Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 2609

Noi decizii ale Sfântului Sinod al BOR - mai 2018

Biroul de Presă al Patriarhiei Române
Tags: episcopi; icoana; Ucraina;
Noi decizii ale Sfântului Sinod al BOR - mai 2018
 

În ziua de 24 mai 2018, în Sala Sinodală din Reședința Patriarhală, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

La solicitarea insistentă a clerului și a credincioșilor mireni din Mitropolia Basarabiei, Sfântul Sinod l-a ales prin vot secret pe Preasfințitul Părinte Antonie de OrheiEpiscop-vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului, ca Episcop de Bălți.

De asemenea, Sfântul Sinod l-a ales prin vot secret pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Veniamin Goreanu, Consilier patriarhal, ca Episcop al Basarabiei de Sud.

În cadrul aceleiași ședințe, Sfântul Sinod l-a ales prin vot secret pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Timotei Bel ca Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului. Noul Arhiereu-vicar va purta titulatura Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul.

Sfântul Sinod a luat și alte hotărâri, dintre care amintim:

  • A fost aprobată propunerea Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei de înscriere în calendarul Bisericii Ortodoxe Române în ziua de 9 iulie a cinstirii Sfintei Icoane a Maicii Domnului – „Îndrumătoarea” de la Mânăstirea Neamț, începând cu anul 2019. De asemenea, au fost aprobate textele slujbei, sinaxarului, troparului, condacului și acatistului cinstirii acestei Sfinte Icoane.
  • A fost aprobat calendarul bisericesc pentru anul 2019. Sfintele Paști se vor sărbători în ziua de 28 aprilie.
  • A fost reiterată poziția Bisericii Ortodoxe Române privind legalizarea parteneriatelor civile, având în vedere faptul că aceasta va conduce la încurajarea și legalizarea concubinajului, precum și la deresponsabilizarea partenerilor de viață, în detrimentul interesului major al copiilor. Respingerea parteneriatelor civile este și poziția tuturor Bisericilor Ortodoxe, exprimată la Sfântul și Marele Sinod din Creta din anul 2016. - Basilica

  • Începând cu anul 2019 în calendarul Bisericii noastre va fi înscrisă o nouă sărbătoare: cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului – „Îndrumătoarea” de la Mănăstirea Neamț.

Hotărârea a fost adoptată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române care a aprobat propunerea Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovineide înscriere în calendar, în ziua de 9 iulie, a cinstirii Sfintei Icoane a Maicii Domnului. De asemenea, în cadrul şedinţei sinodale de joi au fost aprobate textele slujbei, sinaxarului, troparului, condacului și acatistului cinstirii acestei Sfinte Icoane.

Icoana Maicii Domnului „Îndrumătoarea”

Icoana Maicii Domnului „Îndrumătoarea” se află în patrimoniul Mănăstirii Neamț de șase secole.

Ea datează din 665 a fost pictată în Lida și a fost dăruită domnitorului Alexandru cel Bun de Împăratul Bizanțului Ioan al VIII-lea Paleologul.

Tradiţia şi unele însemnări vechi atestă că icoana de la Mănăstirea Neamţ este o copie a celei despre care se spune că a fost pictată prin minune pe un stâlp al bisericii din Lida, oraş din Israel. Pictura icoanei aflată în Biserica „Înălţarea Domnului“ din incinta mănăstirii este protejată cu o îmbrăcăminte metalică, ornamentată cu pietre preţioase, între anii 1844-1845, în timpul stareţului Neonil. Icoana a fost ascunsă în perioada 3 iunie 1821-28 octombrie 1822 în pădure pentru a fi apărată de turcii.

  • Sfântul Sinod a ales joi doi episcopi pentru scaunele vacante din Mitropolia Basarabiei şi un arhiereu vicar la Episcopia Maramureşului şi Sătmarului.

Arhimandritul Veniamin Goreanu a fost ales Episcop al Eparhiei Basarabiei de Sud, iar Preasfinţitul Părinte Antonie de Orhei, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, va conduce Eparhia de Bălţi.

De asemenea, ierarhii întruniţi în sinod la Reşedinţa patriarhală au ales pe arhimandritul Timotei Bel în demnitatea de Arhiereu vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.

Aceste alegeri de ierarhi pentru unele scaune episcopale vacante din cuprinsul Bisericii Ortodoxe Române au avut loc „pentru a dezvolta și amplifica activitățile din Biserica noastră”, după cum a anunţat Patriarhul Daniel în debutul şedinţei Sfântului Sinod.

Episcopia Basarabiei de Sud

Episcopia Basarabiei de Sud, cu sediul în oraşul Cantemir, este continuatoare a Episcopiei de Cetatea Albă-Ismail înființată în anul 1923 în cadrul României Mari. A fost reactivată la 14 noiembrie 2006 şi a fost recunoscută de autorităţile din Republica Moldova în același an.

Noul Episcop Ales al Eparhiei Basarabiei de Sud, Arhim. Veniamin Goreanu este originar Republica Moldova, fiind născut în Com. Puhoi, Raionul Anenii Noi, în anul 1975.

A intrat în viața monahală la Mănăstirea Neamț în anul 2007, iar la începutul anului 2008 a fost hirotonit ierodiacon și apoi ieromonah pe seama mănăstirii Antim. În 28 noiembrie 2010 a fost hirotesit arhimandrit de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în Catedrala Patriarhală. Din anul 2003 până în prezent a îndeplinit numeroase funcții în cadrul Administrației Patriarhale şi cea a Arhiepiscopiei Bucureştilor. Este triplu licențiat în Drept, Teologie și Ştiinţe Politice şi Administrative. Din anul 2006 este doctor în Teologie.

După alegerea sa ca Episcop al Basarabiei de Sud, Arhimandritul Veniamin Goreanu şi-a exprimat dorinţa ca toată lucrarea desfăşurată în această demnitate să fie „pentru binele şi pentru întărirea Ortodoxiei din Republica Moldova”.

El a spus că porneşte în această misiune cu un gând inspirat din cuvintele Sfântului Calinic: „Nu am venit aici să mă odihnesc în ostenelile altora”. Arhimandritul Veniamin a afirmat că va fi ascultător Sinodului Mitropolitan, Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române şi Părintelui Patriarh Daniel căruia i-a mulţumit pentru sprijinul acordat de-a lungul timpului. „Cu recunoştinţă vă mulţumesc pentru toată încrederea, purtarea de grijă părintească şi modul în care aţi ştiut să modelaţi viaţa mea, lucrarea mea misionară şi să-mi încredinţaţi pe parcurs diferite ascultări care să mă călească astfel încât astăzi să pot să-mi asum această lucrare foarte importantă pentru misiunea Bisericii”, a spus arhim. Veniamin Goreanu.

Noul Episcop Ales al Eparhiei Basarabiei de Sud, Arhim. Veniamin Goreanu este originar din Republica Moldova, fiind născut în Com. Puhoi, Raionul Anenii Noi, în anul 1975. Din anul 2003 până în prezent a îndeplinit numeroase funcții în cadrul Administrației Patriarhale şi cea a Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și-a exprimat speranța că noul episcop va desfăşura o activitate rodnică, în special în lupta cu fenomenul secularizării: „Noi avem speranţa aceasta că folosind multa experienţă organizatorică, misionară şi pastorală din ţară veţi reuşi să fiţi un sprijin pentru Înaltpreasfinţitul Părinte Petru şi împreună cu Sinodul Mitropoliei Basarabiei, în consultare şi cooperare cu ierarhii din Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române să dezvoltaţi o activitate aşteptată de multă vreme, deoarece cea mai mare problemă este secularizarea, duhul lumesc şi delăsarea duhovnicească”, a spus Preafericirea Sa.

Episcopia Basarabiei de Sud, cu sediul în oraşul Cantemir, este continuatoare a Episcopiei de Cetatea Albă-Ismail înființată în anul 1923 în cadrul României Mari.

Episcopia de Bălți

Episcopia de Bălţi, cu sediul în oraşul Bălţi, este fosta Eparhie a Hotinului, înfiinţată la 8 martie 1923 în cadrul României Mari. Aceasta a fost reactivată în 14 septembrie 1992.

Episcopia de Bălți a fost recunoscută de către autoritățile Republicii Moldova ca persoană juridică și parte componentă din cadrul Mitropoliei Basarabiei în data de 17 decembrie 2004.

Preasfinţitul Părinte Antonie s-a născut în 29 mai 1963 la Hârbovăţ, raionul Anenii Noi din Republica Moldova. A absolvit Facultatea de Medicină şi Farmacie din Chişinău, precum şi Facultatea de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloae din Iaşi. Din anul 1995 acesta a îndeplinit responsabilităţi administrative, misionare, culturale şi mediatice în Mitropolia Basarabiei.

În ședința din 22 mai 2014, la propunerea Înaltpreasfințitului Părinte Petru, Mitropolit al Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a ales pe Preacuviosul Părinte Arhimandrit Antonie Telembici în postul vacant de episcop vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului cu titulatura Antonie de Orhei.

Hirotonia a avut loc în data de 24 mai 2014, în cadrul Sfintei Liturghii oficiate în Catedrala Patriarhală din București. Sfânta Liturghie și hirotonia au fost oficiate de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împreună cu mai mulţi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Arhiereu vicar pentru Episcopia Maramureșului și Sătmarului

Arhim. Timotei Bel s-a născut în localitatea Rohia,  județul Maramureș,  în data de 13 ianuarie 1974.

A depus voturile monahale la Mănăstirea Rohia în 1994, fiind hirotonit ieromonah în anul 2005.  Din anul 2006 a îndeplinit funcția de exarh al Mănăstirilor din Episcopia Maramureșului și Sătmarului.

Din anul 2006 este doctor în Teologie – Facultatea de Teologie Ortodoxă din Tesalonic.

În primele declaraţii de la alegerea ca Arhiereu vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, arhim. Timotei Bel a mulţumit lui Dumnezeu, ierarhilor sinodali, precum şi Părintelui Patriarh pentru grija părintească.

„Cuvânt de mulţumire adresez Preafericirii Voastre Părinte Patriarh pentru dragostea şi purtarea de grijă pe care o aveţi faţă de Biserica Ortodoxă Română, faţă de fiii ei şi faţă de Episcopia Maramureşului şi Sătmarului acolo unde cu voia lui Dumnezeu o să merg şi să slujesc alături de Preasfinţitul Părinte Iustin”, a spus arhim. Timotei Bel potrivit Radio Trinitas.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a felicitat și l-a încurajat pe noul arhiereu vicar în misiunea viitoare.

A fost apreciată activitatea de până acum şi avem speranţa că veţi continua şi intensifica activitatea viitoare sub îndrumarea şi ascultarea Chiriarhului, a Preasfinţitului Părinte Iustin, şi tot ceea ce faceţi acolo să fie spre slava lui Dumnezeu şi binele Bisericii noastre, a spus Preafericirea Sa.

  • În timpul acestei ședințe, ierarhii români au discutat aspecte legate și de relațiile Bisericii Ortodoxe Române cu celelalte Biserici Ortodoxe Autocefale surori, inclusiv problema Ucrainei, unde există o Biserică Ortodoxă canonică și două structuri ecleziale necanonice.
25-05-2018
Citeste si:De acelasi autor:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu