Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 1773

Întâlnire crucială a celor mai importanți patriarhi ortodocși, privind autocefalia Ucrainei

Cristina Roman
Tags: autocefalie; Ucraina; ecumenism; sinod panortodox;
 

Centrul de presă Basilica informează că Preafericitul Părinte Kirill, Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, se va întâlni vineri, 31 august 2018, cu Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic. Potrivit comunicatului Patriarhiei, Patriarhul Kirill va vizita sediul Patriarhiei Ecumenice „ca urmare a dorinței personale”: „Cu bucurie anunțăm că în data de 31 august a.c. Preafericitul Părinte Kirill, Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, ca urmare a dorinței personale, va vizita sediul Patriarhiei Ecumenice cu o delegație însoțitoare, unde va purta discuții cu Sanctitatea Sa și cu responsabili ai Bisericii Mame pe teme de interes bilateral”, se menționează în comunicatul oferit de Departamentul de Relații Externe al Patriarhiei Moscovei.

Întâlnirea anterioară a celor doi Primați a avut loc în perioada 22 la 27 ianuarie 2016, la Chambésy (Elveția), la Sinaxa Primaților Bisericilor Autocefale Locale. Următoarea ocazie care ar fi putut face posibilă întâlnirea dintre cei doi Patriarhi ar fi urmat să fie Sfântul și Marele Sinod Pan-Ortodox din Creta, însă Biserica Ortodoxă Rusă, alături de alte câteva Biserici Ortodoxe, a hotărât să nu participe la eveniment. Cei doi Patriarhi s-au mai întâlnit anterior, între 6 și 9 martie 2014, în timpul Sinaxei Primaților Bisericilor Ortodoxe Autocefale în Istanbul, pe 7 octombrie 2013, la Podgorica (Muntenegru), precum și în timpul vizitei Patriarhului Bartolomeu al Constantinopolului în Patriarhia Moscovei, în perioada 22-31 mai 2010, și în cadrul vizitei oficiale a Patriarhului Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii în Biserica Ortodoxă din Constantinopol, în perioada 4-6 iulie 2009.

Într-o analiză pe care o găsim în cotidianul italian La stampa, se afirmă că întâlnirea celor doi patriarhi poate căpăta o turnură crucială în problema autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina, subiect presant și delicat pe agenda Bisericilor Ortodoxe Surori, și care a făcut deja obiectul a multe negocieri și consultări. Chiar și în timpul manifestărilor recente dedicate aniversării a 1030 de ani de la creștinarea Rusiei Kievene, întâlnirile dintre Întîistătătorii prezenți au fost valorificate și pentru devoalarea poziției fiecăruia asupra acestui subiect.  În timp ce lideri politici și religioși de vârf din Ucraina, au solicitat oficial Patriarhiei de la Constantinopol, la 19 aprilie 2018, printr-o rezoluție a Paramentului de la Kiev,  declararea autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina și desprinderea ei completă și definitivă de sub jurisdicția canonică rusă, Patriarhia Moscovei, prin reprezentanții săi, a avertizat că va rezulta chiar și vărsare de sânge dacă s-ar ajunge în atare situație.

Ambele patriarhii, cea ecumenică și cea rusă, au emis deja comunicate de presă care să confirme întâlnirea din 31 august, dar după cum comentează analistul italian, tonul și tactica sunt diferite. Constantinopolul susține că Moscova a avut inițiativa ca întrevederea să aibă loc și că discuțiile se vor focusa în mod deosebit pe situația din Ucraina, în timp ce Patriarhia Moscovei a emis un comunicat laconic, în care se afirmă că agenda discuțiile este încă subiect în lucru. Diferențele de abordare a mediatizării evenimentului nu fac decât să confirme cât de arzător este subiectul pentru ambele patriarhii. În timp ce Constantinopolul dorește să își expună în forță rolul și poziția de Biserică Mamă, Moscovei îi convine un profil cât mai redus acordat acestor discuții.

În mesajul transmis de Patriarhul ecumenic Bartolomeu cu prilejul aniversării a 1030 de ani de la creștinarea poporului ruso-ucrainian, a fost explicit afirmat faptul că prin prisma preocupării sale istorice pentru unitatea ortodoxiei, Scaunul de la Constantinopol a luat inițiativa restabilirii unității credincioșilor ortodocși din Ucraina, cu scopul clar definit de acordare a autocefaliei Bisericii ucrainene.

În schimb, mass media rusă a scris, la finalul evenimentelor festive, că toți reprezentanții Bisericilor ortodoxe surori au susținut poziția Patriarhiei Moscovei, iar nu grupul schismatic ucrainean.

Ziarul italian amintește că astfel de diferende între cele două patriarhii, au existat și în trecut, când fostele republici sovietice și-au declarat independența față de USSR. Relațiile tensionate au culminat cu boicotarea de către Moscova a lucrărilor Sinodului Pan-ortodox din Creta, din anul 2016. Astfel, situația delicată din Ucraina, riscă să inflameze din nou bunele relații de comuniune între Biserici, mai ales dacă în continuare vor prevala interesele geopolitice și strategice, în defavoarea celor care țin de discernământul eclezial și pastoral. În viziunea analistului italian, soluția ar putea fi reluarea discuțiilor din punctul de cotitură reprezentat de Sinodul Pan-Ortodox din Creta, aceasta fiind calea corectă pentru reclădirea consensului și a unității ecleziale.

Într-o intervenție pentru ziarul Orthochristian, Vasily Anisimov, șeful Departamentului de relații externe al Patriarhiei Ucrainei – subordonată Moscovei – accentuează latura emoțională a subiectului și avertismentul asupra posibilelor atacuri violente la care se poate ajunge dacă subiectul autocefaliei escaladează, făcând apel la discuții frățești, echilibrate, al căror rezultat să fie întărirea unității dintre Biserici.

Într-o declarație preluată de Unian info, Prim ministrul ucrainian consideră că Moscova dorește doar să "facă paradă" înaintea întâlnirii tuturor episcopilor din Patriarhia Ecumenică, programată pentru 1-3 septembrie, ca un ultim efort de a împiedica inevitabilul autocefaliei Bisericii din Ucraina, pe fondul convingerii evidente că Moscova ar fi pierdut toate posibilele manevre în acest "meci de șah". Prim ministrul ucrainian susține că Biserica Rusă ar fi fost luată prin surprindere de solidaritatea politică de la Kiev pe acest subiect, ceea ce a făcut ca strategia rusă să fie deficientă din start, în ciuda intervenției sistemului rus de informații, prin manipulare și finanțare. Liderul ucrainian pune punctul pe i și afirmă că Patriarhul Kirill nu poate "oferi" patriarhului Bartolomeu decât amenințarea și șantajul privind un posibil război civil și o nouă ruptură de comuniune la nivel pan-ortodox. În context este citată și presa britanică, ce avertizează Constantinopolul să fie prudent la orice fel de dar venit din partea Moscovei, concluzionând că Ucraina va obține Tomosul de autocefalie dacă nu se va repeta un nou "Novichok" (n.n.: spionaj interstatal, otrăvire și expulzare, care a tensionat relațiile dintre Marea Britanie și Rusia).

 

 

 

 

08-08-2018
Citeste si:De acelasi autor:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu