În mesajul adresat Patriarhului Ecumenic Bartolomeu, Papa Francisc amintește de „dragostea creştină, râvna apostolică și perseverența” Sfântului Andrei, despre care spune că „este o sursă de încurajare în aceste vremuri dificile și critice”.
Papa subliniază: „Slăvindu-L pe Dumnezeu ne întărim astfel și credința și speranța în Cel Care l-a întâmpinat în viața veșnică pe Sfântul Mucenic Andrei, a cărui credință a rezistat în timp de încercare”.
Papa Francisc amintește, de asemenea, cu mare bucurie, de prezența Patriarhului la reuniunea internațională pentru pace care a avut loc la Roma pe 20 octombrie anul acesta, alături de alți lideri religioși.
Provocări în lumea noastră
„Împreună cu provocările pe care actuala pandemie le aduce”, subliniază Papa, „războiul continuă să afecteze multe părți ale lumii, în timp ce noi conflicte armate se ivesc, pentru a fura viețile a nenumărați bărbați și femei”.
El specifică faptul că „toate inițiativele întreprinse de entitățile naționale și internaționale care vizează promovarea păcii sunt utile și necesare”. Totuși, continuă el, „conflictul și violența nu vor înceta niciodată până când toți oamenii nu vor ajunge la o conștientizare mai profundă a faptului că au o responsabilitate reciprocă ca frați și surori”.
Exemplul Bisericilor creștine
În lumina acestor lucruri, Papa arată că Bisericile creștine, împreună cu alte tradiții religioase, „au datoria principală de a oferi un exemplu de dialog, respect reciproc și cooperare practică”.
Exprimându-și recunoștința față de Dumnezeu, Papa spune că el însuși a trăit „această fraternitate din propria sa experienţă”.
Calea spre comuniunea deplină
În mesajul său, Papa Francisc confirmă că dorința de apropiere și înțelegere din ce în ce mai mare între creștini „a fost vădită în Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului înainte ca Biserica Catolică și alte Biserici să se angajeze în dialog”.
Papa continuă spunând că acest lucru poate fi văzut clar în scrisoarea enciclică a Sfântului Sinod al Patriarhiei Ecumenice adresată Bisericilor din toată lumea exact acum o sută de ani și care, remarcă el, „rămâne relevantă şi astăzi”.
„Îi putem mulțumi lui Dumnezeu că relațiile dintre Biserica Catolică și Patriarhia Ecumenică au crescut mult pe parcursul ultimului secol, chiar şi continuând să tânjim la scopul restaurării deplinei comuniuni exprimat prin participarea la același altar euharistic”, spune Papa Francisc.
Recunoscând că încă există obstacole pe drumul spre unitate, Papa mai spune că este încrezător că, „mergând împreună în dragoste reciprocă și urmărind dialogul teologic, vom atinge acest obiectiv”.
Credință comună în Iisus
Această speranţă, concluzionează el, „se bazează pe credința noastră comună în Iisus Hristos, trimis de Dumnezeu-Tatăl pentru a-i aduna pe toți oamenii într-un singur trup, și piatra din capul unghiului a Bisericii Una și Sfinte, templul sfânt al lui Dumnezeu, în care toți suntem pietre vii, fiecare în funcție de propria noastră harismă sau slujire specifică dăruită de Duhul Sfânt.”
Patriarhul Bartolomeu a anunțat că Vaticanul și Biserica Ortodoxă se vor uni în ciuda obiecțiilor celor care consideră ecumenismul o utopie. Dialogul ecumenic dintre Biserica Catolică și Bisericile Ortodoxe duce la scopul care va fi răsplătirea mult așteptatei depline unități, a spus Patriarhul Bartolomeu în predica sa de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei cel întâi-chemat, potrivit Pro Oriente.
Conform primatului din Fanar, unificarea ortodocșilor cu catolicii va avea loc „în ciuda obiecțiilor celor care subestimează valoarea teologiei sau consideră ecumenismul drept o utopie.” Patriarhul Bartolomeu a observat că e de acord cu Papa Francisc în ceea ce privește „cum să ne confruntăm cu marile provocări din prezent.”
Este vorba despre eliminarea cauzelor și consecințelor „uriașei crizei prezente a refugiaților și migrației”, precum și a „tragicelor evenimente ale violenței în numele religiei.” Aceste probleme clarifică valoarea și importanța dialogului interreligios, „pacea și cooperarea dintre religii”, a subliniat Patriarhul Bartolomeu.
În concluzie, Patriarhul Bartolomeu a reamintit ultima sa întâlnire cu șeful Vaticanului. Pentru el, fiecare întâlnire personală „cu fratele Papa Francisc este o experiență specială a frățietății”, care întărește dorința celor două părți de a „merge mână în mână luptând pe calea către potirul comun al euharistiei”.