Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 1259

Biserica Greciei a recunoscut oficial noua structură ecleziastică din Ucraina

Tags: Ucraina;
 

Sâmbătă 12 octombrie, Sinodul Episcopilor Bisericii Greciei, adunat într-o sesiune extraordinară, a decis să recunoască structura ecleziastică denumită „Biserica Ortodoxă a Ucrainei”, informează orthocristian, citând Romfea. Ierarhii au ascultat raportul Arhiepiscopului Ieronim, care a menționat că cele două comisii create de Sinod pentru a investiga problema ucraineană au recomandat Bisericii să recunoască noua structură. 

„În acest duh, sugerez recunoașterea autocefaliei Bisericii Autocefale a Republicii Independente a Ucrainei”, a spus Preafericirea sa. La vot, propunerea întâistătătorului Bisericii Greciei a fost susținută de majoritatea ierarhilor, la vot. De asemenea, ierarhia a decis să accepte și recomandarea Preafericitului Părinte Arhiepiscop al Atenei și al întregii Grecii, de a recunoaște „dreptul canonic al Patriarhiei Ecumenice de a acorda Autocefalia, precum și privilegiul Întâistătătorului Bisericii Greciei de a se ocupa apoi de chestiunea recunoașterii Bisericii din Ucraina”, în timp ce șapte Mitropoliți au cerut amânarea luării unei decizii.

Siteul Cuvântul Ortodox, unul dintre cele mai reputate siteuri ortodoxe românești, scrie că această decizie „complică și dosarul ucrainean, dar și relațiile inter-ortodoxe”. Aceeași sursă precizează că hotărârea vine în contextul în care mai mulți ierarhi greci, între care Mitropolitul Nicolae de Mesogaia sau Nectarie de Kerkira s-au opus, public, recunoașterii acestei structuri. Biserica Rusiei va lua în discuției hotărârea grecilor la următorul Sinod, a anunțat reprezentantul Departamentului pentru Relații Externe a acestei instituții, citat de Orthochristian.

Patriarhia Română nu a recunoscut această structură, Sf.Sinod reiterând îndemnul la dialog între părțile aflate în conflict, în Ucraina. De asemenea, Biserica Română a cerut garanții suplimentare din partea celor implicați privind libertatea de credință a sutelor de mii de români din teritoriile ocupate de Ucraina în urma pactului Ribbentrop-Molotov. Noua structură a fost înființată prin Tomosul Patriarhului Constantinopolului pe 7 ianuarie 2019, prin adunarea mai multor clerici din partea a două structuri declarate anterior, de către lumea ortodoxă, drept schismatice. Până la decizia de azi a Bisericii Greciei, nicio biserică nu recunoscuse noua structură, toate susținând Biserica Ortodoxă Ucraineană condusă de Mitropolitul Onufrie. - Activenews

 

15-10-2019
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu