Rusă, în special în domeniul teologic academic.

La finalul întrevederii, cei doi patriarhi au făcut un schimb de daruri. Patriarhul Moscovei i-a oferit Părintelui Patriarh Daniel un set arhieresc de engolpioane confecționate după modelul celor purtate de Sfântul Tihon, primul patriarh de după restabilirea instituției patriarhale în Biserica Ortodoxă Rusă. De asemenea, i-a oferit o imagine reprezentând toți patriarhii ruși din istorie, unii dintre ei fiind canonizați de Biserică. La rândul său, Patriarhul Daniel i-a oferit Patriarhului Kirill un set de sfinte vase liturgice confecționate la Atelierele Patriarhiei Române. – altarulcredintei.md

În cuvântul intitulat Comuniune frățească și coresponsabilitate misionară, susținut cu ocazia sesiunii solemne a sinodului arhieresc, Părintele Patriarh Daniel a făcut remarci privitoare la stabilirea instituției patriarhatului în primul mileniu creștin, care trimite la „patriarhii biblici, Avraam, Isaac și Iacov, părinții și conducătorii spirituali și politici ai poporului evreu, predecesorii lui Moise”.

Preafericirea Sa a reamintit că pentru Patriarhia Română anul 2017 reprezintă o perioadă de comemorare și recunoștință față de Patriarhul Justinian Marina, „un păstor înțelept al Bisericii Ortodoxe Române”, și față de „toți cei care au suferit mărturisind credința în timpul regimului comunist ateu din România”. Dată fiind experiența tragică a popoarelor ortodoxe din Europa de Est, în timpul Sfintei Liturghii prezidate de Preafericitul Părinte Kirill la București în data de 27 octombrie 2017, au fost comemorați toți mărturisitorii și apărătorii Ortodoxiei în timpul persecuției comuniste.

Preafericitul Părinte Daniel a făcut referire la contextul actual care se diferențiază de perioada persecuției comuniste numindu-l „o perioadă de libertate de mărturisire a credinței, dar și de mare responsabilitate pastorală în fața noilor probleme ale societății contemporane”.

Patriarhul României a adresat felicitări Patriarhului Kirill, ierarhilor, clericilor, monahilor și credincioșilor mireni „pentru eforturile lor de reînnoire a vieții bisericești și pentru prezența activă a Bisericii în viața societății ruse”. În contextul lumii de astăzi caracterizată de secularizare și pluralism religios, patriarhul Daniel a vorbit despre necesitatea oferirii unei priorități „menținerii unității de credință a Ortodoxiei, cultivării solidarității cu cei ce suferă și cooperării misionare practice”.

Patriarhul și-a încheiat mesajul cu îndemnul de a folosi libertatea socială de astăzi „să-L iubim mai mult pe Dumnezeu și să creștem lucrarea misionară și filantropică a Bisericii în societate”. http://basilica.ro/comuniune-fraterna-si-coresponsabilitate-misionara/

Înainte de a oficia Sfânta Liturghie la Mănăstirea Pokrovsky, Patriarhul Daniel a adus duminică cinstire moaștelor Sfintei Matrona, aflate în lăcașul de cult din capitala Rusiei. Cea pe care Sfântul Ioan de Kronstadt a numit-o „al optulea stâlp al Rusiei” se bucură de o mare cinstire în rândul poporului rus, dar și la nivel internațional. A fost canonizată în data de 2 mai 1999, fiind una dintre cele mai apreciate sfinte ale Rusiei contemporane. Sfânta Matrona s-a născut în 1881 într-o familie de oameni simpli din satul satul Sebino, guberia Tula.

Întâlnire cu președintele rus Vladimir Putin

Luni 4 decembrie la reședința prezidențială din Novo-Ogaryovo, Patriarhul României și alți lideri ai Bisericii Ortodoxe universale au participat la o întâlnire cu președintele Rusiei, Vladimir Putin.

Președintele rus a mulțumit liderilor ortodocși pentru prezența la Moscova: „În primul rând, vreau să vă urez bine-ați venit și să-mi exprim recunoștința pentru că ați ales să sărbătoriți un eveniment așa de important pentru țara noastră și pentru Biserica Ortodoxă a Rusiei, așa cum este aniversarea a 100 de ani de la restaurarea Patriarhatului rus”, a spus liderul de la Kremlin, citat de siteul Patriarhiei Moscovei.

Putin a menționat rolul jucat de Biserică în societatea contemporană: „Aceasta, desigur, subliniază unitatea lumii ortodoxe, care este foarte importantă în ea însăși, dar și pentru că dumneavoastră reprezentați Biserica, care joacă un rol extrem de important în viața statelor dvs, în viața societății. Dumneavoastră faceți apel la milostenie, la muncă în domeniul educației și educația este extrem de importantă”, a mai spus Putin.

Președintele Rusiei a vorbit și despre problemele lumii moderne și despre nevoia de conlucrare pentru rezolvarea problemelor creștinilor din Siria. „Lumea modernă devine mai deschisă și mai interdependentă. Dar suntem martorii marilor probleme ale vremurilor noastre. Suntem martorii unei crize a moralității, a devalorizării tradițiilor, a valorilor morale și a tot ce stă la baza civilizației umane. Din păcate, în a doua decadă a secolului XXI suntem confruntați din nou cu amenințări care păreau demult condamnate și dispărute, și mă refer la persecuția religioasă, și asta îi privește și pe creștini. Problema este mai pregnantă în Orientul Mijlociu și regiunea este leagănul creștinismului, unde sunt rădăcinile ortodoxiei. Situația din Siria ne cere cea mai mare atenție, știm asta. Cred că un grup de lucru format din Biserica Ortodoxă a Rusiei și Biserica Romano Catolică poate juca un rol important pentru revenirea populației creștine în Siria. Una dintre misiunile sale trebuie să fie realizarea unui catalog cu bisericile siriene distruse pentru a putea fi restaurate.

 

Mă aștept ca vizita dumneavoastră în Rusia să slujească la dezvoltarea dialogului dintre Bisericile ortodoxe, să adâncească legăturile dintre țările și popoarele noastre, lucru foarte important în lumea modernă. Vă urez toate cele bune dumneavoastră, fericire și prosperitate eparhiilor pe care le păstoriți”, a spus Putin.

În numele Patriarhilor și a celorlalți reprezentanți ai Bisericilor ortodoxe prezenți la întâlnire a vorbit PF Chiril, Patriarhul Moscovei, care remarcat faptul că „aproape 400 de ierarhi din 20 de țări au luat parte la Sinodul rus ce a avut loc între 29 noiembrie și 2 decembrie.

„Dacă vorbim despre ce e mai important, atunci avem trei priorități. Prima este educația, atât teologică cât și educația religioasă în general. A doua prioritate este activitatea socială și a treia o reprezintă tinerii. Biserica Ortodoxă a Rusiei își va canaliza toate eforturile pentru a dezvolta programe în aceste trei direcții”, a spus PF Chiril.

De-asemenea, acesta a adus în discuție persecuția creștinilor din Orientul mijlociu. „Vreau să atenția, în mod special, îngrijorării noastre comune față de situația din Orientul Mijlociu. Expulzarea creștinilor, distrugerea locurilor sfinte, sunt fapte dureroase atât pentru creștinii din Orientul mijlociu - reprezentați aici, cât și pentru noi toți. Mulțumesc frățiilor voastre, tuturor reprezentanților Bisericilor ortodoxe pentru această oportunitate, pentru această întâlnire”, a încheiat liderul Bisericii Ortodoxe Ruse.

La întâlnire, pe lângă PF Chiril și PF Daniel, au mai luat parte: Patriarhul Alexandriei Teodor II, Patriarhul Antiohiei Ioan X-lea, Patriarhul Ierusalimului Teofil al III-lea, Patriarhul Irineu al Serbiei, Arhiepiscopul Ciprului Hrisostom al II-lea, Arhiepiscopul Tiranei și al Albaniei, Anastasie, Mitropolitul Sava al Varșoviei și al întregii Polonii, Mitropolitul Rastislav al Ținuturilor Cehe și Slovaciei, Mitropolitul Tihon al Americii și Canadei, Mitropolitul Teodor de  de Akhaltsikhe și Tao-Klarjeti în calitate de reprezentant al Patriarhului Ilia al Georgiei, Mitropolitul Gavriil de Loveci, reprezentantul Patriarhului Neofit al Bulgariei și de Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk, șeful Departamentului Relații Externe al Patriarhiei Moscovei.

 

08-12-2017
Citeste si:De acelasi autor:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu