Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
Stiinţă. Medicină. Cultură. ArtăNr. vizualizari: 165

DEPENDENTELE - Dr. Radu Tincu combate 5 afirmatii false despre consumul de droguri

Tags: dependeta; droguri;
 

Dr. Radu Țincu, medic primar Terapie Intensivă și Toxicologie, a vorbit, în cadrul Prelegerilor ITO 2023 de la Timișoara, despre flagelul tot mai răspândit al consumului de droguri în rândul tinerilor. Cu acest prilej, el a combătut și cinci afirmații false despre consumul de droguri.

„M-am întrebat dacă dependența de droguri este doar o problemă a trupului, pentru că, de multe ori, ne concentrăm să tratăm simptomele acestor oameni. Și am ajuns, stând de vorbă cu tinerii și cu dependenții de droguri, la ideea că este mai degrabă o problemă a sufletului”, a spus el.

Redăm în continuare cele cinci afirmații false cu care medicul s-a întâlnit cel mai des în activitatea sa. El le-a combătut cu argumente sâmbătă, la Timișoara, în fața unei săli pline de tineri participanți la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși (ITO) 2023.

5 afirmații false legate de consumul de droguri

  1. „Sunt liber să fac ce vreau!” FALS

„Întrebarea se pune este cum poți să fii liber atunci când ești robit de o substanță psihoactivă? Cum poți să fii liber atunci când te trezești la două noaptea în sevraj și ieși în colțul străzii să-ți cumperi pastila de amfetamină?”, a răspuns dr. Radu Țincu.

„Libertatea nu are nicio legătură cu a consuma droguri. Dimpotrivă, atunci când devii dependent de droguri, ți-ai pierdut libertatea.”

2. „Există droguri ușoare, pe care le putem lua cu toții și nu pățim nimic.” FALS

„Orice substanță te poate ucide, depinde doar de cantitatea pe care o introduci în organism. Astfel, chiar și «banala» marijuana poate să producă decesul unei persoane printr-o supradozare și mai ales prin complicațiile vegetative pe care le poate determina, mergând până la stop cardiac”, a explicat dr. Radu Țincu.

3. „Eu consum ocazional și îmi este suficient, nu există riscul să consum și mai mult” FALS

„Apare fenomenul farmacologic numit toleranță. Adică organismul se obișnuiește cu aceste substanțe și vei consuma din ce în ce mai mult, ca să poți să obții starea respectivă. Din păcate, în momentul în care vei atinge maximum pe care poți să-l introduci în organism, vei începe să diversifici substanțele”, răspunde dr. Radu Țincu.

„Ați văzut că, în cazul tânărului de la 2 Mai, au fost identificate șase substanțe simultan, ceea ce arată că, în timp, vei ajunge să faci tot felul de cocktailuri extrem de periculoase pentru sănătate.”

4. „Drogurile nu dau dependență. Eu mă pot lăsa oricând și nu am nevoie de ajutorul tău.” FALS

„Drogurile dau dependență, pentru că acționează la nivelul unor receptori, acționează pe structurile creierului nostru”, explică dr. Radu Țincu.

„Gândiți-vă că noi dezvoltăm dependențe cu lucruri care nu intră în corpul nostru: dependența de cumpărături, dependența de orice activități din jurul nostru cu care nu interacționăm în mod farmacologic.”

„Este clar că aceste substanțe, care acționează la nivelul receptorilor din creier, vor da dependență. Prima dependență este cea psihică. Te simți bine, tocmai de aceea ai luat drogul respectiv. Te simți bine și îți dorești ca și în ziua următoare să repeți această stare”, a mai spus medicul.

„Ulterior, în interval de câteva luni de zile, în funcție de tipul substanței respective, vei avea și o dependență fizică. Adică receptorii tăi vor cere în fiecare zi substanța cu care i-ai obișnuit timp de atâtea luni de zile.”

5. „Eu consum droguri etnobotanice, sau legale, care nu sunt nocive.” FALS

„De ce sunt periculoase și de ce sunt preferate de tineri, din păcate? Pentru că sunt ieftine. Costă undeva la 10 lei”, a spus dr. Radu Țincu.

„Dar, ceea ce nu știu tinerii este că nu sunt nici legale și nu sunt nici naturale, nu au nicio legătură cu ideea de botanică. Sunt în mare parte, peste 99%, substanțe de sinteză, care au o toxicitate cerebrală extrem de ridicată. Aceste substanțe fac, plastic vorbind ceea ce știm cu toții: «prăjirea» creierului.”

„Eliberează neurotransmițători excitatori care pur și simplu distrug sinapsele. Pe termen mediu și lung, efectele sunt cu atât mai negative cu cât începem consumul din adolescență”, a avertizat medicul.

„Dacă vom consuma substanțe stupefiante de la vârsta de 13-14 ani, când sistemul nervos nu și-a încheiat dezvoltarea, acest lucru va duce la nivel global la o scădere a capacității intelectuale. Toate studiile ne spun că IQ-ul acestor copii și performanțele școlare sunt mai mici comparativ cu ale celor care nu consumă.”

„Iar pe termen și mai lung tot studiile ne spun că tinerii care consumă din perioada adolescenței au tulburări de comportament cu agresivitate și autoagresivitate, iar incidența bolilor psihice la perioada adultă este mai mare comparativ cu a populației care nu a consumat.”


„Biserica și Spitalul, în lupta împotriva drogurilor, reprezintă binomul esențial de care avem nevoie, pentru că una tratează trupul și cealaltă sufletul. Iar dacă sufletul acestor copii este afectat, e nevoie de prezența Bisericii”, a spus dr. Radu Țincu în finalul prelegerii sale.

„Biserica trebuie să fie parte a informării publice cu privire la droguri, pentru că drogurile sunt mai degrabă o problemă a sufletului”.


Prelegerile ITO 2023 s-au desfășurat în cadrul Întâlnirii Tinerilor Ortodocși (ITO) de la Timișoara (31 august – 3 septembrie 2023).

05-09-2023
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu