Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 435

Cultele propun Religia ca optiune pentru Bacalaureat

Biroul de Presă al Patriarhiei Române
Tags: culte religioase; educatia religioasa; LGBT;
 

Într-o adresă transmisă, la inițiativa Patriarhiei Române, 13 reprezentanți ai cultelor religioase din țară solicită includerea Religiei pe lista disciplinelor la care se poate susține examenul de Bacalaureat. Semnatarii cer și eliminarea din noul proiect de Lege a învățământului preuniversitar a unor prevederi care țin de noile ideologii.

Religia ca materie școlară este „una dintre puținele care se studiază pe tot parcursul învățământului preuniversitar și singura care a fost validată de majoritatea covârșitoare a părinților”, se arată în adresă.

De aceea, includerea disciplinei pe lista opțiunilor pentru susținerea examenului de Bacalaureat va dovedi „nediscriminarea Religiei în raport cu alte discipline școlare din trunchiul comun” și le va permite elevilor să-și valorifice și să-și verifice competențele dobândite, i-au transmis Ministrului Ligia Deca reprezentanții cultelor religioase din România.

„Religia este o materie ca oricare alta și poate fi inclusă între materiile examenului de bacalaureat, așa cum a și fost în România pre-comunistă, așa cum și este în multe dintre țările din UE”, afirmă Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, într-o declarație de presă.

Educație fără ideologie

Documentul mai include o serie de corecții referitoare la organizarea învățământului religios, precum și cerința de eliminare din Legea învățământului preuniversitar a definiției „diversității”, a articolului referitor la obligația de a promova „diversitatea” în școală și a sintagmei referitoare la „orientarea sexuală” – „conform principiului independenței față de orice formă de ideologie”.

„Învățământul public din România ar trebui să rămână total ocrotit de orice formă de ideologizare”, comentează Vasile Bănescu.

„Studiul Religiei acceptate de stat nu constituie o asemenea formă, întrucât religia creștină este fundamentul real al culturii umaniste europene și așa trebuie înțeleasă în școală. Știința europeană însăși a încolțit nu în pofida creștinismului, ci chiar în solul său, datorită lui”, mai explică purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Adresa este semnată de Părintele Patriarh Daniel, căruia i s-au alăturat reprezentanții următoarelor culte din România: Biserica Romano-Catolică; Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică; Biserica Armeană; Biserica Reformată; Biserica Evanghelică C.A.; Biserica Evanghelică Lutherană; Biserica Unitariană Maghiară, Cultul Creștin Baptist; Biserica Creștină după Evanghelie; Cultul Creștin Penticostal; Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea; Cultul Musulman.

17-03-2023
Citeste si:De acelasi autor:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu


CARTI/produse despre:
Culte Religioase, Educatia Religioasa, LGBT,