Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
Familia. Copiii. Educaţia. VocaţiaNr. vizualizari: 3226

De ce mi-am şters contul de Facebook

Ieromonah Serafim Pantea
Tags: Facebook;

Am fost unul dintre oamenii activi pe Facebook în ultimii aproximativ trei ani. În această perioadă am reînodat legături cu prieteni din copilărie și cu foști colegi de școală, am cunoscut oameni noi, am aflat de multe evenimente anunțate prin acest mediu online și am participat la unele dintre ele.

Politica Facebook a fost de la bun început una abuzivă. Se specifică faptul că pentru orice lucru pe care îl postezi, le dai dreptul neexclusiv de folosire, transferabil, cu posibilitate de sublicențiere și fără să plătească nimic pentru aceasta. La ora actuală puteți vedea acest lucru în condițiile de utilizare în articolul 2, paragraful 1. Teoretic, au nevoie de acest drept ca să poată afișa pe sit toate acele lucruri fără să poată fi luați la întrebări referitor la drepturile de autor. Practic, această clauză a degenerat în timp.

Acum, dacă cei de la Facebook vor vrea să scoată de exemplu un album de fotografii cu poze postate pe Facebook, au dreptul s-o facă. Dacă nu vor s-o editeze ei, pot transfera dreptul de folosire altcuiva care plătește destul de bine. Dacă vor vrea să scoată o carte cu texte postate de diverși, din nou au dreptul s-o facă pentru că au primit drept de folosire, transfer, sublicențiere și toate acestea în mod complet gratuit. Da, orice clauză este interpretabilă în justiție și depinde mult de cine o interpretează și cum. Crede însă cineva că un om oarecare, utilizator de Facebook, va putea da în judecată compania și să câștige împotriva armatei lor de avocați, după ce a semnat clauza în care le-a dat drept de folosință și toate celelalte?

După 7 zile, pe Timeline informaţia rămâne bătută în cuie

Începând cu luna martie a acestui an, toată lumea trece în mod obligatoriu și automat la Timeline. Odată cu această trecere se schimbă din nou clauzele politicii Facebook într-un mod și mai abuziv. Odată ce ai trecut la Timeline, tot ceea ce ai postat, poate fi șters sau modificat în maxim 7 zile, perioadă după care, totul rămâne bătut în cuie. Aparent, nimic rău cu asta. Să presupunem că nu cunoașteți chiar toate detaliile de securitate și setări care se pot face într-un cont de Facebook. De asemenea să presupunem că plecați în concediu pentru două săptămâni și vreți să luați o pauză de Internet sau pur și simplu nu aveți acces la Internet pentru o perioadă oarecare de timp. Poate că cineva vrea să vă posteze un mesaj pe Timeline (pe perete, cum este acum pentru majoritatea utilizatorilor) sau să vă tăguiască într-o poză sau într-o postare sau poate să declare că a fost împreună cu dumneavoastră undeva. Poza poate fi falsificată sau nu, postarea poate fi o urare de sănătate sau o calomnie sau un mesaj nepotrivit cu ceea ce considerați dumneavoastră a fi imaginea pe care vreți să v-o creați, toate acestea sunt detalii mai puțin importante acum. Ideea este că odată ajunși înapoi acasă, constatați că nu mai puteți șterge ceea ce au pus ei la vedere, pentru toți prietenii pe care-i aveți în listă. Au trecut mai mult de 7 zile.

Puteți face o reclamație cu privire la respectiva postare, fotografie sau ce va fi acel lucru care vă deranjează însă din proprie experiență vă pot spune că reclamațiile la Facebook nu au finalitate. Nu știu dacă pur și simplu le ignoră pe toate sau rezolvă una din 10 dar niciuna dintre reclamațiile pe care le-am făcut vreodată pe Facebook nu au fost rezolvate. Poate vor modifica modul de aplicare al acestei clauze până în momentul în care ar trebui să intre în acțiune (începutul lunii martie anul curent) dar mie mi-au cam ajuns abuzurile lor.

Facebook la bursă

Nu sunt fotograf, nu sunt artist, nu am postat pe Facebook decât extrase din texte cu trimiteri la original. Am simțit însă că prezența mea pe Facebook îi încurajează și pe alții să facă parte din această rețea socială și acest lucru mi se pare nepotrivit. Pentru că mulți dintre ei sunt fotografi și artiști și își postează lucrările în întregime pe Facebook iar această companie tocmai se pregătește să pună pe masă una dintre cele mai mari înșelăciuni economice ale acestui început de secol.

Facebook urmează să fie cotat la bursă. Pentru cine nu știe ce înseamnă asta, voi explica foarte pe scurt. În momentul în care o companie are nevoie de mai multe fonduri decât poate aduna de la investitorii inițiali, poate opta să fie cotată la bursă, orice om având posibilitatea de a deveni investitor prin cumpărarea de acțiuni. Preferabil ar fi ca valoarea acelor acțiuni să crească, în felul acesta investitorii obținând mai mult decât au plătit inițial. În cazul Facebook această valoare este deja în scădere. Această rețea socială este deja la începutul fazei de îmbătrânire și declin. Nu poate face față inovațiilor din cadrul Google+ și nici nu poate ține piept opreliștilor Uniunii Europene care i-a „certat” de câteva ori pentru faptul că vindeau informații personale ale utilizatorilor fără consimțământul explicit al acestora. Din care motiv inclusiv legislația în cadrul Uniunii Europene referitor la acceptarea folosirii și distribuirii datelor personale se schimbă pentru ca s-a recunoscut în mod public și oficial că utilizatorii nu citesc termenii și condițiile când dau click pe „sunt de acord”. Revenind, cei care vor cumpăra acțiuni la Facebook, cel mai probabil vor fi înșelați. Poate că nu va fi așa, dar la istoricul de înșelăciuni și lucruri neoneste pe care le-au făcut deja, nu prea ar trebui să se aștepte lumea la multe lucruri bune din partea lor.

„Ştergerea contului de Facebook” – un fel de-a spune

Prin urmare, am decis să-mi șterg contul de Facebook. Să „șterg” e un fel de a spune pentru că Facebook nu permite ștergerea contului, ci doar punerea lui în stare de inactivitate. Dacă ați optat pentru dezactivarea contului, urmează să așteptați o perioadă oarecare (la ora actuală această perioadă este de 14 zile) și apoi contul va fi declarat  ficial inactiv. Dacă vă decideți să-l reactivați mai târziu, puteți să-l creați din nou cu aceeași adresă de email sau pur și simplu să încercați să vă logați cu aceleași date și absolut toate fotografiile, postările, lista de prieteni, tot, până la ultimul ac și fir de păr, rămâne intact. Acest lucru violează inclusiv termenii și condițiile expuse chiar de Facebook (articolul 2, aliniatele 1 și 2) dar, așa cum spuneam, încercați să-i dați în judecată dacă vă dă mâna. De aceea ceea ce am făcut eu de fapt nu a fost ștergerea contului ci distrugerea lui.

Cum se „distruge” un cont de Facebook

Pentru a distruge un cont de Facebook ar trebui să începeți prin a-i anunța pe cei cu care vreți să țineți legătura cum puteți fi contactat în continuare. O puteți face printr-un mesaj public sau prin mesaje personale către fiecare dintre ei. Apoi schimbați setările de securitate ale contului specificând că doar dumneavoastră puteți vedea tot ceea ce vă privește, începând de la informații personale până la postări. Treceți după aceea la eliminare tagurilor care v-au fost atribuite în poze, înregistrări video, postări și pe unde le mai găsiți. Ștergeți pozele și albumele pe care le-ați postat. Ștergeți postările și comentariile pe care le-ați făcut și nu uitați să ștergeți și notele pe care le-ați scris. Dați „unlike” la toate paginile pe care le aveți în profil, la pagina de informații despre dumneavoastră. Abia apoi începeți activitatea de a bloca toți prietenii din listă. Da, blocare, nu ștergere din listă. Facebook ține minte că i-ați avut în lista de prieteni și vă va face în continuare recomandări conform cu preferințele lor iar lor în conformitate cu preferințele dumneavoastră. Opțiunea de blocare scoate această legătură. După ce vă asigurați că nu mai aveți legături cu nimeni, puteți trece la schimbarea datelor personale. Pentru că Facebook permite inclusiv schimbarea datei de naștere, a sexului și a numelui dar nu permite ștergerea definitivă a contului. Asta pentru că ei consideră că au drept de folosință asupra acelor lucruri pe care le-ați pus pe sit.

Nu am găsit nici o aplicație și nici un mod de automatizare care să funcționeze până la capăt, de aceea nu voi recomanda niciuna. În plus, folosirea de programe automate violează din nou termenii și condițiile (articolul 3, aliniatul 2) și voi încerca să nu recomand niciodată ceva care încalcă legile sau contractele. Probabil toate aceste lucruri va trebui să le faceți manual și va dura destul de mult timp sau dacă aveți cunoștințe de programare, puteți încerca să adaptați aplicațiile existente pentru a funcționa în cazul dumneavoastră. Am găsit aplicații care au șters o sută, două de postări și apoi au refuzat să mai continue.

Dacă sunteți foarte conștiincioși în ceea ce privește siguranța datelor dumneavoastră, vă recomand să revizitați din când în când contul respectiv pentru a vă asigura că nu au apărut alte legături nedorite. În trei zile de când am „șters” contul, au mai apărut încă 5 prieteni noiși 3 fotografii. Facebook îmi spune în continuare că apar în 15 fotografii dar nu-mi spune care sunt acelea și prin urmare nu pot scoate tagurile. Numele însă nu a

fost deja schimbat cu unul aleator și prin urmare nu prea ar trebui să însemne mare lucru. Nu intenționez să dezactivez contul pentru că știu că acest lucru nu are nici o valoare. Prefer să continui să schimb datele personale la fiecare câteva săptămâni.

De faptul că Facebook aparține unei companii cu rele intenții, nu m-am îndoit niciodată. Acum însă, nu mai consider necesar acest rău. (http://www.doxologia.ro)

02-01-2016
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu