Sfântul Apostol Andrei – apostolul României
Sfântul Ierarh Andrei Şaguna – apostolul Transilvaniei
Potrivit tradiţiei şi a celor relatate de unii istorici şi teologi din primele veacuri creştine, Sfântul Apostol Andrei a fost primul propovăduitor al Evangheliei la geto-daci, în teritoriul dintre Dunăre şi Marea Neagră - cunoscut pe atunci sub numele de Scythia (Sciţia), dar şi în teritoriile de dincolo de Prut, în nordul Mării Negre.
Mitropolitul Andrei Şaguna a fost unul dintre cei mai de seamă ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române din Transilvania, în decursul secolului al XIX-lea. În ziua de 21 iulie 2011, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat canonizarea şi pomenirea lui, la data de 30 noiembrie a fiecărui an (deşi a adormit în Domnul la date de 28 iunie 1873), motivul fiind acela că avea mare evlavie la Sfântul Apostol Andrei, al cărui nume îl purta.
Dată fiind importanţa covârşitoare a acestor doi mari sfinţi ai Bisericii Ortodoxe din România, atât din punct de vedere al activităţii pastorale, misionare şi spirituale, dar mai ales din punct de vedere al contribuţiei la formarea unitară şi ne-divizată a poporului român ca naţiune şi ca stat unic şi unitar, ziua de 30 noiembrie ar trebui să devină o sărbătoare naţională şi o zi nelucrătoare.
În acest sens, la sfârşitul lunii mai, Patriarhul Daniel a transmis Parlamentului o scrisoare în care solicita ca ziua de 30 noiembrie să fie declarată printr-o iniţiativă legislativă sărbătoare legală nelucrătoare. Înaltul Ierarh amintea atunci că, deşi în ultimii 20 de ani Biserica Ortodoxă Română s-a exprimat în mai multe rânduri în favoarea declarării zilei de 30 noiembrie drept sărbătoare legală nelucrătoare, acest demers nu a căpătat atenţia factorilor decizionali şi a rămas până astăzi nefinalizat.
Senatorul PNL Emilian Frâncu a depus chiar un proiect de lege care prevedea modificarea Codului muncii în sensul că ziua de 30 noiembrie ar fi fost declarată sărbătoare naţională şi zi nelucrătoare. Senatorii din Comisia de munca au respins însă propunerea legislativă, la 18 octombrie. La 23 noiembrie 2011, s-a reluat propunerea în legislativ, de către Senatul României, fiind aprobată prin adoptare tacită.
Decizia finală va fi luată de Camera Deputaţilor, în momentul în care va primi actul normativ în forma dată de iniţiator, senatorul Emilian Frâncu, care consideră că atunci când va fi aprobată această iniţiativă legislativă, nu s-ar institui doar o zi liberă, ci celebrarea unei sărbători consacrată ca zi a românilor de pretutindeni.
În cadrul unei întâlniri a preşedintelui României şi a PF Daniel cu Preafericitul Părinte Teodoros al II-lea, papă şi patriarh al Alexandriei şi al întregii Africi, şeful statului a comparat dificultăţile misionariatului de pe continentul african cu misiunea Sfântului Apostol Andrei în Dobrogea, zicând: „Admir misionariatul despre care aţi vorbit. Când mi-aţi vorbit de dificultăţile misionariatului în Africa îmi imaginam pe Sfântul Apostol Andrei, care a pornit din Dobrogea în toată România. Prea Fericirea Voastră Daniel, vreau să spun că am luat notă de ceea ce avem de făcut pentru 30 noiembrie. Să sperăm că anul viitor va fi o realitate – până la urmă ne-a încreştinat Apostolul Andrei şi merită din plin să avem o zi de sărbătoare”, a declarat Traian Băsescu, preşedintele României.
În prezent, ziua de 30 Noiembrie este cinstită numai ca sărbătoare bisericească naţională, prin hotărârea din anul 2001 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.(Alex Socaciu)