Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
CĂLĂTOR prin ţara meaNr. vizualizari: 79

Psaltirea în versuri de la Casa Dosoftei

Claudia-Cristina Pop
Tags: psaltirea; Dosoftei;

 

O vizită făcută la Iași, capitala Moldovei în perioada 1564-1859, una dintre cele două capitale ale Principatelor Unite între 1859 și 1862 și capitala Regatului României între 1916 și 1918, mi-a confirmat multe dintre lucrurile frumoase auzite despre acest oraș, mustind a istorie!

Sunt multe de spus despre acest oraș și, mai ales, multe de văzut aici. Venit ca turist în Iași, trebuie să te înarmezi cu răbdare și cu dorința să mergi la pas, străbătând cel puțin zona centrală a orașului. Ai ce să vezi acolo, ai ce să vizitezi și ai o mulțime de subiecte pe care poți să le abordezi, în discuțiile purtate cu reprezentanții instituțiilor de cultură pe care îți propui să le vizitezi.

Casa Dosoftei din Iași, este unul dintre multele puncte de atracție turistică din oraș, care mi-au atras atenția. Am vizitat lăcașul de cult și nu mică mi-a fost uimirea să descopăr aici, printre alte exponate valoroase, o carte rară despre care mai auzisem vorbindu-se, în anii de școală. Însă, una este să auzi vorbindu-se despre o carte rară și alta este să o ai în fața ochilor, să o admiri, să-i analizezi detaliile... Fac referire aici la „Psaltirea în versuri” a lui Dosoftei, sau „Psaltirea pre versuri tocmită” de la 1673.

Am vrut să aflu mai multe despre această carte rară. Zăbovind mai mult în preajma exponatului, am purtat o scurtă discuție pe tema aceasta cu o doamnă amabilă, curatorul expoziției.  Am aflat, astfel, câteva detalii interesante legate de acest exponat:

„În anul 1673, când româna nu era încă acceptată ca limbă oficială de cult în bisericile românești, apare această Psaltire. Și nu era una oricum, ci una versificată.

Dosoftei, mitropolit ortodox al Sucevei, alege această formă de prezentare a psalmilor biblici, ca să facă textul biblic atrăgător pentru cititor („să poată trage hirea omului cătră cetitul ei [al Psaltirii]”) și, în felul acesta, să-i facă pe oameni să se aplece mai mult spre rugăciune și spre lucrurile spirituale („să poată hi mai mare-ndemnare cătră rugă și cătră nevoință svintei besearici”).

A lucrat vreme de 5 ani la ea „precum [a] putut mai frumos”, folosind elemente de ritm și rimă specifice poeziei populare, cu care oamenii erau obișnuiți, astfel încât versurile să le rămână mai ușor în minte. Și se pare că lucrul acesta i-a reușit, câtă vreme patru dintre psalmii versificați de el, au intrat în folclor fiind transformați în colinde și cântați în fiecare an, în perioada sărbătorii Nașterii Mântuitorului”.

Unul dintre psalmii foarte cunoscuți în zilele noastre, după cum aveam să aflu, este psalmul 23 (sau 22, după numărătoarea din Bibliile ortodoxe):

 

„ Dumnedzău mă paște și n-am lipsă,
     La loc de otavă ce-mi întinsă.
Sălașul pre ape de răpaos,
     Și cu hrană suflet mi-au adaos.
Și-n cărări direapte mi-i povață,
     Cu svântul Său nume de mă-nvață.
Că, de-aș mearge și-n umbră de moarte,
     Teamă n-am de rău, că Tu m-ii scoate.
Toiagul Tău și svânta Ta vargă
     Mângâiare m-dau și hire-ntreagă.
Că Tu, Doamne, mi-ai gătat și masă,
     Și pizmașii nu-i suferi în casă,
De de-aproape să stea să mă vadză,
     Aceia ce caŭtă să mă piardză.
Ce-n pizma lor pre cap mă vei unge
     Cu oloi scump, vin încă-m v-agiunge,
Din svântul Tău păhar ce mă-mbată,
     Cu mila Ta, Doamne, cea-ndurată,
Carea mearge n-soțâie cu mine,
     În viața mea, în dzâle depline.
Și-n casa Ta să petrec cea svântă,
     În dzâle lungi, cu trai fără smântă”.

 

Da, părerea mea este că Iașiul este un oraș minunat! Casa Dosoftei din Iași adăpostește adevărate comori ale spiritualității românești și de aceea,  consider că orașul Iași nu trebuie să lipsească, ca și destinație turistică, de pe agendele  noastre de vacanță.

 (Sursa foto: Claudia-Cristina Pop)

 

 

 

30-11-2024
Citeste si:De acelasi autor:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu