Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 2045

Reacția Patriarhiei după propunerea de impozitare a Bisericii

Tags: impozite; Biserica;

 

Biserica Ortodoxă Română plătește impozite pe terenurile și clădirile aflate în folosință, pe salarii și pe toate activitățile economice desfășurate în cadrul entităților economice care funcționează în interiorul său, anunță vineri, Patriarhia Română, după ce Eugen Teodorovici a spus că trebuie impozitate veniturile Bisericii, pentru că statul are nevoie de bani. Vineri seară, premierul Mihai Tudose l-a demis pe senatorul PSD Eugen Teodorovici din funcția de consilier onorific, informează Activenews.ro.

„Biserica trebuie să înțeleagă și să aleagă. Trăim în secolul XXI. Este nevoie de bani. (...) E o discuție ce se poartă în interiorul Guvernului. Fie să retrocedăm ce au de retrocedat și atunci găsim o cale de impozitare pentru că așa e normal. (...) Dacă facem un calcul ultimii 10 ani sau ultimii 27 de ani de zile cu cât a finanțat statul român biserica română, o să vedem că sunt sume foarte importante. Dar trebuie să găsim un echilibru. Repet, propunerea pe care aș vrea să o fac nu am nicio îndoială ca va fi acceptată de BOR”, a susținut Eugen Teodorovici, la Digi24.

„Din punct de vedere fiscal, cultele religioase din România sunt tratate ca organizații de drept privat și utilitate publică, fiind asimilate ca regim fiscal cu ong-urile, fundațiile, asociațiile sau alte organizații nonprofit. Biserica Ortodoxă Română plătește impozite pe terenurile și clădirile aflate în folosință, pe salarii și pe toate activitățile economice desfășurate în cadrul entităților economice care funcționează în interiorul său”, explică Patriarhia.

Potrivit Patriarhiei, cultele religioase nu plătesc TVA și sunt scutite doar de impozitul pe venitul provenit din activitățile specifice cultului (vânzarea obiectelor de cult produse în interiorul instituției), venit care este în mod riguros reinvestit în întreținerea locașurilor de cult și în activități cu caracter social-filantropic.

O situație finaciară a BOR arată că, în fiecare lună, valoarea totală a contribuțiilor la salariile personalului din Administrația patriarhală este de 557.472 lei, iar suma plătită de Patriarhia Română la bugetul de stat pentru impozitele pe salariile integrale, asigurări de sănătate și contribuții sociale este de 575.087 lei. „Adică, ceea ce se primește de la bugetul de Stat sub forma sprijinului salarial se întoarce la bugetul public prin plata impozitelor și a contribuțiilor sociale aferente”, a precizat sursa citată.

Din cei peste  14.000  de preoți și diaconi ai Bisericii Ortodoxe Române, mai mult de  1.000 sunt salarizați exclusiv din fondurile proprii ale unităților bisericești, iar aproape 1.500 din cei aproximativ 17.000 de salarizați neclericali sunt plătiți integral de Biserică.

De asemenea, personalul bisericesc clerical și neclerical se numără printre categoriile socio-profesionale din România cu cele mai mici salarii. În numeroase comunități din țară, în special din mediul rural, din cauza sărăciei și a migrației în străinătate, preoții nu mai reușesc să-și completeze salariile din fonduri proprii, pentru majoritatea acestora sprijinul salarial de la bugetul de Stat reprezentând unicul venit sigur pentru întreținerea familiei. Anual sumele alocate în bugetul de Stat pentru cultele religioase reprezintă doar 0, 4 % din buget, adică de peste 10 ori mai puțin decât sumele alocate pentru învățământ și sănătate, potrivit datelor transmise de Patriarhia Română.

 

Pe aceeași temă citiți și:articolul lui Daniel Ionașcu: Cum ar trebui impozitată biserica în România 

Sursa: Activenews

 

http://www.libertatea.ro/ultima-ora/exclusiv-cum-ar-trebui-impozitata-biserica-romania-1910021

17-07-2017
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu