Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
Sfânta Tradiţie şi ereziileNr. vizualizari: 332

PS Ignatie despre opțiunea Cantemir versus opțiunea Benedict

Tags: lumea; ideologizarea stiintei; crestini;
 

Episcopul HuÈ™ilor a explicat la un simpozion dedicat cărturarului Dimitrie Cantemir de ce „opÈ›iunea Cantemir” este mult mai adecvată tradiÈ›iei Ortodoxe decât „opÈ›iunea Benedict”.

„Lumea despre care vorbeÈ™te Dimitrie Cantemir în Divan este lumea păcatului È™i a dezmățului, a ideologiilor care transformă omul într-o ființă pur biologică, căreia îi este amputată dimensiunea spirituală”, a spus PreasfinÈ›itul Părinte Ignatie.

Soluția nu este evadarea din lume

„Nu am greÈ™i foarte mult, dacă am spune că lumea descrisă de Dimitrie Cantemir în Divanul sau Gâlceava ÎnÈ›eleptului cu lumea este «o societate postvirtute», aÈ™a cum este cea în care trăim noi.

„SoluÈ›ia nu este evadarea din această lume sau enclavizarea în grupuri «comunitare inventive, care să ne ajute să ne păstrăm credinÈ›a È™i valorile într-o lume tot mai ostilă acestor valori» (cum propune Rod Dreher în cartea OpÈ›iunea Benedict. O strategie pentru creÈ™tini într-o lume post-creÈ™tină – n.red.), ci transfigurarea ei”, a subliniat ierarhul.

„«OpÈ›iunea Benedict», susÈ›inută de către gânditorul american ortodox Rod Dreher, este cea care, plecând de la exemplul Sfântului Benedict de Nursia (secolul V-VI), tânărul creÈ™tin dezgustat de atmosfera imorală È™i apostată de la valorile perene ale Evangheliei din cetatea Romei, propune retragerea în comunități de credință pentru a putea face față asaltului secularist al ideologiilor progesiste”, a explicat PreasfinÈ›ia Sa.

„Deficitul acestei variante de evadare din faÈ›a tăvălugului războiului cultural progresist, la care asistăm, este sugerată chiar de artizanul OpÈ›iunii Benedict, Rod Dreher, care compară dizidenÈ›a creÈ™tinilor față de ideologiile totalitare ale progresismului È™i ale multiculturalismului unei societăți afectată de plaga corectitudinii politice cu „politica antipolitică” a dizidenÈ›ilor cehi ai lui Vaclav Havel.”

„Fragilitatea unei asemenea «opÈ›iuni» a fost, consider, în mod clar devoalată de către profesorul Ioan Alexandru Tofan de la Facultatea de Filosofie din IaÈ™i”, a adăugat ierarhul, care l-a citat în continuare pe profesorul menÈ›ionat.

„OpÈ›iunea Cantemir” nu este ideologică

„Logica lumii, ideologică în adâncul ei, se păstrează în cartea lui Dreher: creÈ™tinul se defineÈ™te plecând tocmai de la cei care îl alungă din cetate: este un anti-anticreÈ™tin, ajungând să se bucure tocmai de exilul în care se află. Strategia autorului doar mută comunitatea creÈ™tină în afara zidurilor, păstrându-i aparenÈ›a unei lumi alternative, cu idealuri educaÈ›ionale proprii È™i «postiri digitale»”, afirma prof. Ioan Alexandru Tofan în articolul „Ce mai este astăzi viaÈ›a creÈ™tină”, publicat în „Dilema veche” din 17-23 august 2023.

„SoluÈ›ia propusă nu produce decât o repliere, o ieÈ™ire din lume doar în scopul constituirii unei alte lumi, renunÈ›ând doar la temeliile politice clasice”, scria teologul.

„De aceea, «opÈ›iunea Cantemir» mi se pare mult mai plauzibilă È™i mai în acord cu tradiÈ›ia patristică a Bisericii Ortodoxe”, a afirmat în încheiere PreasfinÈ›itul Părinte Ignatie.

„Lumea È™i omul, descotorosindu-se de păcat, care dezbină È™i dezumanizează, va fi martora revelaÈ›iei adevărului că «este dar al lui Dumnezeu» È™i cu «crucea» dragostei Acestuia «pusă peste acest dar», pentru a sesiza că este «o cuvântare coerentă a lui Dumnezeu către om, într-o înaintare continuă»”, a adăugat ierarhul, citând din Teologia Dogmatică a Pr. Prof. Dumitru Stăniloae.

Creștinul este chemat să transfigureze lumea

„Concluzia cea mai adecvată pentru profunzimea È™i actualitatea opÈ›iunii Cantemir o constituie cuvintele lui Horia Bernea: «lumea e bună prin scop, frumoasă prin facere, complexă prin vieÈ›uire È™i spirituală prin materialitate»”, a încheiat Episcopul HuÈ™ilor. Cu alte cuvinte, nu suntem chemaÈ›i nici să ne izolăm de lume, nici să ne opunem răului din ea, ci să recuperăm lumea prin trăirea în lume după legea lui Dumnezeu, care este legea firii È™i a Adevărului. Doar astfel vom putea să redăm lui Dumnezeu darul pe care ni l-a făcut: creaÈ›ia.

În acest sens, printre motto-urile prezentării părintelui episcop a fost È™i un citat din teologul Vladimir Lossky:

„Omul nu se mântuieÈ™te prin intermediul universului, ci universul este mântuit prin intermediul omului”.

 

- Prezentarea PreasfinÈ›itului Părinte Ignatie s-a intitulat „«OpÈ›iunea Cantemir» sau «opÈ›iunea Benedict»?” È™i a fost făcută în cadrul Simpozionului NaÈ›ional „Dimitrie Cantemir, cărturar È™i erudit spirit european”, organizat de Episcopia HuÈ™ilor cu prilejul Anului Cultural „Dimitrie Cantemir”.

11-10-2023
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu