Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
CĂLĂTOR prin ţara meaNr. vizualizari: 168

Biserica Ursulinelor din Sibiu si catacombele sale

Claudia-Cristina Pop
Tags: catacombe; Sibiu;

Cauți una, dai de alta! Ni se întâmplă uneori să plecăm de acasă cu un gând și să ne trezim că, într-un cadru conjunctural nou apărut, rezolvăm și altceva! Am pățit asta cu puțin timp în urmă. Aflându-mă în căutarea unei expoziții de fotografie în Sibiu și având o rezervă de timp la dispoziție, am bătut la ușile Bisericii Ursulinelor din Sibiu. Aflasem că în perioada de desfășurare a Festivalului Internațional de Artă Contemporană la Sibiu, Muzeul Brukenthal a închiriat o serie de spații din clădirea fostului Liceu Pedagogic, pentru o perioadă determinată de timp.

La ceas de seară, nu era multă lume în zona Bisericii Ursulinelor și m-am gândit să aflu noutăți legate de festival. Biserica era deschisă, în interior se făceau pregătiri pentru asigurarea coloanei sonore a unui concert care urma să înceapă în scurt timp. Era destulă agitație în interiorul bisericii, așa că am intrat în curtea interioară a fostului Liceu Pedagogic, căutând  ”urme” lăsate de trecerea prin acele spații ale unor activități culturale  anterioare. Și erau destule astfel de ”urme” acolo! Însă, surpriza plăcută a constituit-o faptul că, din pură întâmplare, doi tineri inimoși aflați (încă!) acolo la ora aceea, parte a echipei tehnice a Muzeului Național Brukenthal, au avut amabilitatea să ne permită accesul în catacombele aflate la subsolul clădirii fostului liceu, deschise de curând publicului.

Conform explicațiilor primite, aceste catacombe au o vechime de aproximativ 300 de ani, fiind construite pe vechile catacombe ale ”dominicanilor” din secolul XV. Explicații suplimentare legate de construcția și rolul acestor catacombe am găsit într-un material redactat pe baza explicațiilor oferite publicului vizitator de către domnul Alexandru Chituță, Directorul Muzeului Național Brukenthal, în prima zi în care publicului i-a fost permis accesul aici. 

În  secolul XII – XIII,  zidul Cetății Sibiului se termina puțin mai sus de noi, iar în afara cetății călugării dominicani își construiesc Mănăstirea Sfintei Cruci. Noi acum mai avem Capela Sfintei Cruci, aflată lângă gară. Fiind în afara zidului cetății, după anul 1200 când încep să vină mongolii, mănăstirile și casele aflate în afara cetății sunt atacate și dărâmate. După anul 1400, ca urmare a invaziei turcilor, Mănăstirea Dominicană este din nou dărâmată.

Atunci, călugării dominicani, romano-catolici, fac demersuri și municipalitatea le acordă un teren în cadrul cetății, unde erau feriți și puteau să-și construiască o nouă biserică. Își construiesc o biserică monumentală, Biserica Ursulinelor, care are la bază fosta mănăstire dominicană din secolul XV, de  după 1440.

De la fosta biserică se mai păstrează intrarea gotică și câțiva contraforți. Mai apoi, Biserica Ursulinelor a trecut prin diferite șantiere de restaurare. De aceea astăzi, în interior, avem o construcție barocă. Călugării dominicani aveau aici, unde ne aflăm astăzi, criptele lor.”

Sunt câteva detalii interesante care mi-au atras atenția la intrarea în catacombe. Pe un arc principal, la intrare, se distinge stema Imperiului Austro-Ungar, dovadă că împărăteasa Maria Teresa a sprijinit financiar renovarea bisericii, făcută în anul 1774. Pe același arc se poate vedea și simbolul papal.

Când am intrat în catacombe, mi-a atras atenția faptul că unele monumente funerare erau deschise, sicriele distruse, osemintele scoase din sarcofag. Sunt urme lăsate în timp de generațiile care, din curiozitate sau teribilism au distrus o parte din istoria mai puțin cunoscută a Sibiului.

Criptele aflate în pereții laterali ai catacombelor sunt numerotate. Ni s-a spus că sunt peste 100 de cripte acolo și că evidența numelor celor aflați în acele cripte o au, deocamdată, oficialii Parohiei Greco-Catolice din Sibiu.

În partea îndepărtată a culoarului de acces (practic, sub altarul Bisericii Ursulinelor, având în vedere poziționarea catacombelor  în arhitectura actuală a acestei zone a orașului) se găsește un mic altar unde, periodic, aveau loc slujbe și liturghii, în special de ziua morților.

După cum au ținut să precizeze pentru noi, tinerii întâlniți acolo, proiectul de cunoaștere a istoriei orașului este desfășurat de Muzeul Național Brukenthal,  în colaborare cu Arhiepiscopia Romano-Catolică de Alba Iulia și Parohia Greco-Catolică din Sibiu.

 

18-09-2024
Citeste si:De acelasi autor:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu