În ultimii 30 de ani, teologul israelian iudaic Menachem Cohen a avut o misiune de proporţii biblice: să corecteze toate greşelile textuale din Tora (primele cinci cărţi ale Vechiului Testament), pentru a realiza o ediţie definitivă a Scripturii evreieşti.
Efortul său, care a constat în corectarea greşelilor gramaticale şi verificarea simbolurilor biblice din scrierile originale din mii de manuscrise medievale, este prima revizuire a Torei din ultima jumătate de mileniu. Cohen, care are acum 84 de ani şi care mărturiseşte că niciodată nu a fost chemat la un lucru mai important, a identificat peste 1.500 de greşeli care au fost corectate şi explicate şi care vor apărea anul viitor într-un set de 21 de volume.
Proiectul de anvergură demonstrează respectul iudeilor faţă de textul Torei, dar şi faţă de fiecare notă făcută manuscriselor biblice. Potrivit legii iudaice, un manuscris al Torei este considerat lipsit de înţeles chiar şi atunci când o literă este incorectă sau aşezată în alt loc decât ar trebui.
Demersul lui Cohen nu a urmărit să schimbe manuscrisele sacre folosite în riturile evreieşti, ci să ofere o versiune corectă care să fie la dispoziţia credincioşilor pentru studiu (www.infocrestin.com).