Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 2401

Două Biserici care au lipsit de la Marele Sinod din Creta, reprezentate la cel mai înalt nivel în România cu ocazia manifestărilor dedicate Sfântului Antim Ivireanul

Tags: ecumenism; Biserica Ortodoxă; Antim Ivireanul; sinod panortodox;
Două Biserici care au lipsit de la Marele Sinod din Creta, reprezentate la cel mai înalt nivel în România cu ocazia manifestărilor dedicate Sfântului Antim Ivireanul

 

PF Daniel, Patriarhul României, i-a primit luni 26 septembrie, în Catedrala Patriarhală, pe Preafericitul Părinte Ioan X, Patriarhul Antiohiei și al întregului Orient, și pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolit de Rustavi (reprezentantul Patriarhului Georgiei), cu ocazia începerii sărbătoririi a 300 de ani de la moartea Sfântului Antim Ivireanul, informează agenția Basilica.  Preafericirea Sa, Patriarhul Daniel a vorbit între altele despre ajutorul acordat de Mitropolitul Antim creștinilor din Orient care au trecut prin mari încercări. „Sfântul Antim i-a ajutat nu numai pe  credincioșii ortodocși din Țara Românească, ci și pe cei din diferite țări din Orient care se aflau in condiții anevoiase de mărturisire a credinței ortodoxe. Sfântul Antim ne adună pe noi, ne încurajează să intensificăm lucrarea misionară și, în același timp, să întărim comuniunea frățească între Bisericile noastre pentru că prin aceasta noi arătăm că Biserica lui Hristos este Una, Sfântă, Sobornicească și Apostolească prezentă plenar în fiecare Biserică Locală, Autocefală”, a spus PF Daniel.

La rândul său, Patriarhul Antiohiei a mulțumit Patriarhului României pentru invitație și transmis salutări credincioșilor din România și Georgia. „Este o mare plăcere pentru noi să participăm alături de Biserica Ortodoxă Română la această bucurie a sărbătoririi Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, dublată de aniversarea celor 9 de la ani la întronizarea Preafericirii Voastre care va avea loc în câteva zile. De aceea, ne rugăm împreună cu frații noștri credincioșii Bisericii Ortodoxe Române cerând de la Dumnezeu să vă acopere sub binecuvântarea lui întru mulți ani” , a spus Preafericitul Părinte Patriarh Ioan al X-lea.

În cuvântul său, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolit de Rustavi, a spus că Sfântul Ierarh Antim Ivireanul rămâne un exemplu pentru lumea creștină: „Sfântul Antim a dat mărturie despre puterea dragostei între creștini; sfântul a primit o moarte martirică și ne-a lăsat un exemplu că și noi, indiferent de condițiile grele de viață în care am trăi, putem purta crucea lui Hristos până la capăt. Astăzi, prin purtarea de grijă a lui Dumnezeu și la invitația Preafericirii Voastre, cele trei Biserici pe care le-a ajutat cel mai mult Sfântul Antim sunt aici împreună pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru acest dar pe care ni l-a oferit în persoana Sfântului Antim”, a spus înaltul oaspete.

De remarcat este faptul că atât Patriarhia Antiohiei, cât și cea a Georgiei au lipsit de la Sinodul din Creta, ținut în iunie. Marți, 27 septembrie, ierarhii din cele trei Biserici au slujit împreună Sfânta Liturghie, la altarul de vară al Catedralei Patriarhale. Prezența la București a acestor ierarhi subliniază încă o dată rolul important pe care și l-a luat Biserica Ortodoxă Română, de mediator între grupul Bisericilor influențate de Istanbul și cele influențate de Moscova, subliniază redacția Activenews.

Patriarhul Antiohiei: Am vizitat locașuri sfinte din Moldova și am văzut importanta legătură istorică dintre Biserica Ortodoxă Română și Biserica Antiohiană

Cu prilejul aniversării a 550 de ani de la punerea pietrei de temelie a Mănăstirii Putna, Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei și al Întregului Orient, împreună ierarhi români și antiohieni, a oficiat duminică, 25 septembrie 2016, Sfânta Liturghie pe o scenă special amenajată în incinta curții așezâmântului monahal, după cum ne-a relatat Tudorel Rusu. Din soborul de arhierei români au făcut parte Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, Preasfinţitul Părinte Corneliu, Episcopul Huşilor, și Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord. Delegația antiohiană a fost reprezentată de Înaltpreasfinţitul Părinte Gattas Hazim, Mitropolit de Bagdad şi Kuweit, și Preasfinţitul Părinte Qais, Episcop de Erzurum şi Vicar Patriarhal. De asemenea, din sobor au mai făcut parte și 40 de stareți și preoți din zona Moldovei.

După citirea Evangheliei, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a adresat un cuvânt de bun venit (Cuvântul Înaltpreasfințitului Teofan la întâmpinarea Patriarhului Antiohiei și Întregului Orient) Patriarhului Antiohiei în România. La rândul său, Patriarhul Antiohiei a mulțumit pentru invitația de a vizita România, amintind totodată și de legăturile istorice dintre Biserica Ortodoxă Română și Biserica Ortodoxă din Antiohia: Suntem într-o legătură deosebită cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și cu Biserica Ortodoxă Română. Am vizitat mai multe locașuri sfinte din Moldova în aceste zile și am văzut cu ochii noștri importanta legătură istorică dintre Biserica Ortodoxă Română, dintre Mitropolia Moldovei și Bucovinei și Biserica Antiohiană. Vizita noastră nu este decât o reînnoire a acestei legături istorice. Credința ortodoxă comună ne-a adunat în această zi împreună și ne-au adunat împreună și sfinții, care ne-au binecuvântat prin prezența lor. De când am pus picioarele pe acest pământ și am fost primiți de către Înaltpreasfinția Voastră ne-am simțit ca și cum am fi împreună cu familiile noastre a spus Preafericirea Sa.

Preafericitul Părinte Patriarh Ioan al X-lea a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru invitația de a vizita România și Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan pentru primirea în Mitropolia Moldovei și Bucovinei. De asemenea, Preafericirea Sa dorește să transmită prin această vizită un mesaj de pace pentru Orientul Mijlociu și pentru întreaga lume:

„Suntem aici și ca să dăm un strigăt de pace pentru Orientul Mijlociu și în mod deosebit pentru Siria. Ne-am săturat de terorism, de takfirism și de răpirea oamenilor. Ne-am săturat de promisiuni și de călcarea drepturilor omului. Se pare că drepturile omului se formează după interesele celor puternici ai lumii și încă nu s-a găsit soluția pentru rezolvarea crizei din Siria, precum și a crizei celor răpiți, printre care cei doi mitropoliți din Alep – Ioan și Pavel, caz despre care lumea se face că nu există. Noi nu cerem compătimire, nici lacrimi pentru oamenii din Siria. Opriți terorismul și takfirismul și veți vedea cum sirienii pot să ajungă la un consens, în ciuda tuturor diferențelor de opinii! Suntem aici să ne rugăm și pentru Liban, pentru stabilitatea lui, care a suferit foarte mult din cauza violențelor și încă suferă din pricina vidului consti­tu­țional. Cu toate acestea, Biserica Ortodoxă a Antiohiei nu se înfricoșează, pentru că Domnul este centrul ființei sale și El este puterea ei și Căpitanul cârmei, indiferent de înălțimea valurilor acestor vremuri. Râvna și băr­bă­ția cre­dincioșilor din Antiohia vin din bărbăția lui Andrei, din răbdarea lui Pavel, din entuziasmul lui Petru, din iubirea lui Ioan”.

Delegațiile Patriarhiilor României, Antiohiei și Georgiei au fost întâmpinate în seara zilei de 27 septembrie 2016 la Râmnicu Vâlcea. Întâistătătorii de Biserici Ortodoxe și reprezentanții Patriarhiei Georgiei au fost primiți la Catedrala Arhiepiscopală de ierarhii din Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei, împreună cu autoritățile locale și credincioși veniți din toată țara în pelerinaj încă de ieri. În cuvântul de bun venit, Mitropolitul Olteniei a exprimat emoția primirii oaspeților străini.

La rândul său, Preafericitul Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei și al Întregului Orient, a mulțumit pentru primire și i-a rugat pe credincioși să se roage pentru frații lor din Siria aflați în război. La final, Patriarhul României a dăruit Catedralei Arhiepiscopale din Râmnicu-Vâlcea o Cruce ca semn de binecuvântare. Ierarhii au sfințit miercuri, 28 septembrie 2016, biserica Mănăstirii Antim din oraşul Râmnicu-Vâlcea. Cu acest prilej, se va oficia Sfânta Liturghie și va avea loc proclamarea canonizării Sfinţilor Cuvioşi Neofit şi Meletie de la Stânişoara şi aSfinţilor Cuvioşi Daniil şi Misail de la Turnu (canonizaţi de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa sa de lucru din 25 februarie 2016).

Manifestările religioase dedicate ocrotitorului Anului 2016 în Patriarhia Română au continuat miercuri, 28 septembrie 2016, la Râmnicu Vâlcea. În această dimineață, Biserica Mănăstirii Antim din oraşul Râmnicu-Vâlcea a fost sfințită de Patriarhul României, Patriarhul Antiohiei, Mitropolitul Ioan de Rustavi (reprezentantul Patriarhiei Georgiei) și alți ierarhi ai celor trei Biserici. Noua biserică a primit hramurile Izvorul Tămăduirii şi Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul.

În cuvântul rostit după slujba de sfințire, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a evidențiat că lăcașul de cult a fost construit prin strădania a doi ierarhi. Am sfințit această biserică nouă care, așa cum se cunoaște, are hramurile Izvorul Tămăduirii, sărbătoarea Maicii Domnului, și Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul. De aceea, biserica aceasta se mai numește și biserica Mănăstirii Antim din Râmnicu-Vâlcea, urmând același nume ca și biserica Mănăstirii Antim din București. Ne-am bucurat că a fost aici prezent Preafericitul Părinte Ioan al Antiohiei și al Întregului Orient, Înaltpreasfințitul Ioan Rustavi, din partea Patriarhului Ilia al II-lea al Georgiei. Această mănăstire a fost făcută prin grija vrednicului de pomenire Arhiepiscopul Gherasim al Râmnicului și apoi a fost pictată în timpul păstoririi Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Varsanufie. Iată o lucrare frumoasă care poate fi o pildă de bogăţie iconografică. Aici au fost condensate o mulţime de teme iconografice şi teologice. Dar biserica este şi mai frumoasă atunci când este plină de credincioşi, a spus Preafericirea Sa.

Pentru noua biserică, Patriarhul României a dăruit un set de vase sfinte, o cruce de binecuvântare şi mai multe cărţi despre viaţa şi lucrarea Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul.

În continuare, a fost oficiată Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat. După Sfânta Slujbă, a avut loc proclamarea oficială a canonizării Sfinţilor Cuvioşi Neofit şi Meletie de la Stânişoara şi a Sfinţilor Cuvioşi Daniil şi Misail de la TurnuTomosul Sinodal a fost citit de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului. Smerenia noastră, la propunerea Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei, împreună cu toţi membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, privind la vieţuirea plăcută lui Dumnezeu a acestor fericiţi sfinţi cuvioşi părinţi, care au sfinţit şi împodobit pământul Olteniei, luând aminte la râvna lor vrednică de laudă pentru rugăciunea şi apărarea dreptei credinţe şi căutând folosul duhovnicesc al poporului dreptmăritor ce poartă numele lui Hristos, urmând tradiţiei sfinte a Bisericii Ortodoxe, pe temei canonic şi sinodal, chemând în ajutor harul Preasfintei, Celei de o viaţă Făcătoarei şi Nedespărţitei Treimi, hotârăm ca de acum înainte şi în veci Sfinţii Cuvioşi Neofit şi Meletie de la Mănăstirea Stânişoara, cu zi de pomenire în 3 septembrie, şi Sfinţii Cuvioşi Daniil şi Misail de la Mănăstirea Turnu, cu zi de pomenire în 5 octombrie, să fie număraţi între Sfinţii Bisericii şi să fie pomeniţi şi cinstiţi cu cântări de laudă în zilele lor de pomenire, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

Au fost arătate, apoi, icoanele sfinţilor, racla cu moaştele Sfântului Cuvios Neofit de la Mănăstirea Stânişoara şi au fost intonate troparele lor.

La finalul ceremoniei, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Irineu, Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Varsanufie şi Preasfinţitului Părinte Emilian Lovişteanul OrdinulSfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul pentru arhierei, câte un engolpion cu chipul Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, câte o Evanghelie cu miniaturi şi o icoană a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul. De asemenea, părintele arhim. Sava Pleșa, starețul Mănăstirii Antima primit Ordinul Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul pentru clerici, iar credincioşii au primit iconiţe cu chipul ocrotitorului Arhiepiscopiei Râmnicului.

Ne aflăm într-o regiune binecuvântată de Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul, care a fost episcop la Râmnic între 1705-1708, iar aici a tipărit mai multe cărţi, dintre care cele mai importante sunt Liturghierul împreună cu Molitfelnicul în 1706. Mai târziu, ele au fost tipărite tot de Sfântul Ierarh Antim Ivireanul la Târgovişte în anul 1713, dar în mod separat. Aceste cărţi au impus definitiv limba română în cultul Bisericii noastre şi o mulţime de rugăciuni formulate de Sfântul Antim sunt aproape identice până în prezent. Astăzi, ne aflăm într-un spaţiu de sfinţire, de binecuvântare şi de mare lucrare misionară. (…) Ne rugăm ca Dumnezeu să binecuvânteze mitropolia şi arhiepiscopia acestea şi zona aceasta care are o tradiţie creştină foarte puternică, care trebuie păstrată, cultivată şi continuată cu multă bucurie, a spus Patriarhul României.

În semn de mulţumire, Arhiepiscopul Râmnicului a dăruit Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române într-o mică raclă o părticică din moaştele Sfântului Cuvios Neofit de la Mănăstirea Stânişoara. Preafericirea Sa a precizat că această raclă va fi aşezată în noua Catedrală Patriarhală.

Cei patru sfinți au fost canonizaţi de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în şedinţa sa de lucru din 25 februarie 2016.

 

11-10-2016
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu