Casa inteligentă nu mai e de mult ficţiune. Avem în ţară mai multe firme care pot automatiza activităţile dintr-o gospodărie: reglarea temperaturii şi umidităţii aerului; aprinderea, stingerea şi reglarea intensităţii luminii; coborârea şi ridicarea storurilor; sistemul antiefracţie, antiincendiu şi antiinundaţii; controlul sistemului audio-video (televizor, DVD player, radio, iPOD, MP3 player etc.); deschiderea/închiderea automată a uşilor şi porţilor şi accesul vizitatorilor prin sistemul de videointerfonie; pregătirea cafelei de dimineaţă; irigarea gazonului; acoperiri automate cu prelate etc. Se realizează astfel confort, siguranţă, funcţionalitate, economie de timp.
Oraşul inteligent este încă în faza de proiect, dar în multe oraşe s-au implementat deja anumite părţi din acest proiect. Oraşul inteligent are totul conectat într-o reţea: electricitate, sistemul de alimentare cu apă şi gaz, canalizare, infrastructură rutieră, maşinile, coşurile de gunoi etc. Camerele de luat vederi, radarele şi senzorii adună informaţii, care sunt analizate, comparate. Senzorii vor fi introduşi în toate cărămizile construcţiilor, în trotuare şi în orice obiect din spaţiul public. Companiile IBM, Microsoft, Intel, Cisco şi altele au deja proiecte în lucru. IBM are deja 2500 de proiecte de oraşe inteligente în toată lumea, deci viitorul electronic ne bate la uşă.
Clădirile îşi vor stinge singure luminile, maşinile nu vor mai avea nevoie de şofer şi îşi vor căuta singure un loc de parcare. Poluarea, nivelul râurilor ce trec prin oraş şi aglomeraţia din trafic vor fi controlate. Chiar şi coşurile de gunoi vor fi inteligente. Dar cel mai mult va fi controlat omul! Miza este controlul omului. Nu numai orice mişcare de pe internet îi va fi cunoscută (înregistrată), dar şi orice mişcare în spaţiu, orice activitate (ce cumpără, cu cine se întâlneşte, ce vorbeşte, ce face).
Ţara inteligentă este şi ea în formare. Avem siteuri e-guvernare în care cei cinstiţi declară singuri ce/câte biruri au de plătit şi apoi le şi achită, altfel sunt aspru penalizaţi. Evazioniştii, mână-n mână cu conducerea politică a ţării, o duc cel mai bine. De cele mai multe ori, nu numai că nu declară şi nu plătesc taxele şi impozitele, ci chiar fură (legal!) de la bugetul de stat, adică de la cei care-şi declară şi plătesc taxele. Aşa se face, de exemplu, că deşi un om cinstit plăteşte lunar sume mari pentru asigurarea de sănătate, când are nevoie de o analiză medicală sau de o intervenţie, de obicei o plăteşte. Cu alte cuvinte, e-guvernarea devine e-dictatură pe zi ce trece. Se introduc şi manualele şcolare electronice. Fiecare elev va avea calculatorul lui. Vom avea cu to(n)ţii carduri electronice de identitate, de sănătate sau de bani. Vom şi vota electronic şi de la distanţă (prin internet). Foarte comod, atât pentru cetăţeni, cât şi pentru dictatori!
Închisoarea Terra inteligentă. În viitorul apropiat, pe lângă un
card cu cip, mobil, smartphone sau laptop, fiecare om va avea un cip implantat în corp încă de la naştere (ca vitele). Toate aceste dispozitive vor fi din ce în ce mai avansate tehnologic şi vor avea două efecte negative asupra vieţii omului:
- îl va despărţi fizic şi emoţional de alţi oameni;
- îi va limita libertatea (pe de o parte, omul devine prea dependent de aceste dispozitive, iar pe de altă parte, prin aceste dispozitive el va fi permanent sub control).
Informatizarea societăţii şi a omului este principala unealtă a noii ordini mondiale. Omul este puternic atras de descoperirile ştiinţei ateiste (ca de sirene) şi nu se mai gândeşte la măsuri de precauţie. Iar când, în sfârşit, va simţi lanţurile electronice, va fi prea târziu.
Mulţi zic că nu contează dacă sunt monitorizaţi deoarece sunt cinstiţi, nu au nimic de ascuns. Dar întotdeauna, tocmai cei cinstiţi sunt primele victime ale unei dictaturi. Viaţa oamenilor va fi o carte electronică deschisă - nu mai e nevoie de informatori şi colaboratori - pe care cei de la putere o pot rescrie/falsifica cum vor.
Este datoria creştinilor ortodocşi de a conştientiza lumea de acest pericol, cu atât mai mult cu cât, în paralel cu informatizarea lumii, are loc şi o descreştinare a ei. Mai mult, creştinii au datoria de a propune un alt sistem de conducere, o altă ordine socială, mai firească, care să îi apropie pe oameni, nu care să îi izoleze şi îndepărteze unii de alţii şi de Dumnezeu.