Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
Predici. Cateheze. PastoraţieNr. vizualizari: 1109

Cuvânt pastoral pentru întărirea în credinţă şi în comuniune euharistică – Patriarhul Daniel

Tags: euharistie; coronavirus;
 

Comunicatul Biroului de Presă al Patriarhiei Române din 27 februarie 2020 a apărut în contextul unei mediatizări excesive a epidemiei provocate de Coronavirus (Covid – 19) ÅŸi al unor solicitări din partea unor instituÅ£ii de stat ca Biserica să ia măsuri pentru prevenirea răspândirii virusului respectiv ÅŸi pentru diminuarea temerii populaÅ£iei în faÅ£a acestui fenomen.

Din acest motiv, comunicatul respectiv avea în vedere mai ales pe cei care se tem prea mult de îmbolnăvire când sărută sfintele icoane sau când se împărtăşesc din acelaÅŸi Sfânt Potir euharistic, preotul folosind o linguriţă comună.

Această atenÅ£ie acordată îndeosebi celor „mai slabi în credinţă” (cf. Romani 14, 1) a produs însă teamă în altă parte, mai precis în rândul unor clerici ÅŸi credincioÅŸi care consideră că o măsură excepÅ£ională ÅŸi temporară (iconomie), în favoarea celor mai fricoÅŸi ÅŸi mai slabi în credinţă, se poate transforma într-o nouă regulă liturgică de împărtăşire euharistică a tuturor credincioÅŸilor.

Pentru a depăşi polarizări ÅŸi polemici care slăbesc unitatea ortodoxă, trebuie evitate judecăţile pripite ÅŸi trebuie să reafirmăm cu tărie credinÅ£a ortodoxă că Sfânta Euharistie nu este ÅŸi nu poate fi niciodată izvor de îmbolnăvire ÅŸi de moarte, ci izvor de viaţă nouă în Hristos, de iertare a păcatelor, de vindecare a sufletului ÅŸi a trupului.

De aceea, la strană se cântă în timpul împărtăşirii credincioÅŸilor: „Trupul lui Hristos primiÅ£i ÅŸi din izvorul cel fără de moarte gustaÅ£i”.

Prin urmare, regula împărtăşirii clericilor ÅŸi credincioÅŸilor din acelaÅŸi Sfânt Potir rămâne neschimbată, iar preoÅ£ii vor explica tuturor credincioÅŸilor că această împărtăşire nu a fost vreodată pentru cineva ÅŸi nici pentru ei nu va fi un pericol.

Iar credincioÅŸii, care au totuÅŸi teamă de a se împărtăşi din acelaÅŸi Sfânt Potir cu aceeaÅŸi linguriţă, vor cere sfatul preotului duhovnic spre a se întări în credinţă ÅŸi a spori în comuniune bisericească.

De asemenea, în cazul sărutării sfintelor icoane, credincioÅŸii care au o credinţă vie ÅŸi puternică nu se tem că se vor îmbolnăvi, ci se bucură de rugăciunea ÅŸi binecuvântarea SfinÅ£ilor zugrăviÅ£i pe icoane.

Întrucât credinÅ£a uneÅŸte libertatea cu iubirea, prin credinţă se exprimă în mod liber iubirea oamenilor faţă de Dumnezeu ÅŸi faţă de SfinÅ£ii Lui.

Din acest motiv, credincioÅŸii ortodocÅŸi sărută sfintele icoane ÅŸi se împărtăşesc din Sfântul Potir în mod liber, nu pentru că ar fi obligaÅ£i de cineva să facă aceasta.

Prin urmare, slujitorii Sfintelor Altare vor îndemna pe toÅ£i credincioÅŸii să se întărească în credinţă ÅŸi să cultive comuniunea euharistică în Biserică, pentru a dobândi mântuirea, prin unirea cu Hristos-Domnul, Izvorul vieÅ£ii veÅŸnice (cf. Ioan 11, 25).

Dorim tuturor slujitorilor Sfintelor Altare ÅŸi tuturor credincioÅŸilor Bisericii Ortodoxe Române sănătate ÅŸi mântuire, precum ÅŸi mult ajutor de la Dumnezeu în timpul Postului Sfintelor PaÅŸti, ca înaintare spre lumina ÅŸi bucuria Învierii!

Al vostru către Hristos-Domnul rugător,

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române 

 

Basilica

29-02-2020
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu