Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 2240

Parlamentul Ucrainei a solicitat Autocefalia Bisericii Ortodoxe locale. Reacții

Tags: Ucraina; Patriarhia Ecumenica; autocefalie; Constatinopol;
 

Nota redacției: În perspectiva alegerilor prezidențiale apropiate din Ucraina, a fost "reîncălzită ciorba" autocefaliei Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, subiect delicat, a cărui rezolvare va trena în ciuda declarațiilor politice bombastice ale Kievului. Justificată în context geopolitic actual, decizia Radei ucrainene de a reteza influența Rusiei în chiar sufletul poporului ucrainian, adică în Biserica sa, a fost primită cu prudență la Constantinopol. Plusul de vizibilitate pe plan politic internațional este favorabil ambelor părți, tocmai de aceea și mediatizarea importantă. Patriarhia Ecumenică spune că va demara discuții cu Bisericile surori dorind să păstreze duhul de pace și unitate pan-ortodoxă. Așteptăm la momentul potrivit un comunicat al Patriarhiei Române pe această temă, BOR fiind direct interesată de întorsura evenimentelor. Pe de o parte cu o Mitropolie a Basarabiei care se subordonează BOR în ciuda opoziției celor care în Republica Moldova se identifică în continuare cu Patriarhia Moscovei, pe de altă parte după o recentă relansare puternică a frățietății dintre cele două Biserici, BOR și BORu, dar și cu o situație tensionată a minorității românești din Ucraina, Patriarhia Română are din nou de jucat cartea diplomației, sperând să obțină maximul de rezultate din poziționarea sa strategică. De cealaltă parte, Patriarhia Moscovei a adoptat un ton dur, lăsând să se întrevadă amenințări și șantaj, semn că gestul președintelui ucrainian a stârnit îngrijorare la Moscova, dar și cu siguranța de sine dată de puterea influenței sale regionale, prin transmiterea unui mesaj care poate fi sintetizat astfel: "câinii latră, caravana trece." Nu degeaba înaltul reprezentant rus a făcut în context referire la fidelitatea mitropolitului Onufrie față de Moscova, subiect despre care am informat și noi în articolul: Misterul de la Moscova, revine Biserica Ucrainei sub jurisdicție rusă?  

Preşedintele Poroşenko cere separarea Bisericii ortodoxe ucrainene de Patriarhia Moscovei

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a propus la 18 aprilie 2018, în faţa parlamentului de la Kiev, crearea unei Biserici ortodoxe ucrainene independente de Patriarhia Moscovei, decizie pe care o consideră de importanţă 'geopolitică', informează agenţia EFE.

'Această decizie merge mult dincolo de mediul ecleziastic. Este vorba despre independenţa noastră definitivă faţă de Moscova. Aici nu vorbim doar de religie, ci de geopolitică', a explicat Poroşenko în faţa Radei Supreme (legislativul ucrainean). Autodescriindu-se drept un credincios convins, liderul ucrainean a insistat că este în joc 'securitatea naţională şi apărarea în faţa războiului hibrid' rus, întrucât 'Kremlinul vede în Biserica Ortodoxă Rusă unul dintre principalele sale instrumente de influenţă în Ucraina'. 'Nu vom rămâne indiferenţi în faţa ingerinţei unui alt stat în problemele noastre ecleziastice, în faţa încercărilor sale de a exploata în propriul interes sentimentul unei părţi a ortodocşilor ucraineni', a mai spus Poroşenko. El a insistat că, în opinia sa, crearea unei Biserici independente 'are aceeaşi importanţă' precum acordul de asociere la Uniunea Europeană, liberalizarea regimului de vize sau aderarea la UE şi NATO.

Prin urmare, liderul ucrainean a propus să fie trimisă o petiţie cu cererea sa către Patriarhia de Constantinopol, primind pentru acest demers sprijinul a 268 de deputaţi, cu 42 mai mulţi decât ar fi avut nevoie. Ucraina speră astfel că Patriarhul de Constantinopol, Bartolomeu I, va emite un Tomos (decret) care să-i permită acestei ţări crearea propriei sale Biserici, care din anul 1686 este subordonată canonic Patriarhiei Moscovei. În plus, după cum a subliniat însuşi preşedintele ucrainean, iniţiativa sa are nevoie de susţinerea celorlalte Biserici ce formează comunitatea ortodoxă, care include ţări precum România, Bulgaria, Serbia, Grecia şi Georgia.

Poroşenko a dezvăluit că pe 9 aprilie a discutat timp de mai multe ore această chestiune cu Bartolomeu I, întâlnire despre care a spus că în urma ei s-a simţit încurajat să facă un asemenea pas. Dar el a ţinut să adauge că o creare a unei noi Biserici nu va încălca drepturile fundamentale ale ucrainenilor, inclusiv libertatea de credinţă. 'Biserica ortodoxă unită nu va fi statală. Toţi credincioşii au şi vor avea dreptul de a-şi alege liber atât lăcaşul de cult cât şi jurisdicţia ecleziastică. Cine doreşte să rămână în Biserica ce va fi în continuare unită cu Biserica Ortodoxă Rusă, i se va garanta dreptul de a alege', a asigurat Poroşenko, estimând drept 'inacceptabil' să se recurgă la forţă, interdicţii sau violenţă în relaţiile interreligioase.

Situația de fapt

În prezent trei Biserici ortodoxe coexistă în Ucraina. Una subordonată canonic Patriarhiei Moscovei şi care este majoritară, alta reprezentată de Patriarhul Kievului şi o a treia care s-a separat de Moscova în anul 1920 şi s-a autoproclamat Biserica Autocefalică Ortodoxă a Ucrainei. Mai este şi Biserica Greco-catolică (Uniată), sprijinită odinioară de Papa Ioan Paul al II-lea, pe care în prezent BOR o acuză că i-a luat dioceza din vestul Ucrainei şi că susţine rebeliunea împotriva Patriarhiei Moscovei.  Sursa:  Agerpres

Reacția Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol

În urma ședinței ordinare din 19-20 aprilie 2018, Sinodul Patriarhiei Ecumenice a anunțat că se va consulta în perioada următoare cu Bisericile Ortodoxe Surori în ceea ce privește autocefalia Bisericii din Ucraina. Patriarhia Ecumenică a transmis că va trata această chestiune în conformitate cu Sfintele Canoane, cu Sfânta Tradiție și cu rânduiala canonică eclesiastică veche de secole, în virtutea păstrării unității pan-ortodoxe și din grijă față de Bisericile Ortodoxe din întreaga lume.

Potrivit comunicatului emis, Sfântul Sinod al Bisericii Constantinopolului a examinat problemele legate de situația eclesiastică din Ucraina întrucât a primit de la autorități ecleziastice și civile – reprezentând milioane de creștini ortodocși ucraineni – o petiție care cere oferirea autocefaliei. Patriarhia a decis să comunice îndeaproape și să colaboreze cu Bisericile Ortodoxe surori în această privință.

 

Poziția Bisericii ortodoxe a Ucrainei, actualmente sub jurisdicția Moscovei

Departamentul Afacerilor Externe al Bisericii Ortodoxe Ucrainene (singura Biserică Ortodoxă canonică a Ucrainei, aflată sub Patriarhia Moscovei) a comentat decizia recentă a Sinodului Patriarhiei de la Constantinopol privind chestiunea Ucrainei.

1. întrucât Patriarhia subliniază, nu numai în textul în cauză, dar și în multe alte documente, poziția sa ca Biserica ce poartă „responsabilitatea unității pan-ortodoxe“, aceasta înseamnă că Patriarhia Ecumenică nu adoptă niciun pas care ar împiedica o astfel de unitate.

2. Patriarhia de Constantinopol a făcut clar faptul că rezolvarea problemei va fi posibilă în unitate cu toate celelalte Biserici Ortodoxe locale ale lumii. Aceasta face evident faptul că orice nouă Biserică autocefală trebuie să fie primită în comuniune de rugăciune și comuniune euharistică, de către toate Bisericile Ortodoxe locale. Astfel, există motive să se creadă că, în viitorul apropiat, ar putea începe vizitele reprezentanților Patriarhiei de la Constantinopol în Bisericile Ortodoxe locale. Amintim că nicio Biserică locală nu recunoaște „Biserica Ortodoxă Ucraineană Patriarhia Kievului“ și „Biserica Ortodoxă Ucraineană Autocefală“ drept Biserici canonice, și coslujirea cu acestea. De asemenea, în măsura în care se va urmări recunoașterea autocefaliei în Ucraina, această chestiune nu poate fi adoptată fără participarea Bisericii Ortodoxe Ucrainene, ca singură Biserica Ucraineană canonică.

3. Referința din comunicatul, la milioanele de ucraineni ortodocși, care se presupune că acționează în numele reprezentanților „Bisericii Ortodoxe Patriarhia Kievului“ și „Bisericii Ortodoxe Autocefale din Ucraina“, nu reflectă poziția milioanelor de credincioși reprezentați de Biserica Ortodoxă Ucraineană, care este cea mai mare grupare religioasă din Ucraina.

Reacţia Bisericii Ortodoxe Ruse (BORu) - autocefalie

Mitropolitul Ilarion Alfeyev, Șeful Departamentului pentru relații externe al patriarhiei Ruse, a amintit că BORu 'este una singură şi născută pe izvoarele binecuvântate ale Kievului şi râului Nipru' şi că nimeni, nici măcar Patriarhia Ecumenică din Constantinopol, nu poate proclama 'unilateral' autocefalia unei Biserici. Crearea unei biserici autocefale nu este un proces care să fie declanșat de autorități seculare (de stat) pentru că, după cum e bine știut, Biserica este separata astăzi de stat, iar statul nu trebuie să manipuleze Biserica, fie în campanii electorale fie pentru alte scopuri politice.

Ideea creării unei biserici locale în Ucraina, care să fie separată de Biserica Rusiei, se bazează pe ideea că unui stat independent ar trebui să-i corespunda o biserică independentă. Dacă am aplica, însă, acest principiu, atunci Biserica Alexandriei ar trebui să fie împărțită în peste 50 de biserici, pentru că ea cuprinde întreaga Africă; Biserica Antiohiei ar trebui să fie împărțită în mai multe, ca și Biserica Ierusalimului. Doar dușmanii Bisericii ar beneficia de astfel de scheme și idei. […]

Desigur, am auzit recent de negocieri duse de președintele ucrainean Porosenko cu patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului. Am auzit de diverse inițiative ale schismaticilor, de călătorii în Fanar. Am auzit de daruri bogate aduse acolo… Știm toate acestea, așa cum știm și alte lucruri pe care nu vrem să le facem publice. În același timp, de mulți ani auzim o poziție fermă exprimată de patriarhul Constantinopolului care a spus întotdeauna ca îl recunoaște doar pe Mitr. Onufrie drept întâistătător canonic al Bisericii Ortodoxe Ucrainiene. Iar aceasta nu are nicio intenție de a rupe legăturile cu Biserica Rusiei. Suntem o singură biserică născută în Kiev, și, desigur, nici Patriarhia Constantinopolului, nici altă biserică nu poate proclama unilateral autocefalia acestei biserici sau a alteia. Astfel că noi considerăm că, în ciuda gălăgiei mediatice, și această inițiativă va avea aceeași soarta ca și celelalte. - Mospat.ru: Metropolitan Hilarion: creation of Local Church cannot be initiated by secular authorities

Reacția Patriarhiei Ierusalimului

În cadrul unei întâlniri recente cu o delegație din Ucraina, la Ierusalim, Patriarhul Teofil al III-lea al Ierusalimului și-a exprimat convingerea că Mitropolitul Onufrie al Kievului este singurul care oferă un răspuns situației dificile în care se află în prezent Biserica poporului ucrainean.

Patriarhul Teofil s-a prezentat deseori ca un susținător al Bisericii Ortodoxe canonice din Ucraina, aflată sub Patriarhia Rusiei, lansând apeluri către toți ucrainenii să se întâlnească în adevărata Biserică aflată sub conducerea Mitropolitului Onufrio. „Dumnezeu l-a ales pe Preafericitul Părinte Mitropolit Onufrie al Kievului și al Întregii Ucraine, ca fiind persoana cea mai potrivită în situația dificilă în care poporul ucrainean se află acum, și va avea puterea de a depăși schisma care a luat naștere în Ucraina", a spus Patriarhul, potrivit Uniunii Jurnaliștilor Ortodocși Ruși. "Schisma ucraineană este o problemă care nu privește numai Ucraina, ci întreaga lume ortodoxă", a spus Patriarhul. Delegația oficială a Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, condusă de IPS Mitropolit Antonie de Boryspil și Brovary, s-a aflat în Ierusalim pentru a lua parte la ceremonia de primire minunată a Luminii Sfinte din 2018. - LONews 

 

24-04-2018
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu