Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 818

Ne apropiem de Sarbatoarea Craciunului

Tags: Craciun; post; colinde;
 

Circa cincizeci de zile ne mai despart de Naşterea Domnului nostru Iisus Hristos şi doar zece zile mai sunt până începe postul premergător acestei mari sărbători.

Postul Crăciunului începe în ziua de luni, 15 noiembrie, în ziua de pomenire a Sfântului Cuvios Paisie de la Neamț, și se încheie vineri, 24 decembrie.

Iată principalele lucruri pe care trebuie să le ştii despre această perioadă.

Când a apărut Postul Naşterii Domnului

Postul Crăciunului amintește de postul îndelungat al patriarhilor și drepților din Vechiul Testament, în așteptarea venirii lui Mesia – Izbăvitorul. Prin durata lui de 40 de zile, acest post aduce aminte și de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, Decalogul, scris pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii, se menţionează în Liturgica generală a Pr. Ene Branişte.

Primele menţiuni despre acest post provin din secolele IV-V, de la Fericitul Augustin şi Sfântul Leon cel Mare al Romei, care a rostit nouă cuvântări referitoare la acest post.

Durata Postului Crăciunului a fost stabilită în anul 1166, la Sinodul de la Constantinopol, ținut sub președinția Patriarhului Luca Hrisoverghi. Atunci a fost uniformizată durata Postului Naşterii Domnului în Bisericile Ortodoxe. Sinodul a hotărât ca toţi credincioşii să postească timp de 40 de zile, începând cu 15 noiembrie.

Se lasă sec în seara zilei de 14 noiembrie, iar dacă această dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi mai înainte. Postul durează până în seara zilei de 24 decembrie inclusiv.

Când încep colindele 

Din punct de vedere liturgic, cântările dedicate Nașterii Domnului încep în ziua de 21 noiembrie. Catavasiile Nașterii Domnului se cântă pentru prima dată la Utrenia sărbătorii Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.

Însă, conform tradiţiei, colindele încep să răsune în afara lăcaşurilor de cult după sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei (30 noiembrie).

Despre semnificaţia colindelor, aici.

Sărbători din Postul Crăciunului 2021

Cele mai importante sărbători din postul Naşterii Domnului sunt:

 • Intrarea în Biserică a Maicii Domnului (21 noiembrie);
 • Sf. Ap. Andrei cel înâi chemat, Ocrotitorul României (30 noiembrie);
 • Sf. Ier. Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei (06 decembrie);
 • Sf. Mc. Filofteia de la Curtea de Argeş (07 decembrie).
Sfinţi vindecători

Întrucât ne aflăm într-un context epidemiologic dificil, este util să ne îndreptăm privirile către sfinţii din această perioadă care, prin minunile lor, s-au dovedit a fi vindecători.

 • Sf. Ier. Grigorie Taumaturgul, Episcopul Neocezareei (17 noiembrie);
 • Sf. Cuv. Grigorie Decapolitul (20 noiembrie);
 • Sf. Stelian Paflagonul (26 noiembrie);
 • Sf. Cuv. Porfirie Cavsocalivitul (2 decembrie);
 • Sf. M. Mc. Varvara (4 decembrie);
 • Sf. Ier. Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei (6 decembrie);
 • Sf. Mc. Filofteia de la Curtea de Argeş (7 decembrie);
 • Sf. Cuv. Patapie (8 decembrie);
 • Sf. Ier. Spiridon, Episcopul Trimitundei (12 decembrie);
 • Sf. M. Mc. Anastasia, Izbăvitoarea de farmece (22 decembrie).
Cum se ţine Postul Crăciunului

Potrivit menţiunilor părintelui Ene Braniște, acest post este de asprime mijlocie, asemănător celui al Sfinților Apostoli. În mănăstiri se ajunează lunea, miercurea și vinerea până în Ceasul al IX-lea (aproximativ orele 15:00 – 16:00), când se mănâncă hrană uscată sau legume fierte, fără untdelemn. Marțea și joia se mănâncă plante fierte, drese cu untdelemn, și se bea vin, iar sâmbăta și duminica se îngăduie și pește (cu excepția perioadei dintre 20 și 25 decembrie, când postul devine mai aspru).

Dacă lunea, marțea sau joia cade prăznuirea vreunui sfânt cu doxologie mare, se dezleagă la pește, iar miercurea și vinerea, la vin și untdelemn, dar se mănâncă numai o dată pe zi. Tot așa, dacă miercuri sau vineri se întâmplă să cadă sărbătorirea unui sfânt cu Priveghere sau hramul bisericii, atunci se dezleagă la untdelemn, pește și vin.

La praznicul Intrării în Biserică a Maicii Domnului se dă dezlegare la peşte, indiferent în ce zi ar cădea.

Ultima zi a Postului Naşterii Domnului (24 decembrie), numită Ajunul Crăciunului, este zi de post mai aspru decat celelalte zile.

Pentru a valorifica cât mai bine această perioadă binecuvântată de Dumnezeu pentru a ne apropia mai mult de El, vă recomandăm 10 sfaturi practice pentru post.

Vezi şi:

Sursa: Basilica

08-11-2021
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu