Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
Tema luniiNr. vizualizari: 4248

Papa Francisc a acceptat invitația de a vizita România. BOR și-a dat acordul

Cristina Roman
Tags: Papa; Biserica Catolică; ecumenism;
Papa Francisc a acceptat invitația de a vizita România. BOR și-a dat acordul

 

Președintele României a fost primit în audienţă la 15 mai 2015 de către Sanctitatea Sa papa francisc, în ziua aniversării a 25 de ani de la restabilirea relaţiilor diplomatice dintre România și Sfântul Scaun. Cu această ocazie, în cadrul discuțiilor purtate, Președintele României i-a adresat Sanctității Sale invitația de a vizita România. Conform unui comunicat de presă al președinției, invitația a fost acceptată cu plăcere, data exactă a vizitei urmând a fi convenită ulterior pe canale diplomatice.

După cum a ținut să precizeze însuși președintele Iohannis la plecarea către Vatican, invitația către papa francisc a fost adresată după consultarea prealabilă dintre Președinte și Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care și-a exprimat acordul deplin cu inițiativa președinției. “Voi adresa o invitație Papei Francisc de a vizita România. Am discutat aseară cu Preafericitul Daniel, despre această chestiune și Biserica Ortodoxă susține sută la sută acest demers”, a spus Iohannis, într-o declaratie de presă susținută pe Aeroportul Otopeni. Șeful statului a ținut să precizeze că “dorința noastră este, dacă s-ar putea realiza o astfel de vizită, în anul 2018, care este un an deosebit de important pentru noi, pentru că este anul în care sărbătorim 100 de ani de existență a României moderne”.

Potrivit președintelui Klaus Iohannis, Romania are, prin istoria și cultura sa, vocația unei relații speciale cu Sfântul Scaun, și dorința este de a aprofunda în continuare această colaborare excelentă, care s-a dezvoltat în ultimii 25 de ani: “Prin aceasta vizita, doresc să subliniez interesul României de a aprofunda cooperarea cu Sfântul Scaun, pentru promovcarea libertății religioase, a dialogului ecumenic și interreligios, și ca instrument de edificare a păcii și pentru apărarea demnității umane. Voi transmite gratitudinea statului român pentru gesturile de ospitalitate prin care Biserica Catolică a venit in întampinarea nevoilor religioase ale diasporei românești, prin găzduirea a numeroase parohii ortodoxe și catolice, în Europa Occidentală”, a declarat președintele Iohannis. (sursa: hotnews.ro)

Vizita papei Francisc în România va fi a doua vizită pontificală în Romania după aceea a papei Ioan Paul al II-lea, în timpul mandatului lui Emil Constantinescu. Aceasta ar avea loc în contextul în care papa francisc a afirmat și reafirmat că dorește unirea Bisericii Catolice cu Biserica Ortodoxă. Reamintim și faptul că pe când călătorea spre Rio de Janeiro, la Întâlnirea Mondială a tinerilor catolici, Papa a spus: „Bisericile ortodoxe au păstrat o Liturghie care este foarte frumoasă. Noi ne-am pierdut puțin simțul adorării. Acestea Îl cinstesc pe Dumnezeu și Îi cântă cântece de preamărire fără să țină seama de timp. Într-o zi, vorbind despre Biserica occidentală, mi s-a spus „ex oriente lux, ex Occidente luxus”, adică din orient provine lumina iar din occident societatea consumului și a bunăstării care a făcut atâta rău. În schimb, ortodocșii au păstrat frumusețea lui Dumnezeu în centru. Când citim opera lui Dostoievski luăm contact cu spiritul Rusiei și al lumii răsăritene. Avem atâta nevoie de aerul proaspăt al orientului și de această lumină pe care o emană!”

Având în vedere că Sfântul și Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe va avea loc în anul 2016, înaintea preconizatei vizite a papei în România, iar unul dintre subiectele majore va fi cel al sobornicității Bisericii, se pune întrebarea dacă Preafericitul Părinte Patriarh Daniel ar fi trebui să se consulte cu ceilalți întâistătători ortodocși cu privire la oportunitatea vizitei.

Trebuie totuși remarcat faptul că invitația a fost adresată la nivel de șef de stat, componenta vizitei fiind probabil preponderent politică, nu religioasă. Cu siguranță, acest argument nu va preîntâmpina reacția vehementă a antiecumeniștilor din țara noastră și nu numai, știut fiind că ierarhi și monahi cu autoritate din Sfântul Munte Athos nu ezită să condamne astfel de întâlniri între reprezentanții "bisericilor surori".

Întâlnirea de la București a celor doi lideri religioși va pune probleme de armonizare a punctelor de vedere privind chestiuni arzătoare cu care se confruntă Biserica în societatea contemporană secularizată, precum: homosexualitatea, hirotonia femeilor, dialogul interreligios, prigoana creștinilor etc.

Este îmbucurător faptul că Biserica Catolică din România a emis recent un comunicat de presă în care își exprimă poziția concordantă cu aceea a Bisericii Ortodoxe Române în privința parteneriatului civil, și anume se opune legalizării acestuia punând accentul pe nevoia de catehizare și pocăință a homosexualilor, ale căror așa-zise drepturi nu trebuie să mutileze familia creștină formată din bărbat și femeie.

 

 

 

 

 

 

27-05-2015
Citeste si:De acelasi autor:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu
daniel - 23-02-2016:

lumina din orient? sa vedeti sanctitatea voastra, ce lux desantat gasiti in orientul nostru...ce averi fabuloase facute prin fraudare masiva a statului..si multe altele...