Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 2503

Biserica Catolică și Patriarhia coptă din Cairo, Declarație comună pentru recunoașterea Tainei Botezului

Tags: ecumenism; Taina Botezului;
Biserica Catolică și Patriarhia coptă din Cairo, Declarație comună pentru recunoașterea Tainei Botezului

 

Basilica.ro informează că Preafericitul Părinte Teodor al II-lea, Papă şi Patriarh al Alexandriei şi al întregii Africi, a primit în 28 aprilie 2017 vizita Sanctităţii Sale Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic. Întâlnirea a avut loc în Biserica Sfântul Gheorghe situată în partea istorică a oraşului egiptean Cairo, potrivit patriarchateofalexandria.com. În discursul de bun venit, Patriarhul Alexandriei a subliniat că momentul a reprezentat cel mai mare eveniment de la sfinţirea Bisericii (care a avut loc acum doi ani). Vizita Patriarhului Bartolomeu în Egipt a fost prilejuită de Conferinţa internaţională despre pace, organizată de Fundaţia Al-Azhar.

după cum relatează mai multe surse media, la rugăciunea ecumenistă au participat Papa Francisc, al Bisericii Romano-Catolice; Papa Tawadros II, al Bisericii Copte-Ortodoxe; Patriarhul Sidrak, al Bisericii Copte-Catolice; Patriarhul Laham, al Bisericii Greco-Catolice Melchite; Patriarhul Ecumenic, Bartolomeu; Patriarhul Teodor al II-lea al Alexandriei și al întregii Africi.

În cadrul întâlnirii, papa Francisc și patriarhul Tawadros al II-lea au semnat o Declarație comună. Plecând de la comuniunea existentă între cele două Biserici în primul mileniu creștin cei doi lideri religioși amintesc toți pașii făcuți împreună pe calea dialogului și întâlnirii în ultima vreme. În cadrul declarației se afirmă că „iubirea își găsește expresia sa cea mai înaltă în rugăciunea comună”.  De asemenea se menționează că atunci „când creștinii se roagă împreună înțeleg că ceea ce îi unește este mult mai mare decât ceea ce îi separă” și se menționează importanța găsirii unei date comune pentru celebrarea Paștilor.

Aspectul cel mai important pe care Declarația comună îl atinge este Taina Botezului. Astfel la punctul 11 al documentului se citește: „Astăzi, noi, papa Francisc și papa Tawadros al II-lea, cu scopul de a bucura inima Domnului Isus, dar și inima fiilor și fiicelor noastre în credință, declarăm împreună cu un singur suflet și cu o singură inimă că vom încerca, cu toată sinceritatea, să nu repetăm Botezul administrat într-una din Bisericile noastre celui căruia ar dori să se înscrie în cealaltă. Astfel declarăm în spirit de ascultare față de Sfintele Scripturi și de credința formulată în cele trei Concilii Ecumenice celebrate la Niceea, Constantinopol și Efes”, informează  I. Ursuleac pentru ro.radiovaticana.va

Spicuiri din Conferința de presă a Papei Francisc, la întoarcere din Cairo (min 11.22), preluate de pe site-ul Român Ortodox în Franța :

Unitatea botezului avansează. Problema botezului este una istorică, căci la primele Sinoade era același lucru. Copții botezau copiii în altar și când vroiau să se căsătorească veneau la noi, pentru a se căsători cu un catolic. Și le ceream să mărturisească credința, căci consideram că nu au. Făceam botezul cu condiții. Noi am început. Nu ei. Astăzi o poartă s-a deschis și suntem pe calea cea bună pentru a depăși această problemă. Ultimul paragraf din declarația comună vorbește despre asta.

Ortodocșii ruși recunosc botezul nostru, și noi îl recunoaștem pe al lor. Și este acelasi lucru cu georgienii. Patriarhul lor este un om al lui Dumnezeu. Ilia II este un mistic și noi, catolicii trebuie să învățăm din această tradiție mistică a Bisericilor Ortodoxe.

În timpul acestui voiaj am avut această întâlnire ecumenică. A fost Patriarhul Bartolomeu, Arhiepiscopul Grec-Ortodox, au fost altți creștini, anglicani, secretarul Uniunii Bisericilor de Geneva… Tot ceea ce ecumenismul face, se face mergând împreună. Ecumenismul se face pe cale, prin opere de caritate, prin faptul de a face lucruri împreună, când aceasta este posibil. Nu există ecumenism static.

De fapt, teologii trebuie să studieze și să se acorde, dar aceasta nu poate să-și atingă scopul dacă nu mergem împreună. Ce putem face împreună? Putem să ne rugăm împreună, să lucrîm împreună, să înfăptuim opere de caritate împreună. Asta înseamnă să avansăm!

Raporturile cu Patriarhul Kirill sunt bune. IPS Hilarion a venit să-mi vorbească de mai multe ori. Avem relații bune. Cu Statul rus? Știu ca Statul rus vorbeste despre apărarea creștinilor din Orientul Mijlociu. Știu asta, și cred că este un lucru bun. Să lupți împotriva persecuțiilor și să vorbești de ele. Astăzi sunt mai mulți martiri decât în primele secole. În Orientul Mijlociu, în particular.

Surse: Român Ortodox în Franța; Basilica.ro

08-05-2017
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu