Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 1257

Președintele Rusiei Vladimir Putin, audiență la papa Francisc

Tags: Ucraina; ecumenism;

 

Joi, 4 iulie 2019, papa Francisc l-a primit în audiență pe președintele Rusiei Vladimir Putin. Este a șasea vizită în Cetatea Vaticanului a președintelui Putin, din care trei au avut loc în pontificatul papei Francisc, informează Vatican News. (Liderul de la Kremlin a fost primit de papă la începutul unei vizite de zece ore în Italia, unde au fost programate întâlniri cu omologul său Sergio Mattarella, cu premierul Giuseppe Conte, alături de care va susţine şi o conferinţă de presă comună, dar şi cu vicepremierii Luigi Di Maio şi Matteo Salvini. În cursul serii, după un dineu în onoarea sa şi o reîntâlnire amicală cu fostul premier italian Silvio Berlusconi, Putin a revenit la Moscova.)

Într-un comunicat de presă emis de Sfântul Scaun la finalul întâlnirii, se afirmă: ”În cursul colocviilor cordiale”, ”ambele părți și-au exprimat satisfacția pentru evoluția relațiilor bilaterale, consolidate ulterior prin semnarea, în data de astăzi (4 iulie 2019 – n.r.), a unui protocol de intenții referitor la colaborarea dintre Spitalul «Bambino Gesù» și spitalele de pediatrie din Federația Rusă. Au fost abordate, de asemenea, unele chestiuni relevante pentru viața Bisericii catolice în Rusia. În continuarea convorbirilor s-au făcut referințe la chestiunea ecologică și la unele teme de actualitate internațională, cu referințe particulare la Siria, Ucraina și Venezuela.”  

În ceea ce privește întâlnirile anterioare dintre cei doi lideri, Vatican News precizează faptul că trei dintre acestea au avut loc în timpul actualului pontificat. Prima sa vizită la Vatican a avut loc pe 5 iunie 2000, președintele Vladimir Putin fiind primit atunci ”în vizită privată” de regretatul papă Ioan Paul al II-lea. A doua a fost realizată pe 5 noiembrie 2003, tot la Ioan Paul al II-lea. Benedict al XVI-lea l-a primit pe președintele Putin în vizită oficială pe 13 martie 2007, pe agenda colocviilor aflându-se ”unele teme bilaterale de interes comun referitoare, printre altele, la relațiile dintre Biserica Catolică și Biserica Ortodoxă, o atenție specială fiind acordată problemelor legate de extremism și de intoleranță”. La celelalte două vizite la Vatican, președintele Putin a fost primit de papa Francisc pe 25 noiembrie 2013, în centrul discuțiilor aflându-se ”situația gravă din Siria”, și pe 10 iunie 2015, când colocviul de 50 de minute a făcut spațiu conflictului din Ucraina și situația din Orientul Mijlociu. De adăugat, în fine, vizita efectuată în Rusia în 2017 de cardinalul Pietro Parolin, prima a unui secretar de stat a Sf. Scaun după 18 ani. Pe agenda vizitei în Rusia a cardinalului Parolin s-a aflat, printre altele, o întâlnire, la Soci, cu președintele Putin.

Pe adev.ro/pu4jgx, citim că discuţia dintre papă şi preşedintele rus a durat 55 de minute. Înainte de dialog, calificat drept „substanţial“ de către Putin, cei doi şi-au oferit cadouri.  Papa i-a dat liderului de la Kremlin o medalie comemorativă din Primul Război Mondial, dar şi mesajul său pentru Ziua Mondială a Păcii. El a primit în schimb o carte şi un film despre Michelangelo. În cursul ultimei întâlniri cu Putin, papa Francisc l-a îndemnat să facă „un efort important şi sincer pentru înfăptuirea păcii“ în Ucraina, fără a-l acuza de implicare în conflictul armat din ţara vecină, aşa cum şi-au dorit catolicii ucraineni. Această întâlnire a fost precedată de o alta istorică, în Cuba, în februarie 2016, între Francisc şi patriarhul Kirill, prima în o mie de ani între liderii celor două mari confesiuni creştine. Se aştepta ca situaţia Ucrainei să constituie subiectul principal al discuţiilor preşedintelui rus cu suveranul pontif, găzduite în biblioteca papală oficială din Palatul Apostolic. Însă Iuri Uşakov, un consilier al lui Putin, a declarat că discuţia dintre papă şi preşedintele rus pleacă de la „apărarea obiectivelor creştine sacre din Siria“. Uşakov a exclus orice ipoteză legată de o vizită a lui Francisc în Rusia, spunând că „nu figurează pe ordinea de zi“. Papa Ioan Paul al II-lea a fost invitat la Moscova atât de ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, cât şi de primul preşedinte al Rusiei după destrămarea Uniunii Sovietice, Boris Elţîn, însă vizita nu a fost posibilă din cauza tensiunilor dintre Vatican şi Biserica Ortodoxă Rusă, notează Reuters. După Putin, la Vatican vor sosi, vineri, liderii catolici ucraineni într-o vizită de două zile. Ei se vor întâlni cu oficiali ai Bisericii Catolice, pentru a dezbate problemele din ţara lor. Subiectul Ucraina este unul destul sensibil în relaţiile Moscovei cu Vaticanul.

