Biserica Ortodoxă a Greciei se răzvrătește împotriva ordinului guvernului care a închis lăcașurile de cult timp de o săptămână pentru a reduce răspândirea infecției cu coronavirus înainte de planificata redeschidere a școlilor, informează Europa Liberă. Sfântul Sinod al Bisericii a emis luni o declarație în care le cere preoților să primească credincioși în biserici în timpul slujbelor de Bobotează, transmite Associated Press.
Sfântul Sinod a spus că „nu acceptă” noile restricții, în vigoare în perioada 3-10 ianuarie, și că va trimite o scrisoare de protest guvernului de centru-dreapta. Guvernul a răspuns printr-o declarație în care și-a exprimat speranța că Biserica „își va da seama, așa cum a făcut până acum cu responsabilitate, cât de important este acest moment pentru societatea (greacă)”. Acesta a adăugat că grecii sunt încă liberi să facă rugăciuni individuale în biserică, dar nu să participe la slujbe. Acest lucru nu fusese specificat când restricțiile au fost anunțate pe 2 ianuarie.
După ce Grecia a înregistrat o creștere a numărului de infectări cu SARS-CoV-2 și a deceselor COVID-19 în noiembrie, când unitățile de terapie intensivă au atins capacitatea maximă, autoritățile au impus a doua carantină, cu închiderea școlilor și suspendarea multor activități economice și sociale. Toate au fost închise în urmă cu o săptămână, pentru că autoritățile speră să reducă răspândirea virusului astfel încât școlile să poată fi redeschise pe 11 ianuarie după o pauză de două luni.
Preoților li se permite să oficieze slujbe de Bobotează, dar fără a le permite enoriașilor accesul în biserică.
Declarația Sfântului Sinod de luni spune că guvernul ar fi trebuit să se mențină la nivelul de relaxare dispus de Crăciun, care a fost decis în urma negocierilor cu Biserica, susținând că clericii au respectat cu fidelitate toate măsurile de izolare convenite în timpul sărbătorilor.
Reacția de până acum a Bisericii a bifat ambele registre: de la sprijin moderat până la opoziție virulentă. Liderul moderat al Bisericii, Arhiepiscopul Ieronimos - care a avut Covid-19 și s-a recuperat - sprijină efortul de vaccinare al țării. Însă, declarațiile unui episcop conservator al Bisericii au făcut titluri de-o șchioapă imediat după Crăciun, după ce prelatul care se opune vaccinării le-a spus enoriașilor că are informații că vaccinurile ar conține material genetic recoltat de la făturile avortate.
Declarația Sfântului Sinod de luni a îndemnat conducerea Uniunii Europene și guvernul grec să se asigure că „numărul necesar de vaccinuri aprobate este asigurat imediat pentru cetățeni”.
Grecia a început luni să-i vaccineze pe rezidenții azilelor de bătrâni și pe angajații acestora. Și vaccinarea angajaților din Sănătate a început în paralel. Aproape 10.000 de persoane au primit prima doză din vaccinul administrat începând cu 27 decembrie, mai mult de jumătate dintre ei luni, ținta pentru sfârșitul lunii ianuarie fiind de 220.000. Între timp, numărul de cazuri a rămas în limita a trei cifre - 427 luni - o îmbunătățire considerabilă față de un maximum de peste 3.500 în noiembrie. Oficialii din domeniul sănătății au raportat 54 de noi decese, comparativ cu un record zilnic de 120 în noiembrie. Numărul total de morți în țara de aproape 11 milioane este de aproximativ 5.000.