Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 2392

Biserica Sfântului Mormânt, cheia soluționării conflictului dintre Bisericile Creștine și Israel

Tags: Sfantul Mormant; Bisericile crestine; biserica;
 

La 28 februarie 2018, într-un forma de protest inedită în istoria Locurilor Sfinte, Bisericile Catolică, Greacă ortodoxă și Armeană apostolică au decis să închidă porțile Bisericii Sfântului Mormânt din Ierusalim. Liderii religioși au dorit să atragă astfel atenția globală asupra a ceea ce au numit drept „un atac sistematic și fără precedent împotriva creștinilor din Țara Sfântă”, după ce autoritățile israeliene au hotărât de curând să taxeze proprietățile Bisericilor și să promoveze o lege care deschide calea spre exproprierea lor. În semn de solidaritate, Biserica Luterană a Mântuitorului și-a închis și ea porțile în aceeași zi.

Biserica Sfântului Mormânt, cheia soluționării conflictului dintre Bisericile Creștine și Israel

Cauzele acestui gest simbolic, dar radical, care a făcut imediat înconjurul lumii, au fost explicate de Fratele Francesco Patton, Custode al Țării Sfinte și gardian franciscan al Sfântului Mormânt, într-un interviu pentru publicația franceză Le Figaro: "Simțim că autoritățile israeliene, în anumite aspecte, nu respectă prezența noastră în Țara Sfântă. În declarația comună pe care cele trei biserici ale noastre au dat-o publicității duminică, insistăm asupra a două probleme distincte. Primul este cel al taxelor. Nu refuzăm să plătim taxe din principiu, însă relațiile noastre cu autoritățile sunt reglementate de un statu quo care datează din epoca otomană și a fost respectat pe rând de britanici, de iordanieni și de statul Israel. Acest acord prevede ca bisericile noastre să nu plătească taxe pentru proprietățile lor, deoarece ele îndeplinesc printre altele o misiune socială. Dacă unii vor modificarea acestui statu quo, este important ca schimbările să fie înțelese și acceptate de toate părțile. Al doilea motiv de preocupare este un proiect de lege care vizează exclusiv terenurile care aparțin bisericilor. Titlul său însuși îi arată natura discriminatorie. Remarc de altfel că examinarea de către Knesset a acestui text trebuia să aibă loc duminică și că a fost amânată."

Bisericile creștine cu sediul în Țara Sfântă,  conflict cu Statul Israel

Întrebat fiind despre durata protestului și despre cât timp accesul la Sfântul Mormânt va fi restricționat, Fratele Francesco a răspuns: "Așteptăm să vedem cum va evolua situația. Vă amintesc că bisericile noastre au dat publicității în cursul ultimelor luni două declarații avertizând limpede împotriva proiectelor autorităților israeliene. Din păcate, cuvintele noastre au fost în van așa că am fost constrânși să acționăm. Evident, nu este o decizie ușoară, în primul rând pentru că afectează numeroși pelerini și toată lumea este conștientă că nu vom putea menține Biserica până la Paști. Însă ni se pare obligatoriu ca arătăm că luăm lucrurile foarte în serios. Așteptăm acum un semn din partea autorităților și cerem ca toate Bisericile să fie implicate în discuții, căci fiecare este interesată de rezultatul acestora. Cele treisprezece Biserici din Țara Sfântă au convenit să se întâlnească marți dimineață la ora unsprezece pentru a discuta modul de continuare a evenimentelor. Fuecare dintre ele a dat până acum dovadă de o mare solidaritate și este esențial să continuăm a vorbi toți aceeați limbă. Mișcarea noastră nu este îndreptată împotriva statului Israel, însă a venit timpul ca liderii săi să recunoască contribuția noastră la viața locală. Doar în Orașul Vechi al Ierusalimului, Custodia Țării Sfinte pune peste 300 de locuințe la dispoziția familiilor creștine, care, majoritatea, nu au mijloace pentru a-și plăti cazarea. Îndeplinim astfel o misiune care, dacă noi nu am fi aici, ar cădea pe umerii municipalității. Această realitate trebuie luată în considerare în cântărirea propunerii de taxare a Bisericilor."

Gardianul Sfântului Mormânt, respectiv reprezentantul familiei musulmane care păstrează în mod tradițional cheile de acces în incintă, Wajeeh Nuseibeh, a spus la rândul său că este vorba despre o decizie excepțională. «Sperăm că totul va fi rezolvat de către municipalitate și că totul va reveni la normal pentru a permite pelerinilor să viziteze sfânta biserică ».

La 4 martie, dis de dimineață, porțile Bisericii Sfântului Mormânt s-au redeschis, după trei zile de protest. Redeschiderea a fost posibilă ca urmare a anunțului făcut de prim-ministrul Benjamin Netanyahu că autoritățile de stat vor renunța la proiectul de lege privind impozitarea și exproprierea proprietăților Bisericilor creștine din Israel. „După intervenția constructivă a prim-ministrului, Bisericile sunt nerăbdătoare să se implice împreună cu ministrul Hanegbi și cu toți cei care iubesc Ierusalimul pentru a asigura ca străvechiul nostru oraș, unde prezența noastră creștină continuă să se confrunte cu provocări, să rămână un loc în care cele trei religii monoteiste să poată trăi și să se poată dezvolta împreună" – declarația liderilor religioși creștini. "Noi, capii Bisericilor care administrează Sfântul Mormânt şi statu-quoul lăcaşurilor sfinte din Iersualim - Patriarhatul greco-ortodox, Sfântul Scaun şi Patriarhatul Armean - urmărim cu mare preocupare campania sistematică împotriva bisericilor şi comunităţilor creştine pe Pământul Sfânt". 

Biserica Sfântului Mormânt se mai numește și Biserica Sfintei Învieri și  este o biserică creștină aflată în interiorul fortificațiilor Orașului Vechi al Ierusalimului. În interiorul acesteia se află nu numai mormântul Domnului Iisus Hristos, ci și Golgota, locul răstignirii Mântuitorului Hristos, precum și locul unde Sf. Împărăteasă Elena a descoperit îngropat lemnul Sfintei Cruci a Mântuitorului. Este cel mai important, cel mai sacru loc de pelerinaj pentru creștinii din întreaga lume, iar spre cinstirea acestui loc sfânt au fost alcătuite două imne acatist dedicate Sfântului Mormânt.

 

08-03-2018
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu