Grădina Botanică din Iași (a auniversității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași) a luat ființă în anul 1856 din inițiativa medicului și naturalistului Anastasie Fătu, mare patriot, filantrop și om de cultură, al cărui nume îl poartă în prezent.
„Fondând această grădină mi-am propus a îmbunătăți salubritatea orașului Iași, a îndemna pe giunimea studioasă la învățarea botanicei și a procura iubitorilor de științe naturale ocaziunea de a contempla frumusețile naturii în momentele lor de repaus” (dr. Anastasie Fătu).
Este prima grădină botanică universitară fondată în România și, în același timp, cea mai mare din țară, unică în privința numărului de taxoni (forme biologice asemănătoare) și a valorii conservative a acestora. Amenajarea Grădinii pe Dealul Copou a început în anul 1963, având în momentul actual o suprafață de 87,95 hectare.
Taxonii din colecțiile grădinii sunt repartizați în concordanță cu tematica specifică secției, în funcție de anumite criterii: biogeografic, sistematic, utilitar și nu, în ultimul rând, estetic.
Un loc special în cadrul Grădinii Botanice ieșene îl ocupă subsecția amenajată pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Aceasta ființează din anul 1991 și reunește plante care sunt remarcate datorită mirosului puternic sau particularităților frunzei și care sunt etichetate în alfabetul Braille.
Pe parcursul vizitei mele făcută la Grădina Botanică Iași, am zăbovit ceva mai mult la standul care expune diferite specii de ardei iute, fiind atras de culoarea roșu-aprins a acestora. Am purtat un scurt dialog cu îngrijitoarea standului:
- Serele acestea arată foarte bine acum, chiar dacă vremea, afară, este una de toamnă, puțin cam răcoroasă. În afară de vizitatorii obișnuiți, de turiști, ce alte categorii de oaspeți mai vin aici?
- În general, în grădina Botanică vin studenții de la facultățile de profil din Iași, vin cadre didactice, vin cercetători.
- Vă ajută acest aspect al muncii lor și pe dumneavoastră?
- Ne ajută pe partea de autofinanțare. Ei vin aici, fac cercetări, mai scot câte o carte... O parte din banii primiți de ei pentru lucrările lor intră și în bugetul nostru. Însă avem și noi biologii noștri care se ocupă numai de Grădina Botanică...
- Este un spațiu imens de întreținut. Aveți mulți angajați?
- Suntem în jur de 90 de angajați, dintre care vreo 30 lucrează în partea de cercetare, coordonare...
- Iar dumneavoastră reușiți să cuprindeți toate activitățile legate de întreținerea plantelor? Vorbim, totuși, de o suprafață destul de mare pe care trebuie realizate multe lucrări de întreținere.
- Da, asta facem De ardei mă ocup eu. Mai am o fată pe care mi-au dat-o să o formez. Și ne mai ajută un băiat. Dar, avem și un sector de plante utile, cu o întindere de un hectar și jumătate. Este un sector în afara spațiului închis în care ne aflăm acum. Noi trei avem în îngrijire colecția de ardei, sectorul de plante utile.
- Presupun că fiecare specie pe care o îngrijiți are nevoi specifice...
- Da. Aici avem în jur de 12 specii de ardei, 180 de soiuri. Expunem în jur de 300 de exemplare însă, în spate, în solarii avem în jur de o mie de exemplare! Trebuie să avem constituită o rezervă de plante pentru a le înlocui pe cele care se distrug. Expoziția aceasta de ardei este una temporară. Ținem exemplarele astea expuse aici o perioadă determinată de timp, cât grădina este deschisă publicului pentru vizitare, iar în afara acestei perioade, plantele sunt mutate în serele de afară. În solarii încălzite.
- Lucrați de multă vreme aici?
- Am 43 de ani de activitate în acest domeniu. Munca aceasta a fost una plăcută pentru mine, mai ales că stau la țară, undeva în afara orașului și sunt obișnuită să muncesc în grădină.
- Vă mulțumim pentru lămuriri. Vă dorim spor în toate!
- Și noi vă mulțumim pentru interesul acordat Grădinii Botanice din Iași. Vă mai așteptăm pe la noi!
Am părăsit locația, cu bucuria că la Grădina Botanică din Iași atmosfera din ziua aceea de toamnă, a fost una de poveste. Prin coloritul ales al aranjamentelor florale exterioare, prin aspectul îngrijit al plantelor expuse în serele încălzite dar și datorită efortului constant, susținut, al unui colectiv format din oameni pasionați de munca lor!
Citeste si: | De acelasi autor: |