Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
Misiune. Mărturii. Vieţile SfinţilorNr. vizualizari: 442

Din sinaxare: Sfinti care au luptat impotriva traficului de persoane

Biroul de Presă al Patriarhiei Române
Tags: trafic de persoane; Sfantul Nicolae;
 

Ziua de 18 octombrie este dedicată, la nivel european, luptei împotriva traficului de persoane. Cu acest prilej, ne amintim că lezarea demnității umane, exploatarea sau abuzul nu au lipsit nici din viețile sfinților, oameni desăvâșiți pe care în prezent îi cinstim ca modele de urmat.

Cel mai cunoscut exemplu este al Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei.

Sfânta Teodora împărăteasa

Nu la fel de fericită a fost însă viața copilei Teodora, viitoarea soție a împăratului Justinian I.

Teodora s-a născut în jurul anului 500 la Constantinopol, în familia unui paznic de animale, la circul din capitala imperială. Teodora şi cele două surori ale ei au rămas orfane de tată şi au fost nevoite să cerşească în arena circului, pentru a nu muri de foame.

Teodora a devenit apoi dansatoare de circ şi ulterior actriţă, în paralel ducând o viața ușuratică. După câţiva ani, a renunţat la acea viaţă și s-a mutat într-o casă din apropierea palatului imperial, unde îşi câştiga existenţa torcând lână. A intrat în atenția împăratului Justinian și a devenit inițial amanta, apoi soția sa.

Din această poziție, a devenit o apărătoare a moralei creștine și a femeilor exploatate. Teodora l-a influențat pe împărat să emită o lege pentru a combate traficarea de persoane. În urma acestei legi, numeroase fete au fost eliberate în Constantinopol, la inițiativa și prin implicarea directă a împărătesei. Erau în cetate fete chiar și de zece ani sau mai tinere obligate să se prostitueze.

Data de cinstire: 14 noiembrie

Sfântul Nicolae

În Patara secolului 4 (cetate pe coasta sud-vestică a Turciei) trăia un bărbat de neam bun care sărăcise și nu mai putea face rost de cele necesare traiului. Având trei fiice foarte frumoase, s-a gândit să le vândă pentru prostituție.

Intenția bărbatului ajunsese la urechile Sfântului Nicolae, care pe atunci era un simplu preot. Părintele Nicolae a mers noaptea la casa acestuia și i-a aruncat o legătură cu trei sute de monezi de aur, pe ascuns, pentru a nu se mândri pe sine și ca să nu-l umilească pe tatăl fetelor. Acesta și-a rezolvat de îndată nevoile casnice și apoi și-a logodit fiica cea mare.

Sinaxarele precizează că sfântul l-a ajutat pe tată în acest mod trei zile la rând, pentru a-și căsători cele trei fete. În a treia zi, a fost urmărit și descoperit de bărbat care i-a mulțumit pentru milostenie și pentru că l-a scăpat de intenția cea rea.

Data de cinstire: 6 decembrie

Sfânta Filoteia din Atena

Numele primit la naștere a fost Revula și a trăit în Atena secolului 16.

Revula a fost forțată să se căsătorească de tânără (12-14 ani), mariaj care s-a dovedit a fi unul abuziv și crud pentru că suferea adesea bătăi și abuzuri din partea soțului.

După moartea soțului, a intrat în monahism cu numele Filoteea. A înființat o mănăstire de maici și se preocupa de răscumpărarea tinerelor grecoaice care erau cumpărate ca sclave de otomani. La mănăstirea ei, a oferit refugiu pentru 4 femei sclave care erau forțate să intre în haremuri, fapt pentru care a fost bătută crunt de mercenarii otomani.

Rănile provocate i-au adus imobilizarea la pat și într-un final decesul.

Data de cinstire: 19 februarie

18-10-2022
Citeste si:De acelasi autor:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu