Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
Stiinţă. Medicină. Cultură. ArtăNr. vizualizari: 3735

Știința confirmă sănătatea Postului

Tags: post; sănătate;
Știința confirmă sănătatea Postului

Concluzia experților de la Asociaţia Consumatorilor de Produse Alimentare şi de la Institutului Naţional de Cercetare IBA Bucureşti, care au verificat mai multe loturi de fructe autohtone si de import este că merele româneşti sunt mai bune decât cele italieneşti, poloneze şi turceşti. Experţii din domeniul industriei alimentare din România susţin că acest lucru este posibil datorită faptului că industria pesticidelor nu este foarte bine dezvoltată la noi în ţară. Cu toate acestea, românii sunt codaşii Europei la capitolul consum de fructe. Dacă media consumului de portocale, mere şi pere în UE este de 57 de kg pe cap de locuitor, un român consumă doar şapte kg de portocale, cinci de mere şi două kg de pere, anual.

Ne aflăm în Postul Nașterii Domnului și, coincidență (sau nu!?), televiziunile difuzează la ore de maximă audiență știri despre fructe și legume otrăvitoare din cauza excesului de pesticide. Invitat pentru un comentariu pe marginea acestui subiect în emisiunea “LifeTime News” cu Amedeo Ene (Realitatea TV) – 28 nov. 2013, Virgiliu Stroescu, doctor endocrinolog și nutriționist, apără sănătatea fructelor și legumelor, recomandă postul și subliniază că cei care postesc sunt mai sănătoși. El afirmă că astfel de studii nu sunt pentru interesul populației, ci să sperie oamenii că nimic nu mai este sănătos și, în lipsă de alternativă, să continue să cumpere produse de origine animală.

Doctorului Stroescu i se pare paradoxal a face atât de mult caz despre depășirea cu 0,2% a cantității maxime admisibile de pesticide din fructe și legume, câtă vreme produsele din carne au o astfel de concentrație de circa 60 de ori mai mare. Fructele și legumele au o capacitate uimitoare de autopurificare și spălarea lor temeinică în apă rece este îndeajuns pentru a putea fi consumate fără probleme. Dr. Stroescu recomandă cumpărarea acelor fructe și legume cu aspect sănătos și cu miros plăcut, de preferință produse în România, cu convingerea că un consum constant al acestora va ține departe boli cardiovasculare, va permite diminuarea colesterolului, va scădea riscul îmbolnăvirii de cancer colono-rectal. Dr. Stroescu reamintește românilor că sunt 86% ortodocși și le recomandă să ia în serios postul rânduit de Biserică, pentru a își proteja astfel și sănătatea trupească. Legumele şi fructele în sezon sunt o sursă foarte bună de vitamine, minerale, antioxidanţi.

Pe aceeași temă, doctorul Mencinicopschi a declarat la Realitatea.tv: “Nu m-a surprins acest studiu şi rezultatele lui, pentru că avem un mare avantaj, solul. Contează foarte mult asta, în creşterea merelor. Mărul ionatan e savuros, îl ştiu din copilărie şi dă o saţietate mai mare. Contează faptul că nu sunt crescuţi într-o formă de livadă intensivă, în care sunt trataţi cu multe pesticide. Cercetările au arătat că aceste mere sunt mai bune la gust, dar şi nutriţionale. Dezordinile metabolice pot fi provocate de pesticide, care duc la boli grave. Niciunul dintre noi nu poate face teste merelor din piaţă. E important să preferăm fructele, legumele din România, pentru că cei care le vând sunt obligaţi să spună de unde vin produsele. Fructele nu se mănâncă după masă, ci înainte de masă, şi ar trebui să mâncăm minim câte un măr zilnic“, a explicat medicul.

Cercetătorii de la National Institute of Ageing din Baltimore - SUA, confirmă că un post negru de o zi sau două pe săptămână ne protejează de afecţiuni ale creierului precum Alzheimer şi  Parkinson și stimulează longevitatea. Efectele benefice ale postului sunt evidente chiar în cazul obturației arteriale, fapt care conduce la scăderea riscului atacului de cord sau a accidentului vascular cerebral. Conform Fundației române a inimii, există studii care arată că doi din trei români mor din cauza bolilor cardiovasculare, că unul din trei suferă de hipertensiune arterială, iar accidentul vascular cerebral reprezintă o afecţiune frecventă.  (a consemnat Cristina Roman; sursa foto: kudika.ro)

20-12-2013
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu