Orașul Târgu Jiu este unul dintre cele trei orașe din România care dețin lucrări brâncușiene în aer liber (ansamblul sculptural alcătuit din „Coloana fără sfârșit”, „Poarta sărutului” și „Masa Tăcerii”, celelalte două fiind orașele Buzău (cu ansamblul funerar format din sculptura „Rugăciunea”, alături de bustul în bronz al avocatului buzoian Petre Stănescu) și București (cu statuia doctorului Carol Davila).
Constantin Brâncuși (1876-1957)
Ansamblul Monumental ridicat la Târgu-Jiu în 1937-1938 de către Constantin Brâncuși, considerat părintele artei moderne, este definit de specialiști ca fiind „Singura sculptură a timpurilor moderne care poate fi comparată cu marile monumente ale Egiptului, ale Greciei sau ale Renașterii”, îmbinând sculptura, arhitectura și peisajul.
Ansamblul se întinde pe o axă est-vest care traversează orașul, pornind de la malul Jiului, din parcul municipal, unde se află lucrările din piatră - Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor și Poarta sărutului - continuând cu Calea Eroilor, pe care se găsește Biserica Sfinții Apostoli și culminând cu Coloana fără sfârșit din fontă alămită și oțel, înălțată pe un promontoriu, în mijlocul unui parc.
Ansamblul a fost comandat de Liga Națională a Femeilor Gorjene, prezidată de Aretia Tătărescu, soția premierului Gheorghe Tătărescu și donat orașului „pentru a preamări memoria eroilor gorjeni care s-au jertfit în războiul de întregire” A fost inaugurat la 27 octombrie 1938.
Referitor la Coloana fără sfârșit, repetiția aceluiași element-romboidul- în bucăți de lemn sculptate în atelier de artist până în 1916-1917, constituie preludiul sculpturilor în trunchiuri de copaci pentru a realiza Coloane de mari dimensiuni. Socluri și / sau opere, Coloanele sunt sculptate întotdeauna dintr-o singură bucată de lemn ale cărei dimensiuni variază, ajungând până la 7 metri, cum a fost cea din grădina de la Voulangis a prietenului lui Brâncuși, artistul american Edward Steichen.
Asemănată uneori cu stâlpii ciopliți ca monumente funerare în cimitirele românești, Coloana fără sfârșit așa cum indică și titlul - este o creație a artistului care dorea să sugereze infinitul. Ea evoca ascensiunea, transcendența părând a transgresa spațiile într-o comuniune între pământ și spațiile celeste.
Realizată la dimensiuni mari, din fontă metalizată la atelierele din Petroșani, cu ajutorul inginerului Ștefan Georgescu-Gorjan, Coloana fără sfârșit, înaltă de aproape 30 metri, este primul element din cele trei care constituie Ansamblul Monumental de la Târgu Jiu.
(Sursa: Expoziția Brâncuși, Timișoara 30.09.2023-28.01.2024 și Parcul Coloanei fără sfârșit, Târgu-Jiu)
Autor fotografii: Ion Talpoș
Citeste si: | De acelasi autor: |