Cookies de analiza a traficului sunt inactive, dar pot fi activate prin click pe Accept | Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 1833

Religia, subiect important al Forumului Economic de la Davos

Tags: religia; homosexualitate; Davos;
Religia, subiect important al Forumului Economic de la Davos

Anul acesta, în afară de problemele economice obişnuite de pe agenda discuţiilor de la Forumul Economic de la Davos, liderii lumii discută şi despre o serie de probleme controversate, numite „factorii X". Între aceste subiecte se află îmbunătăţirea capacităţilor cognitive, speranţa de viaţă prelungită a oamenilor şi religia. Lista de subiecte a fost realizată în parteneriat cu editorii de la revista ştiinţifică Nature şi cuprinde factorii care au cel mai mare potenţial de a schimba lumea şi politica în următorii zece ani. În contextul în care religia şi conflictele având la bază teme religioase devin o temă tot mai discutată în spaţiul public, dezbaterile despre Dumnezeu şi religie au devenit obişnuite la Davos.„Religia este mai relevantă acum decât a fost oricând", a declarat rabinul Pinchas Goldschmidt, liderul comunităţii evreieşti din Rusia, pentru Associated Press. Motivul abordării religiei, după cum se arată pe site-ul Forumului, este „răspunsul lent al instituţiilor religioase” faţă de problemele moderne, precum consumul de droguri, homosexualitate şi relaţiile schimbătoare din cadrul familiei. Prin urmare, se consideră că rezolvarea acestora intră în responsabilitatea marilor puteri seculare ale lumii.

Nu doar că studiile arată o tendinţă de conflict pe baze religioase (în special între islam şi creştinism), dar există şi o puternică influenţă a non-religioşilor în ceea ce priveşte temele publice. În esenţă, dezbaterile de la Davos au subliniat împărţirea lumii între credincioşii devotaţi şi cei care declară că un aparţin niciunei religii, informează Voice of Russia. Conflictul acesta este evident în cazul interzicerii purtării simbolurilor religioase (paradoxal, chiar şi a cruciuliţei în ţările majoritar creştine!) sau a refuzului de a consilia premarital un cuplu homosexual –ambele cazuri ajunse în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului de la Haga.

Alte teme de interes: speranţa de viaţă, viaţa extraterestră şi îmbunătăţirea capacităţilor cognitive ale omului. În afară de religie, experţii Forumului Economic Internaţional (FEI) au discutatîmbunătăţirea capacităţilor cognitive ale oamenilor, atât prin medicamente, cât şi prin dispozitive tehnice. Studiile efectuate în laborator au relevat că stimularea electrică directă cu ajutorul unor electrozi poate îmbunătăţi semnificativ memoria. În concluzie, în următorii ani se aşteaptă ca senzorii şi alte dispozitive intra-cerebrale să deschidă calea către noua neurobiologie. Întrebarea care se pune este cea legată de moralitatea acestor proceduri, care vor conduce la o lume împărţită între persoane cu capacităţi normale şi cu capacităţi îmbunătăţite artificial. Experţii Forumului Economic au abordat şi tema longevităţii oamenilor, în condiţiile tratamentelor medicale paliative pe termen lung, care sunt scumpe. A acoperi costurile asociate bolilor determinate de bătrâneţe reprezintă o problemă, mai ales acum, când speranţa de viaţă a crescut cu 35% în ultima sută de ani. ( a consemnat Cristina Roman; sursa: semneletimpului.ro)

19-02-2013
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu