Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
Familia. Copiii. Educaţia. VocaţiaNr. vizualizari: 4206

Jocul rusesc Provocarile Balenei Albastre

Ion Dan Trestieni
Tags: Balena Albastră; sinucidere; adolescenţi; psihologie; joc; facebook;
Jocul rusesc Provocarile Balenei Albastre

Jocul rusesc "Provocarile Balenei Albastre" a intrat si in Romania.
A aparut si prima victima - o adolescenta din Sibiu s-a sinucis la porunca balenei.
 

     In data de 5.04.2017 procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Sibiu au anuntat ca adolescenta de 15 ani care a cazut de pe un bloc de 9 etaje, acum o luna de zile, a participat la “provocarea 50” din jocul “Blue Whale Challenge” - Provocarile Balenei Albastre. Adica a indeplinit sarcina de a se sinucide. Si Balena Albastra a fost multumita. Adolescenta a descarcat jocul pe telefonul ei mobil, de pe VKontakte (VK), Facebook-ul rusesc. A postat pozele cu provocarile zilnice (de la 1 la 50) pe Facebook si pe Instagram, asa cum i-au cerut tutorii din grupul secret, nedepistat de politia ruseasca de doi ani de cand functioneaza jocul. Acesti tutori, odata intrat in joc, te ameninta cu moartea daca vrei sa renunti (pentru a impaca balena sinucigasa).

Odata cu aceasta stire s-a anihilat si opinia valului de persoane rationale si inteligente din Romania care negau necesitatea disecarii jocului si a consecintelor sale in presa si  televiziune. Din lipsa de probe care sa ateste caracterul lui nociv. Inclusiv fostul ministru al Educatiei Nationale, Mircea Miclea - psiholog, director al Centrului de Psihologie Cognitiva Aplicata - si-a expus dezgustul pentru comentarea sa excesiva mentionand ca “efectul campaniilor de presa si al celor politice este exact invers decat cel intentionat, in loc sa reduca probabilitatea de a se intampla nenorociri, o cresc.”

Din nefericire, dupa parerea mea, tocmai a trece sub tacere existenta jocului, priza lui la adolescenti si consecintele dezastruoase pe care le poate avea pot fi un semn de prostie si de provincialism desuet. Dupa cum si utilizarea oportunitatii existentei lui in precampanii prezidentiale (cazul Gabriela Firea) poate fi un semn de lipsa acuta de gust si de cinism. De aceea imi asum responsabilitatea de a vorbi despre “Blue Whale Challenge”. Pentru adolescenti si pentru parintii lor.

Ce este “Blue Whale Challenge”?

Este un joc conceput acum doi ani in Rusia si jucat pe VKontakte (VK), Facebook-ul rusesc. Publicul lui tinta sunt adolescentii de 12-16 ani. Jocul se inspira dintr-o legenda populara: balenele albastre ar fi capabile, din motive obscure, sa se sinucida, esuand voluntar pe plajele oceanelor.

Li se propune jucatorilor ca timp de 50 de zile sa indeplineasca niste probe, ultima dintre ele fiind sinuciderea voluntara. Prin aceste probe ei, in cautarea unei identitati proprii, isi vor dovedi ca sunt puternici si nu se tem de moarte. Sunt ghidati in traseul lor eroic de niste mentori/tutori. Acestia le cer sa dovedeasca ca au trecut probele, facand fotografii pe care sa le posteze pe Facebook sau Instagram. Tutorii vor avea grija ca aceste postari sa primeasca multe “like”-uri si glorificari prin comentarii, pentru a-i tine motivati in joc. In cazul in care adolescentii vor sa paraseasca jocul mentorii/tutorii ii ameninta cu moartea (aspectul de cyber-hartuire).

Ce pot spune despre probele acestui joc? Ma voi folosi de informatiile aflate in jurnalul “L’EST Republicain”- “Challenge de la Baleine bleue, jeu macabre”, 2.04.2017. Jocul incepe cu probe “soft”: sa notezi F57 pe mana, sa vorbesti cu o balena, sa desenezi o balena pe hartie. Apoi se ajunge insa, la probele “hard”: sa te trezesti noaptea la o anumita ora si sa asculti o muzica trista; sa vizionezi filme video, recomandate de tutori, care iti prezinta sinucideri; sa-i insulti pe parinti; sa stai pe marginea ferestrei cu picioarele atarnate in vid; sa zgarii pe pielea mainii sau a coapsei conturul unei balene, cu cutitul; sa nu mai vorbesti cu nimeni; sa te autoflagelezi; sa-ti tai buzele; sa-ti provoci arsuri; sa inhalezi gaz dintr-o doza cu deodorant; in final, sa te sinucizi.

Acelasi jurnal mentioneaza: “Cu cat jucatorul avanseaza mai mult, cu atat mai mult isi dovedeste lui insusi ca nu se teme de moarte. Daca este fragil psihic va fi o prada si mai usor de manipulat pentru ca se situeaza deja in discursul ca nu ar merita sa traiasca”. Inainte de provocarea 50 se pot intampla accidente grave. Europe 1 a anuntat in JDD (Le Journal du Dimanche), pe 27.03.2017 ca un baiat de 15 ani a cazut de la etajul 7, in Charente, Franta. Indeplinea proba 22.

Jocul exista de doi ani de zile. Politia rusa nu a reusit sa-i depisteze pe membrii grupului secret care au conceput jocul si il gestioneaza. Desi, deocamdata, majoritatea victimelor sunt adolescentii lor - in jur de 130. In schimb, jurnalistii de la Novaia Gazeta din Rusia au facut o ancheta mascata anul trecut care a relevat numeroase referinte naziste ale “nasilor” acestui joc. Acesti nasi administreaza grupurile de specialisti in incitarea la sinucidere pe reteaua rusa Vkontakte (Europe 1, JDD,27.032017). Politia si serviciile secrete rusesti isi declina competenta in a stopa “Blue Whale Challenge”, desi Rusia are  informaticieni capabili sa influenteze, cibernetic, alegerile din Statele Unite sau din Franta. Ce ti-e si cu “paradoxul”!

De ce ii afecteaza  jocul “Blue Whale Challenge” pe adolescentii de 12-16 ani?

Pentru ca adolescentii sunt expusi, psihologic si fiziologic, la a deveni jucatorii jocului macabru descris mai sus.

“Adolescenta este purgatoriul tineretii si a doua nastere” (Francoise Dalto, www.medecines-douces.tv). Din pacate, a doua nastere poate sa se transforme in moarte . Sinuciderea este a doua cauza a mortalitatii tinerilor de 15-19 ani (www.attitude-prevention.fr). De ce? “In timpul adolescentei zonele prefrontale ale creierului nu sunt inca mature. Cum aceste zone exercita o functie de control asupra luarii deciziilor, adolescentul risca mult mai mult decat adultul sa-si puna in act ideea sinuciderii : este mai impulsiv, cauta imediat satisfacerea unei dorinte arzatoare, are dificultati in a-si diferentia comportamentul”.

In afara de tentatia “naturala” a sinuciderii, mai exista si alte cauze , legate de contextul in care traiesc astazi adolescentii. Si aceste cauze ii imping in bratele mortale ale jocului. Contextul social este acela al diminuarii importantei modelului tatalui (criza economica,emanciparea femeii, lipsa de timp, declasificarea valorilor familiei traditionale si ale familiei, in general). Iata in ce mod pervers, mentorii/tutorii jocului se insinueaza ca adevarati tati ai adolescentilor. In plus, prin joc, prin recompensa efemera a “like’-urilor li se creeaza sentimentul ca pot trai intr-o societate virtuala care sa-i protejeze si sa-i inteleaga. Pana la moartre. Philipe Gutton, specialist in adolescenta, i s-a confesat Sophiei Vinson, intr-un interviu postat in 29.01.2017 pe site-ul www.topsante.com .

“Adolescenta se caracterizeaza printr-un “exil” fata de parinti, fata de istoria familiala, dar si fata de sine si de copilul care ai fost. Tanarul trebuie sa se rupa de bazele lui pentru a deveni un adult. Dar trebuie sa poata sa faca acest lucru intr-o manierea satisfacatoare, intr-o societate care il primeste (fie ea si virtuala, n.n) si intr-o familie care il asculta. Cand acest lucru nu este posibil, cand a fost un accident pe parcurs, cum ar fi un deces recent, sau pur si simplu in cazul unei fragilitati personale, cautarea poate sa ia un caracter patologic. Acest lucru se poate transforma in tentativa de sinucidere, esec scolar, anorexie sau evadare”(prin izolare, fuga de acasa, intrarea intr-un joc ca Blue Whale, n.n). Moartea poate deveni un eveniment romantic pentru acesti adolescenti. Baietii cauta in mod disperat eroismul iar fetele o dragoste absoluta, sacra, si imposibila.

Cum se pot depista semnele crizei adolescentine si cum se poate preveni tentativa de sinucidere?

Parintii trebuie sa fie atenti la aparitia anumitor semne de criza. Aceasta criza poate fi efemera sau de durata. Patologia se instaleaza daca daca simptomele se repeta si se cumuleaza pe o durata mai mare de 3 luni. Atunci trebuie apelat la un specialist. Aici intervine din nou perversitatea jocului Blue Whale. In mod sigur el produce modificari comporatmentale la adolescenti, dar jocul dureaza 50 de zile. Parintii ar trebui, de aceea, ca pe langa observarea comportamentului adolescentilor sa le verifice calculatoarele si telefoanele mobile, daca au suspiciuni. Iata cateva semne de criza pe care le-am preluat din site-ul www.les-uns-les-autres.org.

Dorinta de a-ti stapani corpul

Corpul este considerat un tiran si adolecentii vor sa-l supuna. Merg dezbracati pe frig, devin anorexici , consuma in exces droguri si alcool. Vor sa arate ca sunt stapani pe viata lor.

Automutilarea

Sunt microsinucideri. Vor sa arate lumii, prin suferinta fizica, ca au o suferinta interioara, psihica. Foarte multe probe ale jocului macabru contin automutilari, speculand aceasta inclinatie a adolescentilor in criza.

Tentatia sinuciderii

Adolescentul nu vrea neaparat sa-si puna capat zilelor ci suferintelor. Din pacate, de multe ori moartea vine la intalnire. Mentorii/tutorii jocului profita din plin de aceasta inclinatie.

Desocializarea

Adolescentul se refugiaza in sine pentru a scapa de un mediu perceput ca ostil. Din pacate, de multe ori  retelele de socializare se transforma in retele de izolare.

Revolta

Mesajul aparent este revendicarea vehementa a independentei. In realitate relatiile conflictuale care se nasc din revolta sporesc dependenta. Este o intoarcere inapoi, o fuga spre copilarie. Din nou constat perversitatea jocului: balena din povestile copilariei asteapta sa esuezi alaturi de ea pe o plaja pustie, sfidand prin moarte lumea intreaga.

Dupa ce a perceput si a evaluat aceste semne de criza adolescentina, un parinte are cateva instrumente de interventie (www.attitude-prevention.fr)

Valorizeaza-l

Spune-i adolescentului tau ca esti mandru de el, pentru a-i reda increderea in sine. Daca are un esec scolar incurajeaza-l sa “joace” in domenii in care este competitiv : sport, desen, muzica.

Asculta-l

Lasa-i posibilitatea de a se descurca singur. Nu te amesteca in tot ceea ce face-este o proba de incredere in el.Asigura-l ca esti tot timpul disponibil daca vrea sa se confeseze sau daca se indoieste de calitatea deciziei pe care vrea sa o ia. Trebuie sa intelegi ca de multe ori adolescentul nu vrea decat sa-l asculti, fara sa-l judeci . Chiar nu-l intereseaza parerile tale. Fii acolo !

Dialogheaza cu el chiar in caz de dezacord

Adolescentul are nevoie sa se detaseze de parinti – deci , sa-si arate dezacordul – pentru a se construi. Rolul parintelui este de a-l ghida in cautarea identitatii fara a inchide vreodata portile dialogului. El trebuie doar sa-l puna in garda asupra limitelor care nu trebuiesc depasite (alcool, droguri, etc).

Exista si o serie de masuri care pot diminua depresia adolescentului si-i pot reduce tentatia de a se sinucide.

Mentinerea legaturilor familiale in caz de divort

Parintii separati trebuie sa se inteleaga in ceea ce priveste soarta adolescentilor. Trebuie sa le garanteze faptul ca  nu vor suporta consecintele impartasirii unei afectiuni diminuate. Ei vor ramane permanent parintii lui.

Relativizarea esecului scolar

In cazul adolescentilor esecul scolar este in mod frecvent o cauza a diminuarii stimei de sine. Trebuie sa-i explici ca esecul scolar nu inseamna si esec in viata. Nu trebuie sa-l stigmatizezi. Fiecare mica victorie trebuie valorizata. Trebuie sa-l impingi inainte pe adolescent, fara a pune bara prea sus. Adapteaza-te la el.

Atentie la hartuirea adolescentilor

S-a constatat ca ruptura amoroasa si hartuirea sunt principalele cauze ale inchiderii in sine si ale izolarii. Spune-i adolescentului ca esecul face parte din viata, ca ai incredere in calitatile lui si ca daca simte nevoia de a fi ajutat asta este o proba de maturitate. Hartuirea la scoala trebuie adusa la cunostinta profesorilor. Fii vigilent la hartuirea pe retelele sociale. Mai ales cand descoperi ca adolescentul tau joaca Blue Whale.

Tratamentul acneei severe poate fi o cauza a tentatiei de suicid

Tratamentul cu Isotretinoina poate avea ca efect secundar tenativa de sinucidere. (studiu publicat in 2010 in British Medical Journal)

Depistarea semnalelor slabe de intentie de sinucidere

Cu doua saptamani inainte de tentativa pot apare: schimbari de comportament (dezinteres general, descurajare), tulburari de stare de spirit (agresivitate combinata cu tristete) reactii de fuga (izolare, absenteism scolar, fobie sociala). In cazul in care adolescentul a mai avut tentative de sinucidere trebuie mers urgent la specialist.

Ar mai fi de semnalat faptul ca incepand cu 1 martie 2017 Facebook USA testeaza un dispozitiv de inteligenta artificiala pentru identificarea potentialilor sinucigasi. Dispozitivul detecteaza postarile cu continut nelinistitor si le adreseaza autorilor mesaje de genul “Iti merge bine?” sau “Imi fac griji pentru tine”. Daca situatia este considerata grava o echipa Facebook poate intra in contact cu persoana si-i poate propune un specialist. Acest dispozitiv este inca in faza experimentala.

Participarea adolescentilor la jocul rusesc  “Blue Whale Challenge” este etichetata ca periculoasa in numeroase tari europene. Astfel, In Franta a fost facuta, pe 4.04.2017 o notificare de catre Ministerul de Interne intitulata : ““Provocarea Balenei Albestre”: recomandarile ministerului de interne”(www.service-public.fr). In principal sunt consemnate urmatoarele idei:

- inca nu a fost inregistrata nici o victima in Franta;
- acest joc relaizeaza “cyber-hartuirea”  adolescentilor;
- politia trebuie anuntata de urgenta in momentul in care exista informatia ca un adolescent ar fi prins in joc;
- s-a deschis o “platforma de semnalizare a continuturilor ilicite pe internet” : aici pot fi semnalate conturile care cauta sa recruteze adolescenti pentru joc sau fac apologia jocului.

La noi doamna Gabriela Firea a lansat campania scolara “Stop Joc” unde le-a vorbit copiilor, impreuna cu ministrul de interne, despre faptul ca daca joci Balena Albastra  faci buba. Flori, filmari, zambete, toalete, si copii fericiti ca apar la televizor. Pentru mine a fost un soi de precampanie prezidentiala. Doamna Firea a luat in serios vorbele domnului Dragnea, care ii prevede un viitor de aur.
Pana una- alta actiunile ei se cam contrazic cu anumite fapte.

Pentru Aleksandr Dughin, ideologul lui Putin, “adevarul este o chestiune de credinta. Rusia are propriul sau adevar pe care  Vestul trebuie sa-l respecte” . Am vazut ca politia rusa este debordata in misiunea ei de a stopa raul. Ca o parere personala, in acest adevar complex intra, probabil , si jocuri de genul Balenei Albastre sau al viitorului joc”Fii zana focului” care vrea sa incite fetitele de 12 ani sa dea foc casei cand dorm parintii. De acord, dar sa-si tina rusii aceste adevaruri  pentru ei. Sa si le bage unde vor. Cu o exceptie. Nu pe retelele de socializare, care sunt globalizate, unde intra si adolescentii fragili. Vestul nu este obligat sa cunoasca toate adevarurile inepte. Mai ales cand se indoieste ca ar fi adevaruri . Dughin considera, de asemenea, ca ar fi necesara crearea unui "imperiu eurasiatic" dominat de Rusia din care sa faca parte inclusiv Romania, Ungaria, Serbia, Slovacia si Austria.

Si-a lansat cartea care sustine astfel de ineptii, miercuri, 5 aprilie,la Universitatea Populara Dalles, aflata in subordinea Consiliului General al Capitalei. Cu binecuvantarea Gabrielei Firea.


Foto: pixabay.com     Sursa: www.manager.ro

10-04-2017
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu