Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
Stiinţă. Medicină. Cultură. ArtăNr. vizualizari: 585

Informatica in Ortodoxie

Tags: online; retele socializare;

 

Ideea acestui articol a apărut ca urmare a existenței site-urilor ortodoxe, a unei rețele ortodoxe de socializare (Sotiras) și a animațiilor ortodoxe. Toate acestea sunt de mare folos și sunt realizate cu ajutorul Informaticii.

De la început trebuie să precizez că sunt conștient de efectele negative ale jocurilor pe calculator și, în general, de efectul nociv al calculatorului la vârste mici!

În acest articol încerc să arăt care ar fi, după părerea mea, locul Informaticii în Ortodoxie.

Din învățătura Sfinților Părinți știm că “extremele sunt de la draci”. Și vedem două concepții extreme:

– Calculatorul fără limite;

– Calculatorul este unealta celui rău.

Prima extremă este clară și a fost combătută, așa cum se cuvine, de mulți autori ortodocși.

A doua extremă va fi discutată în acest articol.

De ce ar fi calculatorul unealta celui rău? Pentru că există necuviințe pe internet? Dar aceasta este vina celor care au creat siteuri cu necuviințe. Sau pentru că adolescenții petrec prea mult timp în fața calculatorului? Dar aceasta ține de programul făcut de familie. Sau pentru că elevii sunt mai atrași de internet decât de școală? Rezolvarea e simplă: Școala trebuie să devină mai atractivă decât internetul. Va spune cineva că e imposibil? Nu este imposibil! Dai voință și iei putere! De profesori și de minister ține aceasta. Sau pentru că se dirijează rachete militare cu ajutorul calculatorului? Dar asta e alegerea greșită a unor oameni, nu vina calculatorului sau a Informaticii.

Calculatorul este doar o unealtă. Iar o unealtă, în general, poate fi folosită cu un scop rău sau cu un scop bun. Într-adevăr, există și unelte rele, de exemplu uneltele de tortură inventate și folosite de inchiziție. Însă calculatorul nu intră în această categorie, deoarece are multe aplicații folositoare pentru omenire. Se află în situația bisturiului. Cu un bisturiu poate fi omorât un om. Dar tot cu un bisturiu poate fi salvată viața unui om. Poate avea chiar o influență asupra mântuirii, dacă salvarea vieții se face pentru bolnav prilej de pocăință.

Și fiindcă a venit vorba de Medicină, este locul să vorbim despre Informatica Medicală. Facultățile de Medicină au un Curs de Informatică Medicală și Biostatistică, foarte important la actualul nivel de dezvoltare a științei. În prezent, nicio clinică nu poate funcționa fără calculatoare și softuri medicale. Baza de date cu fișele pacienților (date personale, analize, diagnostice, tratamente, evoluție), supravegherea automată a pacienților în secțiile de Terapie Intensivă, softurile care ajută diagnosticul, tratamentul și prognosticul, softurile de Biostatistică necesare în cercetare, toate acestea se bazează pe Electronică și Informatică. Personal, am asistat la situații în care aceste softuri necesită îmbunătățiri care nu pot fi realizate decât de informaticieni cu o foarte bună pregătire profesională.

Securitatea cibernetică este, de asemenea, un domeniu vital.

Foarte importante sunt și site-urile ortodoxe. Mitropoliile au site-uri, mănăstirile au site-uri, parohiile au site-uri, chiar și școlile ortodoxe au site-uri. Toate acestea sunt de mare folos! Și cine să facă un site ortodox? Un ateu? Un sectar? Nu! De aceea avem nevoie de informaticieni ortodocși! Unii vor spune: Să se formeze ca informaticieni în facultate, nu în liceu! Chiar credeți că vor alege o facultate de Informatică dacă Informatica nu a devenit pasiunea lor din liceu? Să răspundem cu sinceritate la această întrebare!

În domeniul educațional, calculatoarele și softurile sunt foarte importante, iar aceasta s-a văzut recent, în contextul predării online. Chiar și predarea clasică se poate îmbunătăți prin folosirea softurilor educaționale (simulări științifice, lecții virtuale, teste, jocuri de logică, etc). Aici, România este mult în urmă și avem nevoie de informaticieni cu bună pregătire și cu principii ortodoxe.

Informatica dezvoltă la adolescenți gândirea algoritmică, foarte utilă nu doar în aplicații tehnico-științifice, ci și în disciplinarea minții.

Animațiile ortodoxe – despre care am discutat în articolul precedent – se realizează cu ajutorul calculatorului și al unor softuri complexe. Mulți se plâng de numărul foarte mic de animații normale, dar uităm că, de multe ori, părinții le interzic adolescenților să se ocupe de modelare 3D, animație, softuri de grafică, sub pretext că acestea ar servi industriei jocurilor. Da! Sunt de acord să nu le folosim pentru jocuri cu zombi și monștri, dar le putem utiliza frumos, pentru animații folositoare, pentru modelare 3D de obiecte bisericești, pentru proiectare de spații ortodoxe.

Sfântul Grigorie Palama ne învață că mintea și științele sunt daruri naturale pe care le primim de la Dumnezeu. Informatica este astăzi necesară aproape în toate domeniile de activitate și poate fi utilizată în mod cuvenit, spre slava lui Dumnezeu și spre folosul oamenilor.

Ioan Vlăducă

Chilia Buna Vestire

28-01-2022
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu