"Omenirea nu mai are nevoie de Dumnezeu și ar putea, cu ajutorul inteligenței artificiale, să dezvolte o nouă formă de conștiință colectivă care va putea să îndeplinească rolul religiei", a declarat la începutul lunii octombrie scriitorul american Dan Brown, autorul seriei literare „Codul lui Da Vinci”, informează Reuters. Afirmația gravă a lui Brown a fost făcută cu ocazia lansării la Frankfurt a noului său roman „Origin”, despre care s-a spus că s-a inspirat din întrebarea „Va supraviețui Dumnezeu științei?”... „Suntem oare atât de naivi astăzi încât să credem că zeii din prezent vor supraviețui și vor mai fi adulați peste o sută de ani?... Din punct de vedere istoric, niciun zeu nu a supraviețuit științei, zeii evoluează”, a adăugat Dan Brown.
Afirmațiile sale șocante nu se opresc aici. El detaliază despre modul în care inteligența artificială va influența ireversibil omenirea. Dan Brown: "Vom începe să ne găsim experienţele spirituale prin intermediul interconexiunilor noastre cu ceilalţi". Autorul american prevestește emergența unei "anumite forme de conştiinţă globală pe care o vom percepe şi care va deveni divinitatea noastră. Nevoia noastră de acel zeu exterior, care stă acolo sus şi care ne judecă... se va diminua şi, în cele din urmă, va dispărea".
Din păcate, Brown nu subliniază deloc pericolele acestei catastrofe universale. Dimpotrivă, lovește fățiș în Biserică, strecurând subtil chiar o formă de amenințare: "Cred că religia a făcut mult bine în lume. Cred, de asemenea, că lumea s-a schimbat atât de mult, încât religia nu mai reprezintă o nevoie. Cred că Biserica trebuie să evolueze, altfel va dispărea" a explicat scriitorul american.
Pentru un plus de credibilitate și câștigarea publicului cititor încă rezervat față de fantasmagoriile din romanele sale, Dan Brown abordează în noul său roman şi probleme actuale, precum fenomenul "ştirilor false" ("fake news"): "Astăzi, mai mult ca oricând, trebuie să ne întrebăm de ce credem, în ce credem, să examinăm sursele noastre de informare şi să dăm dovadă de perspicacitate".
De ce am lua noi, creștinii practicanți, atât de în serios astfel de afirmații? De ce ne-am teme? Știm doar că dacă Dumnezeu e cu noi, nimic nu poate fi împotriva noastră. Și totuși, Apocalipsa există. Semnele premergătoare apar. Trebuie să stăm de veghe, să avem trezvie. Dan Brown nu este nici pe departe singura voce cu notorietate care dă ca sigure astfel de schimbări. Oamenii ar putea dispărea de pe Terra, în cel mai negru scenariu, în mai puţin de 100 de ani din cauza roboţilor, a avertizat recent Lordul Martin Rees, un astrofizician care ocupă funcţia de Astronomer Royal la curtea Reginei Elisabeta a II-a. El crede că roboţii dezvoltaţi de oameni se vor revolta împotriva creatorilor lor.
Patriarhul Bartolomeu a făcut recent (octombrie 2017 la Conferința Mări Emergente), referire la provocările epocii contemporane, în cadrul evoluțiilor din domeniul științei, precum și la situația Bisericii Ortodoxe:
"Astăzi, omul se confruntă cu provocarea unui alt tip de transformare și mutație a lumii în laboratorul științific, prin pătrunderea înăuntrul microcosmosului. În această nouă capacitate a omului, se ivesc unele pericole și amenințări pentru om și în general pentru viață. În special acolo unde se citesc codurile genetice ale vieții, se eliberează puterile înfricoșătoare ale lumii materiale și se descoperă în același timp înspăimântătoarele slăbiciuni umane pentru o valorificare benefică a acestor forțe, pe care Dumnezeu le-a lăsat în făpturile mâinilor Sale. Biserica noastră a făcut acest lucru de la început și neîncetat, necugetând vreodată impunerea unor bariere sau controale pentru a descuraja cercetarea științifică și aflarea adevărului, având însă întotdeauna drept călăuză cuvântul lui Dumnezeu, așa cum ne-a fost transmis de Fiul și Cuvântul lui Dumnezeu."