Cu privire la miza întâlnirii dintre papa Francisc și președintele Putin, Vatican News a realizat înaintea evenimentului un interviu cu mons. Paolo Pezzi, arhiepiscopul mitropolit al arhidiecezei ”Sfânta Maică a lui Dumnezeu” la Moscova, din care cităm: "Este posibil ca, în cursul acestei întâlniri, preşedintele rus să-l invite pe Sfântul Părinte în Rusia? 

R. «Personal consider că ar fi foarte de dorit. Însă, nu cred că este în intenţiile lui Vladimir Putin. Papa Francisc ţine ca, într-o anumită naţiune, să fie puterea politică cea care face o invitaţie oficială. Însă este necesar ca mai ales realitatea religioasă din acel loc să fie interesată să-l aibă ca oaspete pe pontif. Şi mi se pare că, până în acest moment, din partea Bisericii Ortodoxe Ruse – care reprezintă elementul religios cel mai semnificativ – nu există o invitaţie oficială. Aşadar nu cred că preşedintele rus poate face, din iniţiativa lui, spontană, un asemenea pas fără să aibă susţinerea clară din partea Bisericii Ortodoxe.»"

Mass media comentează și următorul detaliu din culisele vizitei: Vladimir Putin a întârziat pe 4 iulie, pentru a treia oară, la o întâlnire cu Papa Francisc. Limuzina preşedintelui rus a intrat la Vatican cu peste 50 de minute după ora prevăzută. La prima sa întâlnire cu suveranul pontif, în 2013, Putin a sosit cu 50 de minute mai târziu decât trebuia, iar în 2015 a întârziat mai mult de o oră, precizează agenţia de presă Reuters, citată de Agerpres în pagina electronică.

Înaintea vizitei sale la Vatican, într-un interviu acordat Financial Times, Președintele Rusiei Vladimir Putin, a spus că Biserica Romano Catolică are probleme, dar acestea nu trebuie exploatate pentru a distruge instituția însăși, adăugând că lumea actuală este fondată pe principii biblice. „Rusia este o națiune creștin-ortodoxă și mereu au fost probleme între creștinismul ortodox și lumea catolică. De-aceea voi spune acum câteva cuvinte despre catolici. Există probleme acolo? Da, sunt, dar nu pot fi exagerate și folosite pentru a distruge Biserica Romano Catolică însăși. Asta nu poate fi făcut. Câteodată, am sentimentul că aceste cercuri liberale încep să folosească anumite elemente și probleme ale Bisericii Catolice drept unealtă pentru a distruge Biserica însăși. Consider că asta e incorect și periculos. Bine, dar am uitat că toți locuim într-o lume bazată pe valorile biblice? Chiar și ateii și ceilalți trăiesc într-o astfel de lume. Nu trebuie să ne gândim la asta în fiecare zi, să mergem la biserică să ne rugăm, deci arătând că suntem creștini, musulmani sau evrei devotați. Cu toate acestea, în interiorul fiecăruia trebuie să fie niște reguli umane fundamentale și valori morale. În acest sens, pentru milioane de oameni valorile tradiționale sunt mai stabile și mai importante decât  această idee liberală, care în opinia mea, încetează să mai existe”, a declarat el pentru Financial Times, citat de Activenews.


 

 

08-07-2019
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu