Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 1925

Biserica Ortodoxă din Ucraina, tot mai aproape de a primi autocefalia - nu este cale de întors

Tags: Ucraina; autocefalie; sinod panortodox;
 

Agenția de știri Lăcașuri Ortodoxe informează că pe 31 august 2018, Patriarhul Chiril al Moscovei și al întregii Rusii a ajuns în Istanbul. Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse a vizitat Patriarhia de Constantinopol, unde s-a închinat la sfintele moaște păstrate în Catedrala Patriarhală "Sfântul Gheorghe", însoțit de Mitropoliții Emmanuel al Franței, Bartolomeu al Smirnei și de Mitropolitul Ilarion, preşedinte al Departamentului pentru Relații Externe Bisericești al Patriarhiei Moscovei, cât și de Protopopul Nicolae Balașov, vicepreședintele aceluiași departament.

Apoi, în sediul Patriarhiei, Patriarhul Chiril al Moscovei și al Întregii Rusii s-a întâlnit cu Sanctitatea Sa Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului. În debutul întâlnirii, Patriarhul Bartolomeu i-a prezentat Patriarhului Chiril, pe toți membrii Sfântului Sinod al Patriarhiei Ecumenice, adunați în Sala Tronului Patriarhiei.

Apoi, în timpul unei discuții cu caracter confidențial, cei doi Patriarhi au făcut un schimb de opinii privind mai multe subiecte ce țin de consolidarea unității inter-ortodoxe și de dezvoltarea comună a mărturisirii creștine în lumea contemporană. La discuție, conform informațiilor (și foto) oferite de Departamentul de Relații Externe al Bisericii Ortodoxe Ruse, au participat, totuși, și Mitropolitul Emmanuel al Franței și Mitropolitul Hilarion de Volokolamsk.

Salutând pe Sanctitatea Sa Patriarhul Bartolomeu, Primatul Bisericii Ruse a spus:

"Sanctitatea Voastră, mă bucur să Vă întâlnesc, precum și pe membrii Sinodului. Ori de câte ori vizitez aceste locuri, marile momente ale istoriei noastre comune îmi revin în memorie. În fiecare epocă, Bisericile noastre s-au confruntat cu provocări diferite, probleme care provin mai ales din lumea exterioară. Prin harul lui Dumnezeu, am reușit mereu să găsim un limbaj comun, să convenim asupra a ceea ce trebuie să facem și cum să păstrăm unitatea Bisericii și să facem față provocărilor din epoca noastră.

Cred că există o diferență între dialogul politic și al nostru. În dialogul politic, fiecare apără interesele țării sale. Dialogul din cadrul Bisericii Ortodoxe este de altă natură. Desigur, noi reprezentăm interesele Bisericilor noastre, dar avem mereu în vedere binele comun, unitatea Sfintei Biserici, capacitatea sa de a-și îndeplini misiunea în lumea contemporană. Dialogul dintre Bisericile locale are loc în cadrul aceluiași Trup, Trupul Sfintei Biserici Apostolice, care implică responsabilități și obligații, oferind în același timp putere și inspirație.

Prin urmare, deși aceasta a presupus diverse discuții, uneori foarte complexe, păstrez o amintire luminoasă, pentru că nu noi am făcut nimic care ar putea dăuna Ortodoxiei universale, Bisericii Apostolice și Sobornicești, pentru că suntem responsabili pentru Biserică, pentru întregul Trup al lui Hristos. Suntem Primații Bisericilor locale.

Vreau să Vă mulțumesc personal pentru atmosfera pe care ați creat-o aici. Păstrez o amintire caldă a tuturor discuțiilor noastre, începând din 1977. Sper că următoarea generație de ierarhi va fi inspirată, în mod special, de istoria raporturilor noastre. Am trecut, într-adevăr, prin perioade foarte dificile, dar am atins întotdeauna obiectivele stabilite. Acest lucru este, desigur, posibil numai pentru că Harul lui Dumnezeu este prezent în acest dialog, în această imensă lucrare, dincolo de forțele noastre slabe. Credem că Domnul va fi și acum cu noi. Vreau să Va salut încă o dată, personal, Sanctitatea Voastră, precum și pe cei mai iubiți arhipăstori, membri ai Sinodului".

 

Primatul Bisericii din Constantinopol a răspuns:

„Suntem încântați să primim astăzi, în Patriarhia Ecumenică, pe Preafericirea Sa și Sanctitatea Sa Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii, și pe persoanele care îl însoțesc. Este întotdeauna o bucurie pentru amândoi să ne întâlnim pentru a putea discuta despre chestiuni de interes comun.

Credem în forța dialogului. Dacă liderii politici folosesc dialogul pentru a rezolva problemele țărilor lor, cu atât mai mult noi, liderii religioși, trebuie să folosim calea dialogului, pentru a rezolva problemele care apar. Mai ales că dialogul este modalitatea pe care Domnul Însuși ne-a indicat-o.

Suntem bucuroși că vizita actuală a Sanctității Sale Patriarhul coincide cu ședința Sfântului Sinod, astfel încât toți membrii Sfântului Sinod sunt aici. După cum știți, Sfântul Sinod se întrunește în fiecare lună, iar ședința continuă mai mult de trei zile. Mâine și până luni seara, se va întâlni Consiliul Episcopal al Bisericii noastre, în care vor participa toți Mitropoliții actualului nostru Patriarhat.

Ne-am întâlnit la Consiliul Episcopilor, pentru ultima oară, acum trei ani. Lucrarea a fost foarte fructuoasă și am decis să ne adunăm la fiecare trei ani. Mâine vom oficia slujba de la începutul anului liturgic, cu participarea Patriarhului și a tuturor ierarhilor. Pentru noi, anul liturgic începe cu adevărat la 1 septembrie. Această dată a fost stabilită de predecesorul meu, binecuvântatul Dimitrie, și în acea zi ne rugăm mai ales pentru mediu. După cum știți, în cadrul acestei inițiative ecologice, Patriarhia Ecumenică a organizat simpozioane și conferințe foarte serioase. Ultimul simpozion a avut loc în luna iunie a anului trecut, în regiunea Attica. Planificăm o altă conferință de acest tip în iunie, anul viitor, aici, la Constantinopol".

(Sursa informației și foto: Departamentul de Relatii Externe al Bisericii Ortodoxe Ruse, Traducere, adaptare și interpretare: Lăcașuri Ortodoxe® 2018)

În aceeași zi, Patriarhul Chiril s-a întors în Rusia. Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Rusiei în Turcia, A. Erkhov, și Consulul General al Rusiei la Istanbul, A. Podielicev l-au escortat pe Sanctitatea Sa la aeroport, însoțiți de reprezentanți ai Patriarhiei de Constantinopol.

Înainte de decolare, Primatul Bisericii Ortodoxe Ruse a răspuns la întrebările jurnaliștilor.

Astfel, potrivit Sanctității Sale Chiril, în timpul celor doi ani care au trecut de la ultima întâlnire a celor doi Primați, „multe lucruri s-au întâmplat în Bisericile noastre, și multe s-au schimbat în lume“.

Caracterizând dialogul care tocmai a avut loc, ca pe o "discuție a doi frați", Patriarhul Chiril a spus că au discutat despre "toate problemele de pe ordinea de zi". "Sper că vom continua să lucrăm împreună, pentru a face lumea să fie un loc mai bun", a adăugat Primatul Bisericii Ortodoxe Ruse.

Fără consimțământul Sanctității Sale, nu vreau să vă informez cu detalii, cu toate că nu există niciun secret, nimic care să fi putut deveni exploziv, a spus Patriarhul Chiril. Conversația a urmat cursul necesar, a fost o întrevedere a doi lideri ai Bisericii, conștienți de responsabilitatea lor pentru starea lumii Ortodoxiei și pentru starea sufletelor omenești, în locurile și țările care sunt încredințate responsabilității Noastre".

Referindu-se la dialogul panortodox în curs de desfășurare, Patriarhul Chiril a subliniat: „Probleme survin în mod constant, reprezentând provocări pentru Biserici, din punct de vedere pastoral. Lumea se schimbă foarte rapid și nicio Biserică nu poate lua decizii care să contrazică poziția unei alte Biserici Ortodoxe". „De aceea, noi sunt pregătiți să interacționăm, să lucrăm, și din moment ce lumea se schimbă rapid, această colaborare trebuie să fie suficient de dinamică“, a conchis Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii.

Mitropolitul Emmanuel al Franței, care face parte din Comisia Specială a Patriarhiei Ecumenice privind analiza situației Bisericii Ortodoxe Ucrainene, a spus vineri, 31 august, că „Patriarhia Ecumenică a decis să exploreze toate modalitățile pentru emiterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Ucrainene”. Mitropolitul Emmanuel a confirmat faptul că pe parcursul celor peste două ore de discuții private principala temă a fost situația din Ucraina.

„După cum știți, există o schismă de peste 25 de ani în Ucraina, iar Patriarhia Ecumenică a luat decizia să exploreze toate modalitățile pentru a emite autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainene”, a spus Mitropolitul grec al Franței jurnaliștilor.

„Această decizie a fost luată în aprilie și deja implementăm această hotărâre”, a continuat Mitropolitul Emmanuel, asigurând jurnaliștii de faptul că „Patriarhul Kirill a fost informat cu privire la acest lucru în timpul vizitei sale la Patriarhia Ecumenică”.

Referitor la întâlnirea dintre cei doi Întâistătători ortodocși, Mitropolitul Franței a spus că „a fost o modalitate foarte frățească și sinceră că cei doi Întâistătători s-au întâlnit și au discutat toate aceste aspecte și cred că în acest fel trebuie să continue și pe viitor”.

Într-un interviu oferit jurnaliștilor de la Associated Press, Mitropolitul Emmanuel a spus că Patriarhul Ecumenic a repetat personal decizia Patriarhiei Ecumenice și că „nu există cale de întoarcere”.

„Încă nu am ajuns la finalul procedurii”.

Tomosul de autocefalie „este partea finală a acestei implementări”.

  • Într-un briefing de presă la sediul Departamentului pentru Relații Externe Bisericești al Patriarhiei Moscovei, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk a făcut declarații despre întâlnirea dintre Întâistătătorii Bisericii Constantinopolului și Bisericii Ortodoxe Ruse care a avut loc vineri dimineață la Fanar.

„Discuția a durat în total două ore și jumătate. A fost foarte sinceră, foarte cordială. A fost realmente o discuție de la inimă la inimă”, a subliniat Mitropolitul Ilarion.

„Această întâlnire a fost importantă mai întâi pentru întărirea relațiilor personale dintre cei doi patriarhi și, desigur, pentru întărirea relațiilor bilaterale dintre cele două Biserici”.

„Interlocutorii au atins o varietate de aspecte inclusiv cele de pe agenda privind relațiile bilaterale, precum și probleme legate de unitate pan-ortodoxă”.

„Discuția, care a început într-o atmosferă foarte sinceră, s-a încheiat într-o notă foarte prietenească, iar patriarhii au făcut schimb de daruri”, a menționat președintele Departamentului de Relații Externe Bisericești.

Întrebat cu privire la situația din Ucraina și concluziile la care au ajuns cei doi Întâistătători, Mitropolitul Ilarion a spus că nu consideră că ar trebui sau că are dreptul să dezvăluie conținutul discuției dintre patriarhi „deoarece dacă ar fi dorit ca această discuție să aibă un format deschis, ar fi făcut acest lucru înaintea presei. Nu s-a întâmplat. A fost o discuție privată dar a fost o discuție fraternă”.

„Această întâlnire a oferit o oportunitate pentru schimbul de informații, cum s-ar spune, să ne sincronizăm ceasurile”.

„Într-adevăr, foarte des una dintre părți primește propriile informații, în timp ce cealaltă parte este în posesia a diferitor informații, iar întâlnirile de acest tip oferă o ocazie pentru exprimarea diferitelor puncte de vedere pe aceeași problemă și să ajungă imediat sau ulterior la un numitor comun”.

La numai câteva zile de la această întrevedere istorică, desfîșurată aparent sub auspiciile dialogului și frățietății, de sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, 8 septembrie, Biserica Rusă schimbă radical tonul și trece la amenințări cu întreruperea comuniunii cu Patriarhia constantinopolului, oferind presei și alte declarații belicoase: 

Mitropolitul Ilarion amenință Constantinopolul cu întruparea comuniunii: PATRIARHIA ECUMENICA A ÎNCEPUT UN RĂZBOI ÎMPOTRIVA UNITĂȚII ORTODOXIEI. Reacții dure ale Patriarhiei Moscovei față de decizia Constantinopolului de a trimite doi exarhi în Ucraina

Mitropolitul Ilarion a caracterizat, într-o declarație de presă, decizia Patriarhiei Ecumenice de a trimite doi exarhi în Ucraina drept “o cale a războiului. Și nu este un război doar împotriva Bisericii Rusiei, nu doar împotriva poporului ortodox ucrainean, ci un război împotriva unității întregii lumi ortodoxe”. 

Șeful departamentului de externe al Patriarhiei Moscovei s-a referit la decizia Constantinopolului de a trimite doi ierarhi exarhi în Ucraina, doi reprezentanți oficiali speciali prin care se revendica autoritatea canonică asupra unui teritoriu.

Sinodul Bisericii Rusiei a condamnat decizia, pe care o consideră necanonică, de vreme ce biserica locală, subordonată Moscovei, nu și-a exprimat acordul pentru trimiterea celor doi exarhi. În aceste condiții, a comunicat Sfântul Sinod, decizia reprezintă “o încălcare grosolană a canoanelor bisericii care interzic episcopilor unei biserici locale ingerința în viața internă a altei biserici locale”. De asemenea, se arata în declarație, inițiativa ar intra “total în contradicție cu poziția de până acum a Patriarhiei Constantinopolului și personal a Patriarhului Bartolomeu, care au afirmat în mod repetat că recunosc drept singur reprezentant canonic al bisericii ortodoxe în Ucraina pe mitropolitul Onufrie” [primatul bisericii ucrainene subordonată Patriarhiei Moscovei – n.n.].

Sinodul Bisericii Rusiei consideră că decizia duce la un blocaj în relațiile dintre cele două patriarhii, punând în pericol unitatea ortodoxiei. 

În ceea ce îl privește, mitropolitul Ilarion a adăugat că, din cauza modului “rău și perfid” în care e transpus, proiectul autocefaliei va fi respins de credincioșii ortodocși din Ucraina. “Biserica Rusiei nu va accepta această decizie. Va trebui să întrerupem comuniunea cu Constantinopolul, iar atunci Constantinopolul nu va mai avea dreptul să pretindă leadershipul lumii ortodoxe. Acum Patriarhatul Constantinopolului pozează într-un soi de lider al celor 300 milioane ortodocși din lume, iar Patriarhul Constantinopolului este perceput ca aproape un papă ortodox. Dar cel puțin jumătate din cei 300 milioane nu îl vor mai recunoaște nici macra ca primul în familia bisericilor ortodoxe.” Sursa: Cuvântul Ortodox

  • Patriarhul Irineu al Bisericii Ortodoxe Sârbe, îl avertizează pe Patriarhul Ecumenic Bartolomeu împotriva ”amestecului în problemele bisericii ucrainene”, precum și în Macedonia și Muntenegru.

Într-o scrisoare către Bartolomeu, Ireneu susține că numai Biserica Ortodoxă Rusă are drept canonic și istoric la organizarea bisericească în Ucraina. Extrase din scrisoarea lui Ireneu au fost publicate agenția religioasă greacă „Romfea” și distribuite de alte media. Motivul pentru trimiterea acestei scrisori patriarhului sârb spune ca este „grija Bisericii Ortodoxe Sârbe față de unitatea Bisericii Ortodoxe“, după intervenția Patriarhiei Ecumenice in Ucraina, cu posibilitatea acordarii Tomosului privind autocefalia catre biserica locală. Ireneu declară că „erezia etnofiletismului” este un mare rău al Ortodoxiei moderne.

Potrivit lui Ireneu, Patriarhia Ecumenică, intervenind în treburile Bisericii din Ucraina „împotriva voinței Bisericii Ortodoxe Ruse“, introduce noi parametri și o „activitate distructivă“ în Ortodoxie – și afirma ca există planuri similare pentru „Biserica Ortodoxă Macedoneană“. Despre autocefalia Bisericii din Ucraina patriarhul sârb spune ca este ”foarte riscantă, chiar catastrofala“ pentru unitatea Sfintei Ortodoxii, iar Biserica Ortodoxa a Ucrainei cu Patriarhia la Kiev o catalogheaza drept ”schismatica”.

O astfel de decizie, în opinia patriarhului, va însemna și o atitudine nefrățească față de Biserica Rusă. Ireneu pune semnul egalitatii intre „liderii schismei din Muntenegru și Ucraina” și consideră că, la fel ca în Macedonia, „situația din Muntenegru este legată de Ucraina”.

Mass-media macedoneană comenteaza că „prin textul scrisorii sale scandaloase, patriarhul sârb s-a plasat in pozitia de judecator al Patriarhului Ecumenic”.

 

Pe 1-3 septembrie, la Patriarhia Ecumenică a fost programat sa aiba loc un Synaxis, o întâlnire a tuturor episcopilor Bisericii. Înainte de asta va avea loc sesiunea ordinară a Sfântului Sinod al Patriarhiei. Potrivit unor analiști religioși, Sinodul și Synaxis vor lua în dezbatere „chestiunea ucraineană”, așa-numita problema a tomosului de acordare a autocefaliei Bisericii Ucrainene.

 

Cele mai bune imagini de la întâlnirea celor doi patriarhi - Basilica

 

04-09-2018
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu
Mircea - 17-10-2018:

Buna ziua,

Ultimul link de pe aceasta pagina (la basilica.ro) pare sa contina o gresala minora tehnica...

O zi buna!