Pe data de 28 noiembrie a fiecărui an foarte mulţi români comemorează pe Părintele Arsenie Boca (1910-1989), mai ales în locurile unde şi-a desfăşurat activitatea, dar şi acolo unde evlavia oamenilor face ca pomenirea părintelui să fie un act de sfinţenie.
Şi anul acesta, pe data de 28 noiembrie, Părintele Arsenie Boca a fost pomenit de foarte mulţi credincioşi din întreaga ţară. Mănăstirea Prislop, Mănăstirea Sâmbăta de Sus, Biserica de la Drăgănescu şi alte locuri unde a propovăduit părintele, au fost neîncăpătoare pentru pelerinii ortodocşi.
Ierarhi şi pelerini la Mănăstirea Prislop
Astfel, la Mănăstirea Prislop, mii de credincioşi din ţară, alături de patru ierarhi şi peste o sută de preoţi au venit la 28 noiembrie pentru a-l cinsti şi pomeni pe Părintele duhovnic Arsenie Boca, la împlinirea a 22 de ani de la mutarea sa la Domnul.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Înalt Prea Sfinţitul Părinte Serafim Joantă, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale şi de Nord, împreună cu Prea Sfinţitul Părinte Gurie Georgiu, Episcopul Devei şi Hunedoarei, Prea Sfinţitul Părinte Daniil Stoenescu, ierarhul Episcopiei Dacia Felix (Vârşeţ – Serbia), Prea Sfinţitul Părinte Andrei Făgărăşanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, şi un sobor impresionant de peste o sută de preoţi pe podiumul special amenajat în curtea mânăstirii, în apropierea bisericii. „Suntem veniţi cu toţii aici să ne închinăm la mormântul acestui om sfânt pe care ni l-a dăruit Dumnezeu vremurilor noastre. Părintele Arsenie insista în cuvântul său pe familia creştină, pe naşterea de prunci, pe creşterea şi educarea copiilor, care începe încă din momentul conceperii lor”, a spus între altele, în cuvântul său de învăţătură, Î.P.S. Mitropolit Serafim. După oficierea slujbei de parastas pentru Părintele Arsenie Boca, P.S. Gurie le-a mulţumit ierarhilor, preoţilor şi miilor de credincioşi pentru jertfa de a veni la această pomenire în ciuda frigului, vorbind despre „viaţa şi petrecerea în lume a Părintelui Arsenie” ca despre „o arătare a slavei lui Dumnezeu”.
Credincioşii au mers apoi în procesiune la mormântul Părintelui Arsenie, aflat în cimitirul mânăstirii, unde, după rugăciunea de pomenire, Părintele profesor Simion Todoran (Alba Iulia), care s-a îngrijit de editarea cărţii “Cărarea Împărăţiei” (1994) a evocat personalitatea Părintelui Arsenie Boca, adăugând că oricine s-a întâlnit măcar o dată cu Părintele Arsenie nu a mai putut să-l uite vreodată.
Credincioşii prezenţi la Mănăstire spun că părintele Arsenie Boca vindeca bolnavii prin simpla atingere a crucii. Dovadă stau şi cele patru volume apărute la Editura Agaton – Făgăraş, care pomenesc minunile săvârşite de Părintele Arsenie Boca în Ţara Făgăraşului şi în toată ţara, dar şi motivele pentru care oamenii îl credeau sfânt încă din timpul vieţii sale.
Se estimează că la Mănăstirea Prislop au fost circa 40.000 de pelerini. Pentru a evita incidentele, poliţiştii nu au dat voie maşinilor, cu excepţia ambulanţelor, să ajungă la mănăstire. Poliţiştii spun că numărul credincioşilor a fost mult mai mare ca în alţi ani.
Biserica de la Drăgănescu
„Frescele de la Drăgănescu iradiază lumina raiului” spunea Nichifor Crainic. Fără să iasă însă din învăţăturile Bisericii, această pictură este unică şi profetică în acelaşi timp. Când intri în curtea bisericii din Drăgănescu este greu să-ţi imaginezi cât de multă lume se strângea aici în vremea şederii părintelui Arsenie. Locuia peste drum de biserică şi nu ştii ce zugrăvea mai bine: pereţii sfântului lăcaş sau sufletele credincioşilor.
Pentru că 28 noiembrie este o zi a părintelui Arsenie şi la biserica de la Drăgănescu, Prea Sfinţitul Părinte Ambrozie Meleacă, Episcopul Giurgiului, înconjurat de Părinţii consilieri de la centrul eparhial, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica cu hramul “Sf. Nicolae” din satul Drăgănescu din judeţul Giurgiu, dar şi slujba parastasului pentru Părintele Arsenie Boca.
În Precuvântarea la Albumul ce reproduce frescele din biserica “Sf. Nicolae” – Drăgănescu, pe care l-a îngrijit, Prea Sfinţitul Părinte Daniil Stoenescu (Episcopia Dacia Felix, Vârşeţ – Serbia), ucenic al Părintelui Arsenie Boca, scrie: „La biserica din Drăgănescu, Părintele nostru Arsenie, ca un adevărat părinte neoisihast şi teolog neopatristic, ne-a revelat fundamentele teologiei ortodoxe: conştiinţa atotprezenţei lui Dumnezeu, Cel în Treime lăudat, după pilda proorocului, psalmistului şi împăratului David (Psalmul 15, 8), conştiinţa contemporaneităţii noastre cu Hristos cel înviat, Dumnezeu adevărat şi om adevărat, Care şede de-a dreapta Tatălui şi este împreună cu noi "în toate zilele, până la sfârşitul veacului" (Matei 28, 20) şi conştiinţa celui dintâi dintre păcătoşi, după cuvântul Sfântului Apostol Pavel (I Timotei 1, 15).” Părintele Arsenie Boca a lucrat 15 ani la pictura Bisericii, realizând „o cateheză desfăşurată pe pereţii sfântului locaş”, după cum spune Părintele Răzvan Petcu, actualul paroh al bisericii.