Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 1129

Platforma ÎMPREUNĂ apără juridic practica liturgică milenară a Bisericii

Tags: euharistie; Sfanta Impartasanie; Biserica;
 
Platforma Civică ÎMPREUNÄ‚ a depus la Ministerul Sănătății È™i la MAI o solicitare de anulare în parte a Ordinului 875/80/22.05.2020 prin care se impun de către Guvern măsuri privind desfășurarea slujbelor bisericeÈ™ti în perioada stării de alertă, informează Activenews. Astfel, sub pretextul limitării răspândirii coronavirusului, admiÈ›ând reluarea slujbelor cu public doar în aer liber, autoritățile impuneau un set de măsuri igienico-sanitare. Printre ele, se hotăra că „în cadrul ritualurilor religioase în care se vor folosi obiecte de cult care intră în contact cu credincioÈ™ii, acestea se vor dezinfecta după fiecare utilizare”, ceea ce constituie o imixtiune a statului în practica liturgică a Bisericii. Aceasta deÈ™i BOR anunÈ›ase într-un comunicat că amână împărtășirea credincioÈ™ilor până la o consultare panortodoxă asupra subiectului È™i că respectă în rest toate măsurile de protecÈ›ie specifice actualului context epidemiologic.
 
În acÈ›iunea pentru „apărarea juridică a practicii liturgice milenare”, Platforma ÎMPREUNÄ‚ informează Ministerul de Interne È™i cel al Sănătății că edictarea de reguli care să schimbe practica liturgică a unui cult religios nu intră nici în ipoteza „accesului” în lăcaÈ™urile de cult È™i nici în ipoteza „distanÈ›ei minime de siguranță”.

Acțiune pentru apărarea juridică a practicii liturgice milenare
 
Către
Ministrul Sănătății și Ministrul Afacerilor Interne
Ministerul Sănătății
Ministerul Afacerilor Interne
 
Platforma Civică ÎMPREUNÄ‚, prin preÈ™edinte Mihai Gheorghiu, în termen legal solicităm ANULAREA în parte a Ordinului 875/80/22.05.2020 în ceea ce priveÈ™te măsura dezinfectării unor obiecte de cult care, de două mii de ani, sunt folosite în practica liturgică fără a se concepe măcar idea de dezinfectare a lor, întrucât este de esenÈ›a creÈ™tinismului caracterul sacru al practicii liturgice în care aceste obiecte sunt folosite.
 
Ordinul contestat este emis de Ministrul Sănătății È™i Ministrul Afacerilor Interne pentru aprobarea regulilor privind accesul în lăcaÈ™urile de cult, distanÈ›a minimă de siguranță È™i măsuri sanitare specifice pentru desfășurarea activităților religioase, iar obiectul prezentei contestaÈ›ii priveÈ™te măsura sanitară specifică prevăzută la art. II pct. 1 din anexa la Ordin, pentru argumentele mai jos expuse.
 
Astfel, în preambulul acestui Ordin este prevăzut faptul că este emis ”în considerarea prevederilor art. 45 È™i 71 din legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea È™i combaterea efectelor pandemiei de COVID-19”.
 
În realitate ordinul 875/80/2020 este emis cu încălcarea chiar a dispoziÈ›iilor Legii 55/2020 după cum urmează:
Potrivit art. 45 alin. 1 din Legea 55/2020 ”pe durata stării de alertă, activitatea cultelor religioase se exercită liber, cu respectarea regulilor de protecÈ›ie sanitară stabilite, la propunerea CNSSU È™i cu avizul secretarului de stat pentru culte, prin ordin comun al ministrului sănătății È™i al ministrului afacerilor interne”, iar potrivit art 45 alin. 2 din aceeaÈ™i lege ”regulile prevăzute la alin. 1 vor cuprinde măsuri privind accesul în lăcaÈ™ele de cult, distanÈ›a minimă de siguranță”.
Cu alte cuvinte, activitățile religioase puteau fi reglementate prin ordinul comun al celor doi miniÈ™tri numai în limitele prevăzute în art. 45 alin. 1 È™i 2 din Legea 55 /2020, respectiv doar accesul si distanÈ›a.
Cu exces de putere È™i cu depășirea acestor limite, ordinul contestat stabileÈ™te reguli ce cuprind È™i alte măsuri decât cele privind accesul în lăcaÈ™urile de cult È™i distanÈ›a minimă de siguranță.
Astfel, în art. 1 din Ordin se prevede că pe durata stării de alertă se aprobă regulile prevăzute în anexa care face parte integrantă din ordin, iar anexa este structurată în două părÈ›i:
 
I. Reguli privind accesul și desfășurarea activităților
II. Măsuri sanitare specifice care cuprind două subpuncte.
 
Ordinul excede grav dispoziÈ›iei art. 45 alin. 2 din Legea 55/2020 atunci când intră pe practica liturgică È™i stabileÈ™te drept măsură sanitară specifică faptul că:
 
"II.1. în cadrul ritualurilor religioase în care se vor folosi obiecte de cult care intră în contact cu credincioÈ™ii, acestea se vor dezinfecta după fiecare utilizare.”
 
Aceasta presupune dezinfectarea unor obiecte de cult care, de două mii de ani, sunt folosite în practica liturgică fără a se concepe măcar idea de dezinfectare a lor întrucât este de esenÈ›a creÈ™tinismului caracterul sacru al practicii liturgice în care aceste obiecte sunt folosite.
 
Astfel, de două mii de ani, toÈ›i creÈ™tinii se împărtășesc în comuniune din acelaÈ™i Sfânt Potir, în biserici, în spitale ori în leprozerii.
Practica liturgică nu este o formă, ci È›ine de esenÈ›a mărturisirii actului de credință È™i anume că actul împărtășirii în comun (folosindu-se aceleaÈ™i sfinte obiecte) este dovada credinÈ›ei înseÈ™i în Dumnezeu.
 
Mai mult decât atât, identitatea de creÈ™tin se exprimă numai prin raportare la săvârÈ™irea întocmai a actului de împărtășire în comuniune, aceasta indiferent dacă, temporar ori circumstanÈ›ial, un creÈ™tin se împărtășeÈ™te sau nu.
 
Potrivit disp. art. 53 alin 1 litera a din Legea 90/2001 privind organizarea È™i funcÈ›ionarea Guvernului României È™i a ministerelor, miniÈ™trii sunt È›inuÈ›i de respectarea legii È™i limitelor de autoritate, în atribuÈ›iile pe care le desfășoară în ceea ce priveÈ™te organizarea modului în care o lege este aplicată.
 
Astfel, un ordin ca cel contestat prin prezenta cerere trebuie să fie emis numai pe baza, în executarea È™i în limitele legii, în cazul nostru art. 45 din Legea 55/2020.
 
Or, edictarea de reguli care să schimbe practica liturgică a unui cult religios nu intră nici în ipoteza ”accesului” în lăcaÈ™urile de cult È™i nici în ipoteza ”distanÈ›ei minime de siguranță”.
 
De altfel È™i art 71 din legea 55/2020 prevede în mod clar că ordinul se emite ”în vederea punerii în aplicare a măsurilor prevăzute de prezenta lege”.
 
Probe: Înscrisuri
În drept, art. 7 din legea 554/2004
 
Mihai Gheorghiu
Presedinte
Platforma Civică ÎMPREUNÄ‚”
 
 
 
02-06-2020
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu


CARTI/produse despre:
Euharistie, Sfanta Impartasanie, Biserica,