După cum avertizează și OrtodoxINFO, "observăm cum toți antihriștii pregătesc terenul pentru implementarea INTELIGENȚEI ARTIFICIALE, care are drept scop înlocuirea conștiinței – a glasului care ne cheamă mereu la Dumnezeu și ne mustră atunci când păcătuim. Vor o viață liniștită fără Dumnezeu, să nu mai fie nevoiți să se drogheze ca să-și adoarmă conștiința, să nu le mai spună nimeni de existența lui Dumnezeu și să facă tot ce le oferă noua imaginație generată de inteligența artificială, atât la nivel exterior, cât și interior. Așa ceva va fi imposibil și vor înnebuni mai mult decât sunt acum. Să ne ferim de astfel de minți ascuțite."
Bill Gates, Stephen Hawking şi Elon Musk au atras atenţia asupra pericolelor pe care le presupune inteligenţa artificială. Din păcate, soluțiile oferite de ei ne îndepărtează de Dumnezeu și dau undă verde implantării de microcipuri în corpul uman, astfel încît limitele biologice umane să fie depășite în concurența om-robot. Deja mari campioni mondiali la şah sau go au fost învinși de supercomputere.
Elon Musk, co-fondatorul Tesla Motors şi fondatorul Space X, a declarat: „Trebuie să fim foarte atenţi cu inteligenţa artificială, deoarece este mai periculoasă decât bombele nucleare”. Musk crede că oamenii vor fi nevoiţi să devină cyborgi pentru a nu fi irelevanţi în viitor. Pe măsură ce sistemele de inteligenţă artificială se dezvoltă, oamenii vor trebui să compenseze slăbiciunile biologice pe care le au prin integrarea de computere în propriile creiere, a declarat Musk la World Government Summit în Dubai. Astfel, oamenii vor beneficia de o putere de procesare mai ridicată şi vor putea concura mai bine cu roboţii în competiţia pentru locurile de muncă. De aceea, Musk investeşte în compania Neuralink, care îşi propune să conecteze creierele oamenilor la computere, potrivit Wall Street Journal. Aceasta vrea să dezvolte implanturi speciale care să le permită persoanelor să se conecteze la computere. Va exista posibilitatea ca oamenii să îşi descarce gândurile, cunoştinţele şi amintirile şi să le păstreze astfel încât să poată fi accesate în viitor. Totodată, creierele umane vor putea asimila într-un timp foarte scurt cantităţi mari de informaţie. Astfel, oamenii se vor putea conecta la un computer prin intermediul unui implant, iar peste câteva secunde sau minute vor deveni experţi în botanică sau anatomie.
În ceea ce priveşte inteligența artificială, Bill Gates, considerat a fi cel mai bogat om din lume, a declarat, pentru Washington Post: „Nu înţeleg de ce oamenii nu sunt îngrijoraţi”. Mai mult, celebrul astrofizician Stephen Hawking, a declarat că AI poate însemna sfârşitul civilizaţiei umane: „Odată creată, inteligenţa artificială se va dezvolta singură şi reconcepe într-un ritm accelerat”, a spus Hawking. El a adăugat că dezvoltarea în continuare a tehnologiei s-ar putea dovedi a fi „o greşeală fatală”.
Inteligenţa artificială este pe cale să declanşeze schimbări terifiante pe piaţa muncii, milioane de medici, avocaţi şi alţi specialişti fiind în pericol să rămână pe dinafară, avertizează experţi participanţi la Forumul Economic Mondial de la Davos. Andrew Moore, decan al Facultăţii de informatică de la Carnegie Mellon University, arată că maşinile efectuează deja multe dintre "sarcinile plictisitoare ale funcţionarilor", computerele fiind capabile să ajute avocaţii să pregătească milioane de documente pentru procese, relatează The Telegraph.
Zhang Ya-Qin, preşedintele Baidu, cea mai mare companie chineză care oferă servicii de căutare pe Internet, consideră că robotizarea îi poate face pe oameni mai leneşi şi mai dependenţi de tehnologie. "Pe măsură ce computerele devin mai inteligente şi oamenii vor fi mai dependenţi de acestea, ei vor deveni mai puţin inteligenţi şi mai leneşi, pentru că nu vor mai gândi atât de mult cum o fac în mod normal. Acesta este un motiv de îngrijorare", a spus el.
Sunt, însă, şi voci care susţin că AI va rezolva toate marile probleme ale omenirii: cele energetice, poluarea, sărăcia şi bolile grave. Marile companii investesc masiv în inteligenţă artificială, iar toate serviciile foarte populare pe care le folosim pe internet, de la Google, Microsoft sau Facebook, au în spate astfel de tehnologii. Chiar şi multe dintre reclamele pe care le primim pe internet au în spate algoritmi AI. Multe dintre postările pe care utilizatorii le văd pe Facebook sunt alese şi afişate de reţeaua de socializare cu ajutorul unui sistem bazat pe inteligenţă artificială. Mai mult, şeful companiei, Mark Zuckerberg, a confirmat recent la conferinţa F8 a dezvoltatorilor Facebook că se lucrează la o interfaţă pentru creier, care să le permită oamenilor să comunice folosind doar puterea minţii. Totodată, în aplicaţia Messenger există boţi bazaţi pe AI capabili să interacţioneze cu oamenii. Aceştia înlouiesc deja persoanele angajate la serviciile de call-center. Inteligenţa artificială este deja prezentă şi în sistemele autopilot de pe maşinile autonome. Tehnologia le permite computerelor din automobile să înveţe, să evolueze şi să răspundă la situaţii neprevăzute. De curând, un automobil Tesla a „presimţit” un accident înainte ca acesta să aibă loc, ceva ce un şofer uman nu ar fi fost capabil să facă. AI se găseşte astăzi şi în asistenţii vocali digitali, precum Siri (Apple), Cortana (Microsoft) sau Bixby (Samsung). Totodată, NVIDIA a lansat DGX-1, primul supercomputer capabil să înveţe, creat special pentru sisteme de inteligenţă artificială. DGX-1 oferă capabilităţi deep-learning accelerate prin hardware, permiţându-le cercetătorilor să pună în practică noi concepte pentru sisteme de inteligenţă artificială, mai sofisticate şi capabile să proceseze cantităţi uriaşe de informaţie, respectiv să înveţe şi să se auto-perfecţioneze pe baza experienţelor avute.
„Mintea creștină este cel mai puternic dispozitiv inventat de o civilizație.”
Horia Roman Patapievici, fizician și eseist, cu ocazia conferinţei sale “Dumnezeu şi experienţa modernităţii” a demonstrat cum, înglobând moştenirea creştină, modernitatea este condusă, deşi neagă bazele ei, de o “minte creştină”, iar accesul la această “minte creştină” s-a făcut prin crearea, timp de secole, a unui “dispozitiv mental” care a internalizat moştenirea civilizaţiei greceşti şi teologia creştină cu misterul hristic revelat. El a explicat cum concilierea dintre uman și divin în mentalitatea creștină a dus la nașterea unui “dispozitiv mental” unic în istoria omenirii.
"Suntem o civilizaţie a lui Hristos şi ne raportăm la el, nu atât prin Biblie, care e o carte de povestiri, de parabole, ci, mai ales, prin misterul hristic, prin Întrupare. Biblia e despre Hristos, la el ne raportăm ca şi creştini. Acesta este misterul şi lucrul pe care îl aşteaptă toţi creştinii este A doua venire. Timpul curge linear, de la naştere spre a doua venire, şi are aceaşi calitate şi la început, şi la mijloc, şi la final. Spre deosebire, islamiştii sunt o civilizaţie a cărţii, Coranul, care e divină, fiind o carte revelată, dictată de divin. Iudeii îl aşteaptă pe Mesia, aşteaptă parousia. Nici o altă civilizaţie nu are în mijlocul ei un mister atât de adânc cum e Hristos, cum e misterul creştin", a mai spusPatapievici, care a concluzionat: „Să nu fetișizăm modernitatea! Suntem în ea precum musca căzută în lapte care nu poate nega existența laptelui.”
Surse: Ortodox.md; Mediafax; Go4it; Agerpres
a consemnat Cristina Roman