Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 926

Procurorii au decis: Împărtășirea cu aceeași linguriță este LEGALĂ

Tags: impartasire; Sfanta Impartasanie; lingurita; Euharistia;

După două luni de anchetă, procurorii clujeni au decis: Împărtășirea cu aceeași linguriță este LEGALĂ

Lupta dusă de seculariști pe toate fronturile cu Biserica Ortodoxă și Sfânta Împărtășanie, în vreme de pandemie, s-a tranșat în justiție.  Iar denunțătorii care au susținut că ”gestul reprezentanților Bisericii Ortodoxe, de a oferi Sfânta Împătășanie aduce grave atingeri sănătății populației” nu au avut câștig de cauză în cazul de la Cluj, din 23 aprilie. Procurorii clujeni au dispus clasarea unei plângeri penale, depuse de deputatul USR, Emanuel Ungureanu, împotriva unor preoți ortodocși de la Catedrala Ortodoxă din Cluj Napoca, informează Evenimentul Zilei.

La slujba religioasă care a avut loc în data de 23 martie 2020, mai multe zeci de credincioși prezenți în fața Catedralei Ortodoxe din Cluj Napoca au fost împărtășiți cu aceeași linguriță, dintr-un singur potir. La momentul respectiv, deputatul Emanuel Ungureanu a depus un denunț penal, alături de alte patru persoane, pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

După două luni de anchetă, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca au ajuns la concluzia că fapta nu există. ”Martorii denunțători Ungureanu Emanuel și …, audiați în data de 22 aprilie și 23 aprilie, au reiterat conținutul denunțului, arătând în esență, că în aprecierea lor, gestul reprezentanților Bisericii Ortodoxe aduce grave atingeri sănătății populației, punând practic în pericol viețile a sute de oameni. De asemenea aceștia subliniază că și reprezentanții Bisericii Ortodoxe au obligația de a respecta normele în vigoare, au obligația de a luat toate măsurile necesare pentru a preveni răspândirea acestei boli cu efecte devastatoare pentru populație, cu atât mai mult cu cât începând cu ziua următoare evenimentului reclamat, procedura descrisă ar fi fost interzisă de lege”, se arată în soluția de clasare.

Procurorul de caz a ajuns, pe bună dreptate, la soluția de clasare, pe motiv că la momentul respectiv nici o lege, ordonanță de guvern sau ulterior, o ordonanță militară, nu a interzis și nu interzice împărtășirea credincioșilor cu o singură linguriță. ”Liturghia săvârșită la Catedrala Mitropolitană Ortodoxă din Cluj Napoca, în data de 22.03.2020, s-a desfășurat cu respectarea măsurilor dispuse de autorități în scopul prevenirii și combaterii răspândirii coronavirusului SARS CoV2, respectiv slujba s-a oficiat în aer liber, pe platoul din fața Catedralei, astfel încât participanții au avut posibilitatea de a păstra între ei o distanță de cel puțin un metru, atât cu ocazia așteptării la rând pentru a se împărtăși cât și în celelalte momente ale liturghiei”, mai susține procurorul de caz.

În plus, mai spun anchetatorii: ”trebuie reținut faptul că, nefiind interzisă, nici expres, nici implicit, participarea credincioșilor la Sfânta Taină a Euharistiei, gestul preoților de a oferi Sfintele Taine, respectiv al credincioșilor de a le primi, nu poate fi calificat drept ilicit și nici ca nerespectare a vreunei măsuri legale”. - Activenews

Denunțul lui Emil Moise legat de împărtășirea cu aceeași linguriță a fost CLASAT de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța

Pe 14 mai 2020, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța a dispus clasarea cauzei plângerii penale formulate de către „Asociația pentru Libertatea de Conștiință”, prin reprezentant legal Emil Moise, informează un comunicat al Arhiepiscopiei Tomisului remis pe adresa redacției ActiveNews. Aceasta acuza pe IPS Teodosie,  Arhiepiscopul Tomisului, și alți doi preoți de infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor (art. 352, alin. 1 Cod Penal).

În urma cercetărilor, Parchetul a constatat că în evidența DSP Constanța nu au fost identificate cazuri de infectare cu noul coronavirus care „să fi fost legate de oficierea slujbelor religioase” și nici nu au existat suspiciuni de infectare în rândul preoților din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului. Totodată, Parchetul a mai constatat că infracțiunea prevăzută de Codul Penal nu a fost săvârșită de către reprezentanții Bisericii, întrucât aceștia nu au încălcat măsuri stabilite expres prin lege. În astfel de situații, analiza juridică prevede necesitatea existenței unor măsuri de prevenire sau combatere a bolii cu caracter imperativ și nu caracter de recomandare. Prin urmare, recomandările diverselor instituții nu pot constitui bază legală pentru încălcarea unui articol din Codul penal.

Parchetul a mai constatat și faptul că aspectele religioase și medicale, invocate în plângerea penală de domnul Emil Moise, nu sunt de natură penală. În consecință,  Parchetul a dispus „clasarea cauzei privind denunțul formulat  de către Asociația „Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință”,  prin reprezentant legal Emil Moise, pentru comiterea infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor (art. 352, alin. 1 Cod Penal), întrucât fapta nu este de natură penală.” ÎPS a fost vânat de mass-media, începând chiar din vremea stării de urgență și terminând cu ultimul weekend, pentru că a respectat rânduiala Bisericii Ortodoxe cu privire la împărtășire. - Activenews

 

 

25-05-2020
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu