Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
Evenimente. Apeluri. PetitiiNr. vizualizari: 2124

Colindăm Basarabia de Crăciun

Tags: colinde; Basarabia;
Colindăm Basarabia de Crăciun
 

„Colindăm Basarabia”. De Crăciun, un grup de tineri din România își propune să treacă Prutul pentru a colinda în casele din R. Moldova. Un grup de tineri din România își propune să aducă lumină în casele din Republica Moldova.

În ajun de Crăciun, în perioada 5-10 ianuarie 2018, tinerii de la Mănăstirea Oașa, din Sibiu, vin la Chișinău pentru a colinda teritoriul de dincoace de Prut.

“Darul îl poartă cu el pe dăruitor, pe cel ce dăruiește!”, spune Părintele Iustin Miron, de la Mânăstirea Oașa. Sfântul Crăciun este șiragul de Ceasuri în care fiecare suflet devine atât Dar, cât și purtator de Dar pentru cei din jurul său. Și minunea Domnului este că inimile se deschid nu doar spre cei pe care îi cunoaștem: familie, prieteni, ci simțim că în preajma Sfintelor Sărbatori de Iarnă ( parcă mai mult decât oricând în An și ar fi frumos, Bine și Firesc să simțim astfel clipă de clipă, nu doar în Sfintele Sărbători) ferestrele sufletului cer a se desprinde de pragurile firii, prind aripi și vor sa purceadă la drum: inima, gând și trup laolaltă, spre a se dărui și a primi, la rândul nostru, Dar de dragoste curată, întru Hristos, de la frații  de peste Prut.

Tineri de pe meleagurile României organizează în perioada 4-11 ianuarie 2018 ( rit nou) o astfel de călătorie spre îmbrățișare de Suflete, într-o unică voce de Colinde străbune. Îmi amintesc acum un moment pe care simt să îl împărtășesc cu voi, dragii noștri, cei care citiți aceste rânduri. Cineva l-a întrebat odată pe Grigore Vieru, iubit poet român basarabean: „De unde veniți domnule Grigorie Vieru?”. A răspuns poetul: „Vin din Basarabia, unde românii sunt săraci de mângâiere. Mângâierea noastră e Limba Română. Mângâierea noastră e iubirea. Mângâierea noastră e credinţa în Dumnezeu. Mângâierea noastră în Basarabia este credința în Dumnezeu”. Și simțim din aceste cuvinte ca nu doar poetul, ci toți românii basarabeni își raportează viața la veșnicie.

Iar noi, cei din Romania de astăzi, suntem la fel de nemângâiați deseori, căutători  de  noi înșine și însetați de Dumnezeu. Dorul de plaiurile curate și binecuvântate ale Basarabiei, cu oameni frumoși, dăruiți și senini se împletește cu dorul de a fi împreuna, ca o familie străbuna, cu rădăcini adânci și vii.

Mai întâi vom poposi la Chișinău, unde îmbrățișarea de suflete și de frați va fi pusă sub semnul sfânt al colindelor. Iar in zilele următoare ne vom opri în localitățile: Costești și Meșeni. Cu inimile deschise, ne dorim să aducem bucuria colindului și în frumoasa Oricova. La fiecare popas, ne-am propus sa oferim fraților și surorilor daruri bine-venite de Carte și alte dragi surprize, toate rod al al împlinirii unei îndelungi așteptări de revedere a iubitei Basarabii.

Când unui popor îi slăbește puterea de a-şi iubi şi de a-și respecta valorile, atunci se află în declin; uitându-şi credința strămoșească, patria însăși se stinge și rădăcinile încep a se usca sub pecetea timpului. Fără dragostea de tot ce-i curat și românesc, amintirile sfinte se șterg, tradițiile multiseculare se uită, iar sub ochii noștri nu rămâne decât trupul lipsit de viață al unui neam, alături de mormântul unei patrii.

Hrana duhovnicească de la suflet la suflet se înmulțește.

Cei care doresc sa participe financiar la dezvoltarea acestui Proiect, sunt rugați să scrie la adresa: jinariucarmen@gmail.com.

Va mulțumim din miez de inimă!

Mai multe detalii puteți afla scriind pe adresa jinariucarmen@gmail.com sau pe blogul Prietenii Mănăstirii Oașa.

 

Sursa

 

08-12-2017
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu