Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
Renasterea satului, a scolii si a comunitatii crestineNr. vizualizari: 467

Scoala nationala de vara a profesorilor de religie, editia 2023

Prof. Veronica Simu
Tags: profesor de religie; religia in scoli; educatia religioasa;
 
În perioada 26.06.2023 – 01.07.2023 la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, județul Brașov, s-a desfășurat a doua ediție a Școlii naționale de vară a profesorilor de Religie, cu genericul ”Profesorul de religie – pași spre excelență!”. Prima ediție a avut loc anul trecut, 2022, la Seminarul Teologic Ortodox de la Mănăstirea Neamț, județul Neamț. Școala națională de vară a profesorilor de religie a fost inițiată de doamna profesor de religie și preoteasă Ionița Timiș de la Liceul Pedagogic din Cluj Napoca, dânsa fiind și inițiatoarea platformei de RED Religie.
         Școala de vară a profesorilor de religie a avut loc la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, iar cazarea s-a făcut la Academia de la Sâmbăta de Sus. Au participat profesori de religie din aproape toată țara: Suceava, Buzău, Teleorman, Caransebeș, Buftea, Făgăraș, Sighetul Marmației, Cluj-Napoca, Călărași, Buftea, Hunedoara, Zimnicea, Prahova etc.
         Deschiderea a avut loc în 26 iunie cu un Tedeum la care au slujit starețul mănăstirii, Ieromonahul Atanasie și pr. dr. Ioan Emilian Raza de la Spitalul Universitar IV Cluj-Napoca, care a ținut și un cuvânt de deschidere. Dintre activitățile primei zile menționăm: seminar/informare: ”Religia în contextul noii legi a educației”, susținut de prof. Delia Cobușteanu. După masa de prânz a urmat prelegerea susținută de pr. prof. dr. Mihai Himcinschi, decan al Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia cu tema: ”Caracterul terapeutic al învățăturii de credință” și atelierul cu activități socio-educative coordonat de inspectorul Robert Mugurel Roșioru, ISJ Buzău.
         
         Pentru ziua a doua (27 iunie) punctăm două ateliere: primul al doamnelor profesor de religie Simona Căprescu (Zimnicea) și Ruxandra Burlacu Călinoiu (Măneciu, Prahova), cu tema: ”Comunicare la ora de Religie cu tinerii zilelor noastre (metode și tehnici)”, iar al doilea al doamnei profesor de religie Natașa Docineți din Sighetul Marmației: ”Învățarea experiențială”. Ziua s-a încheiat cu Dialoguri de seară, ”Prezența profesorului de Religie în școală și comunitate”, conduse de pr. dr. Ioan Emilian Raza.
       
         A treia zi (28 iunie) a debutat cu o conferință de tip MEET ”Modele de bune practici în pregătirea elevilor pentru concursuri și olimpiade de profil” la care au fost invitați profesori coordonatori ai elevilor premianți la olimpiadele de religie, cultură și spiritualitate românească, precum și unii elevi olimpici, urmată de prelegerea Conf. Univ. dr. Vasile Timiș de la DPPD, Univ. Babeș-Bolyai, Clul-Napoca: ”Cultură, educație și religiozitate în epoca digitală”. Între activitățile de după amiază punctăm atelierul Lect. Dr. Ramona Buzgar de la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, UBB Cluj-Napoca: ”Dezvoltare personală pentru dascălii de Religie – provocări în relația elev – profesor”, ziua încheindu-se cu dialogurile de seară.
        
         De ziua Sfinților Apostoli Petru și Pavel (29 iunie), fiind a patra zi a Școlii de vară, cei prezenți au luat parte la Sfânta Liturghie săvârșită în biserica mănăstirii. După prânz au avut loc ateliere pe grupe: 1. Asociația RED – coordonator prof. Teodora Vild; 2. Videoteca pentru ora de religie – coordonatori: prof. Ruxandra Burlacu Călinoiu și prof. Felicia Alexandru; 3. Propuneri pentru noua programă de liceu – coordonator inspector, prof. Robert Roșioru. Spre seară a avut loc un program artistic susținut de Junii Brașovului – Palatul copiilor Făgăraș/Victoria. La finalul zilei … dialogurile de seară …
 
         Tema celei de-a cincea zile (30 iunie) a fost: ”Profesorul: regizor, actor și spectator”. În prima parte a zilei s-a desfășurat atelierul ”Teatru – forum, Teatru labirint, teatru stradal – pentru consolidarea învățăturii creștine sau predarea religiei în context non-formal”. Acest atelier a fost coordonat de prof. Theodora Vild de la CCD Ialomița. În a doua parte a zilei ne-am bucurat de prezența Pr. Prof. Dr. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie ”Andrei Șaguna” din Sibiu, care, timp de mai bine de două ore ne-a vorbit despre ”Religiozitate și credință în școală și societate”. A urmat, apoi, întâlnirea online ”Abordarea orei de religie ortodoxă la Bruxelles” cu prof. Bucur Anca – School Bruxelles. La finalul zilei s-au desfășurat atelierele: Asociația RED/Videoteca pentru ora de Religie…
         Ziua a șasea (01 iulie), cu tema ”APOR și RED – RELIGIE – feedback”, a fost ultima a Școlii naționale de vară a profesorilor de Religie din acest an. A început cu prelegerea susținută de către doamna inspector, prof. Daniela Buzatu de la ISJ Timiș: ”Cele opt competențe cheie și contribuție orei de Religie la formarea acestora – aplicarea Curriculumului la ora de Religie” și a continuat cu proiectele de colaborare ale APOR (Asociația Părinților pentru Ora de Religie), urmând ca în final să aibă loc atelierul de evaluare a Școlii de vară, concluzii și feedback.
 
         În finalul acestui articol adaug câteva impresii ale participanților la această Școală de vară, la care am participat și eu, în cadrul căreia ne-am îmbogățit nu doar cunoștințele în ceea ce privește materia pe care o predăm – Religia – ci sufletele noastre s-au bucurat și au vibrat împreună cu ale colegilor din toată țara. A fost o experiență minunată și unică!
 
         ”Bună dimineața, oameni faini! Vă doresc tuturor toate cele bune pentru: suflet, minte și trup; vă mulțumesc pentru fiecare zi de dăruire din timpul acestei săptămâni; mulțumesc Proniei divine că ne-a binecuvântat cu astfel de momente! Vă îmbrățișez pe fiecare în parte! Sănătate și bucurii,  tuturor!”.
”Dăm slavă lui Dumnezeu că ne-a adunat să fim aluatul care să dospească toata frământătura!”.
”Am venit pe ploaie, am plecat cu soare. Mult și în suflete. ,,Puternici" ca și munții ce ne-au ocrotit! Credința și dragostea noastră, aripi ce construiesc poduri trainice  între noi. Ne-am grădinărit inimile noastre spre conexiune, care aduce multă bucurie”.
”Vă mulțumesc din suflet pentru zilele deosebite petrecute împreună!”.
”Sublim! Mă bucur că v-am cunoscut pe fiecare în parte! Abia aștept vara următoare!”.
”Dragi colegi, vă transmit un gând al părintelui Ioan Raza.
Consideră această lucrare a fi de la Dumnezeu și absolut necesară. Pentru a fi lucrătoare, e nevoie și de partea duhovnicească. Ar dori ca la următoarea ediție să participăm zilnic și la Sfânta Liturghie și să ne împărtășim. Fiecare dintre noi să ne spovedim acasă, la duhovnicii noștri, ca să fim pregătiți pentru Sfânta Împărtășanie, timp de o săptămână. Considera că numai așa Școala de vară va fi lucrătoare în viețile noastre și ale elevilor noștri. Cei care veți dori, părintele vă stă la dispoziție și pentru Spovedanie.
Vom mai împuțina activitățile. Anul aceste am avut un program foarte frumos, dar prea încărcat. Vom echilibra cultura și educația cu duhovnicia. Este absolut necesară!”.
Se dorește ca următoarea ediție a Școlii Naționale de vară a profesorilor de Religie să aibă loc tot la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, la începutul lunii iulie 2024.
”Dragi colegi, lucrarea ce s-a realizat la Sâmbăta am simțit că a fost binecuvântată și plăcută lui Dumnezeu! Considerăm că Dumnezeu a socotit că ne este de folos să ne unim în comuniune, noi, profesorii de religie, și să ”dospim toată frământătura din întreaga țară”.
Nu noi am ales să mergem la aceasta Școală, ci Dumnezeu ne-a ales, pentru ca are o lucrare cu fiecare dintre noi. Hristos ne-a confirmat de ce lucrările de la Sâmbăta au decurs atât de frumos, ”căci dacă doi dintre voi se vor învoi pe pământ în privinţa unui lucru pe care îl vor cere, se va da lor de către Tatăl Meu, Care este în ceruri”. ”Că unde sunt doi sau trei, adunaţi în numele Meu, acolo sunt şi Eu în mijlocul lor”.
Vreau să vă mulțumesc pentru ca ați crezut în această lucrare și pentru implicarea fiecăruia dintre voi la realizarea acestei acțiuni care va mobiliza profesorii din întreaga țară.
Mulțumim organizatorilor și participanților! Mulțumim celor care s-au ocupat de cazare și de gestionarea mesei, care nu a fost o lucrare ușoară!
Mulțumim celor care au realizat proiectul și au acceptat să fie parteneri!
Mulțumim celor care au susținut lucrări și ateliere! Mulțumim celor care au împărtășit experiențe didactice!
Mulțumim celor care s-au preocupat de tehnologie, de fotografie, de gustări, de starea de bine!
Mulțumim pentru cele știute și pentru cele neștiute,  prin care s-au putut realiza toate!
Mulțumim tuturor celor care ați făcut efortul să vă deplasați la Sâmbăta, mai ales în contextul diminuării salariilor!
Mulțumim făgărășenilor pentru dragostea cu care ne-au primit!
Mulțumim tuturor pentru toate!
Mulțumim tuturor pentru prețuire și dragoste!
Mulțumim lui Dumnezeu că a făcut să intersectăm eternitatea, noi cei care nu ne-am știut și nu ne-am cunoscut, iar acum simțim că suntem o familie, care, parcă ne cunoaștem de o eternitate!
Să dea Dumnezeu să punem în aplicare ceea ce am învățat, iar mai presus de toate, să ne purtăm zilnic în rugăciuni!”.
prof. religie Simu Veronica,
Făgăraș
07-07-2023
Citeste si:De acelasi autor:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu
Zaheu din sicomor - 27-11-2023:

Pr. Dan Popovici – Ispita ecumenismului masonic
https://www.youtube.com/watch?v=DrFo2WdqkmA&t=1311s
Pr. Dan Popovici – Exorcizarea duhului ecumenist din Biserică – partea întâi
https://www.youtube.com/watch?v=KPYhZCro4rA&t=1863s



CARTI/produse despre:
Profesor De Religie, Religia In Scoli, Educatia Religioasa,