Cookies de analiza a traficului sunt inactive, dar pot fi activate prin click pe Accept | Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 4509

Drapelul românesc, arborat de românii din Harghita şi Covasna prin grija Episcopiei Ortodoxe

Tags: minorităţi; misionarism;
Drapelul românesc, arborat de românii din Harghita şi Covasna prin grija Episcopiei Ortodoxe
Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei a împărţit gratuit 350 de steaguri naţionale româneşti credincioşilor care au participat a doua zi de Rusalii la slujba de la Mănăstirea Valea Mare din judeţul Covasna.  Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, ÎPS Ioan Selejan, a declarat corespondentului Mediafax că ideea i-a venit după ce a constatat că în regiunea locuită preponderant de maghiari, în centrul ţării, nu există tricolorul românesc şi că localnicii români nu au de unde să-l procure. “La sfârşitul slujbei, am binecuvântat aceste drapele şi le-am împărţit gratuit credincioşilor. Le-am dat cu suport, nu numai o bucată de pânză, spunându-le că am fi bucuroşi să ştim că aceste steaguri le duc la casele lor, iar la sărbătorile naţionale şi atunci când este hramul satului le-ar pune pe casele lor. Nu am avut făcute decât vreo 350, pentru că ar fi trebuit peste 2.000 de drapele, dar au fost primite cu foarte, foarte mare bucurie”, a spus IPS Ioan Selejan.
 
Preşedintele organizaţiei municipale a PPMT (Partidul Popular Maghiar din Transilvania) Sfântu Gheorghe, Nemes Elod, a declarat pentru Mediafax că, în opinia sa, decizia Arhiepiscopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei de a împărţi sute de steaguri naţionale româneşti “este o provocare faţă de populaţia majoritară din zonă”.
 
Întrebat despre acuzaţiile PPMT, arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, a spus că împărţirea tricolorului naţional a fost un gest de respect faţă de un simbol al statului şi faţă de românii care trăiesc în Haghita şi Covasna. Totodată, el şi-a exprimat speranţa că nu vor exista persoane care să le interzică românilor arborarea drapelului national. “Nicio problemă de provocare, sub nicio formă. Totul a fost ca acest simbol românesc să ajungă în fiecare casă de român, întrucât oamenii nu au drapele şi, pe lângă aceasta, ne-am dorit punerea în valoare a acestui simbol românesc. Dar nu are nicio conotaţie. Acum sper să nu ne interzică, sper să nu aibă atâta misiune, încât să le interzică românilor să-şi pună drapelele pe casele lor”, a precizat IPS Ioan Selejan, adăugând că intenţionează să împartă tricolorul ţării şi cu prilejul altor hramuri. “Nu voi putea să rezolv câteun steag pentru fiecare casă de român din Harghita şi Covasna, dar câte voi putea să fac, o să le dăruiesc românilor, ca să le păstreze cu sfinţenie şi să le aşeze pe casele lor cu mândrie la sărbătorile naţionale şi religioase”, a conchis arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei. (sursa: www.mediafax.ro)
 
Nota redacţiei:
 
PPMT îşi dă arama pe faţă şi, în timp ce afişează ostentativ steagul maghiar pe clădiri private şi publice din România, se consideră „provocat” de gestul firesc al românilor de a face uz de simbolul lor naţional. Încă o dată avem de-a face cu un exemplu de prefigurare a unei dictaturi a minorităţilor, fie ele etnice, sexuale etc, ca şi cu o dovadă de antiromânism. Ne întrebăm retoric: dacă, Doamne fereşte, „ţinutul secuiesc” ar deveni autonom, oare românii „minoritari” ar mai avea vreun drept de a-şi păstra şi afişa identitatea naţională? Felicitări ierarhului locului pentru dragostea şi grija faţă de români şi Ortodoxie!
26-06-2013
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu
LUMINITA - 05-07-2013:

Slava Domnului ca inca nu exista autonomie in Covasna si Harghita.