Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
Stiinţă. Medicină. Cultură. ArtăNr. vizualizari: 1523

Ce spune un renumit medic nutriţionist despre post?

Tags: post; alimente; naturiste; iertarea;
 

Postul are numeroase beneficii doar dacă este Å£inut corect, iar dacă nu chiar poate dăuna sănătăţii - Dr. Simona Carniciu, medic specialist în diabet, nutriÅ£ie ÅŸi boli metabolice

Să amintim întâi cum poate dăuna postul Å£inut incorect. Excesul de alimente hipercalorice, de produse cerealiere sau bogate în zaharuri rafinate. Când mă refer la acestea, amintesc excesul de fasole, orez, pâine albă, sucuri carbogazoase îndulcite, dulciuri de post, alimente care imită produsele animale (pateuri de post etc).

Excesul caloric asociat consumului crescut din aceste alimente, duce la obezitate, hipertensiune arterială, risc de osteoporoza, grăsimi în sânge crescute (dislipidemie) etc.

DiferenÅ£a între vegetarieni ÅŸi postitori este că postitorii, prin intercalarea perioadelor de post cu cele de alimentaÅ£ie omnivoră, nu au risc de deficienÅ£e de Fier, Calciu, Zinc, Vitamina D ÅŸi B12, amino acizi, precum vegetarienii.

Un post corect înseamnă un echilibru între cereale sau pseudocereale integrale (grâu întreg, ovăz, orz, hriÅŸcă, orez, mei, etc), legume (vinete, dovlecei, roÅŸii, ardei, etc), leguminoase (fasole, mazăre, linte, etc) ÅŸi fructe.

Evident, aproape jumătate dintre alimentele consumate zilnic este de preferat să fie din legume, iar cealaltă jumătate din leguminoase, cereale şi fructe.

Ideea postului este, pe lângă cea religioasă, una medicală, de curăţare a organismului, iar acesta nu îÅŸi îndeplineÅŸte scopul complet decât în condiÅ£iile unui echilibru, cu alimente cât mai naturale, cu mai puÅ£ini conservanÅ£i/aditivi, mai puÅ£in rafinate/procesate, cu un adaos cât mai mic de zahăr rafinat.

Alimentele sănătoase conţin nutrienţi cu efecte diverse asupra organismului (efect antioxidant, ancancerigen, antipipidic, antiinflamator etc). Aceşti nutrienţi sunt: vitamine, minerale, fibre, fitonutrienti, fitoestrogeni, acizi graşi omega 3, etc.

Asocierea postului cu iertarea (reducerea nivelului de stres/supărare, deci a stresului oxidativ responsabil de îmbătrânirea precoce ÅŸi boli cronice, cardiovasculare, diabet, cancer etc), exerciÅ£iu fizic ÅŸi reducerea fumatului ÅŸi a consumului de alcool (eventual doar doze mici de vin) creÅŸte beneficiile acestui tip de alimentaÅ£ie.

Mai mult, postitorii sunt asociaÅ£i cu o stima de sine mai crescută, probabil atât efectelor benefice ale alimentaÅ£iei, dar ÅŸi a implicaÅ£iilor psihice ale practicilor religioase (iertarea, spovedania, binefacerea, rugăciunea ÅŸi ritualurile comune religioase, etc).

Postul corect este demonstrat că are efecte benefice asupra tensiunii arteriale, asupra grăsimilor din sânge, cancerului, diabetului ÅŸi obezităţii, dar ÅŸi asupra multor alte afecÅ£iuni.

Alimente precum merele, fructele de pădure, grapefruit, ceapă, brocoli, măsline, salată verde, roÅŸii, ardei gras roÅŸu sunt cunoscute pentru abundenÅ£a de antioxidanÅ£i cu efecte pozitive pe sistemul cardiovascular, scăderea riscului de ateroscleroză prin inhibarea oxidării LDL colesterol, creÅŸterea HDL colesterol (considerat protector cardiovascular) ÅŸi reducerea colesterolului total din sânge.

Postul este asociat cu un risc scăzut de diabet zaharat de tip 2 ÅŸi sindrom metabolic, dar ÅŸi de disfuncÅ£ii menstruale la femei. Femeile care nu au activitate fizică au un risc crescut de a dezvolta probleme menstuale ÅŸi de fertilitate, ceea ce întăreÅŸte ideea benefică a unui post în rândul acestora.

Dr. Simona Carniciu

Născută în anul 1983, la Slobozia, a absolvit Liceul „Ionel Perlea” în anul 2002, unde a obÈ›inut premiu al II-lea la Olimpiada NaÈ›ională de Biologie È™i, prin urmare, a fost admisă fără examen la  Facultatea de Medicină Generală din cadrul Universității „Carol Davila” Medicină È™i Farmacie, BucureÈ™ti.

După absolvire, în anul 2008 a început specializarea în medicina de familie È™i, după, specialitatea de diabet, nutriÈ›ie È™i boli metabolice.

În acest timp a efectuat studii doctorale în diabet, nutriÈ›ie È™i boli metabolice.

Titlul tezei de doctorat a fost: „Particularități morfo-funcÈ›ionale ale adipocitelor la pacienÈ›ii obezi È™i cu diabet zaharat de tip 2”.

Basilica

 

05-12-2018
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu