(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 2122

Convertirea musulmanilor la creștinism pe glob - analiză și previziuni interesante

Tags: crestinism; analiza; musulmani; convertirea;
 

Cu ani în urmă un studiu afirma că până în anul 2075 islamul va deveni religia cea mai numeroasă a planetei, iar creștinismul va fi pe locul al doilea. Predicțiile acestea sunt deosebit de relevante pentru Europa unde în prezent 5% din populație este musulmană. În cifre, aceasta înseamnă 25,8 milioane de persoane. Pe 4 decembrie, Pew Research Center a publicat un studiu intitulat Europe’s Muslim population will continue to grow – but how much depends on migration (“Populatia musulmana a Europei va continua sa creasca – dar depinde de migratie”) [Articol] Studiul analizează trei modele de creștere numerică a musulmanilor în Europa până în 2050. Primul model, numit “migrația zero” (“zero migration”) presupune că până în anul 2050 nu va mai avea loc nicio migrație islamică în Europa la scara celei din 2015-2017. Conform acestui model, procentul populației musulmane în Europa anului 2050 va fi de 7,4%, ori, în cifre, de 35,8 milioane de persoane. În paralel cu creșterea numerică a musulmanilor se va produce și o descreștere numerică a populației ne-musulmane de 10 milioane de persoane. În prezent, nivelul de fertilitate al musulmanilor e de 2,6 de copii de femeie iar al femeilor europene de doar 1,6 copii.

Musulmanii Europei 2050

A doua variantă a studiului ia în calculație o continuă migrație musulmană în Europa, dar la un nivel “moderat”, având în vedere libera circulație a persoanelor în Europa. Conform acestui model, în 2050 procentul musulmanilor în Europa va fi de 11,2% din întreaga populație.

A treia variantă, însă, îngrijorează și presupune un nivel ridicat de migrație (“high migration level”) asemănător cu migrația anilor 2015-2017. În acest caz, Europa anului 2050 va avea 75 de milioane de musulmani care vor constitui 14% din întreaga populație a Europei. Conform acestei variante, în 2050, 30% din populația Suediei va fi musulmană, 18% din populația Franței, 20% din populația Germaniei, 20% din populația Austriei, 17% din populația Norvegiei (unde la ora actuala aproape 6% din populație e musulmană), 4,5% din populația Ungariei, etc. În Romania anului 2050, 0,9% din populație va fi musulmană în cazul unei migrații musulmane masive, 0,8% în cazul unei migrații moderate, și 0,4% în cazul lipsei oricărei migrații, moderate ori severe.

Natural, aceste cifre sunt speculative și vor rămâne la fel, ele fiind influențate în timp de diferiți factori care nu pot fi prevăzuți cu exactitate dinainte. Cum, însă, vor arăta aceste cifre în cazul în care musulmanii Europei se vor converti la creștinism, ori unii dintre ei? Acest factor nu a fost încă luat în considerare dar e relevant. Nu se știe, dar e cert că din musulmanii care migrează în Europa unii se secularizează complet, alții devin atei, iar alții se convertesc la creștinism. Pe 8 februarie am discutat acest fenomen din perspectiva unui studiu publicat in SUA tot de Pew Research Center privind musulmanii Statelor Unite. Conform acelui studiu, numărul musulmanilor în SUA crește anual cu 100.000, dar și scade cu 100.000. Adică, tot la 100.000 de noi musulmani, 100.000 de musulmani devin atei, nu se mai identifica cu nicio religie, abandonează islamul, ori se convertesc la creștinism. Din cei 100.000, 22% ori 22.000 se convertesc la creștinism, iar din acești 22.000, 22% sunt musulmani iranieni. [Studiul]

Și tot pe 8 februarie am publicat recenzia unei cărți a unei femei iraniene care s-a convertit la creștinism în Suedia, care în ultimii 5 ani a facilitat convertirea la creștinism a 1.500 de musulmani. E de netăgăduit că musulmanii Europei se convertesc la creștinism, însă în număr modest, dar constant. Presa europeană evită acest subiect taboo, dar noi am cules de-a lungul ultimilor ani materiale sporadic publicate despre convertirea musulmanilor la creștinism și le analizam astăzi cu nădejdea că veți fi încurajați.

Convertirea masivă a iranienilor la creștinism

Cea mai spectaculoasă convertire a musulmanilor la creștinism se petrece în Iran. În 1979, în Iran erau doar 500 de creștini. Astăzi sunt 360.000, o creștere formidabilă. Unele surse pun numărul lor la 500.000, iar altele la chiar un milion. Este, zic experții, cea mai spectaculară creștere numerică a creștinilor din lume la ora actuală. Cu toate acestea ei constituie doar 0,5% până la 0,6% din întreaga populație a Iranului. E totuși un început bun care a atras atenția și alarmează pe liderii islamici. Majoritatea creștinilor iranieni se întrunesc în case iar puținele biserici care au fost clădite, au fost demolate de autorități. Un raport al securității de stat întocmit acum 7 ani indică faptul că numărul caselor unde se strângeau creștinii la închinare pe atunci erau de ordinul sutelor ori chiar al miilor. Doar într-un singura oraș, Mashahad – cel mai islamic oraș din Iran, capitala islamică a Iranului și capitala mondială a musulmanilor shiiti – autoritățile au identificat 200 de astfel de case.

Liderii creștini din Iran cred că în următorii ani numărul creștinilor în Iran va ajunge la milioane de persoane. Motivul principal pentru care iranienii se convertesc la creștinism este dezamăgirea cu regimul islamist și foametea lor sufletească. Periodic presa internațională scrie despre pastori creștini iranieni care dispar, ori sunt arestați și dați în instanță. Majoritatea celor care se convertesc la creștinism sunt tineri. Creștinismul a devenit foarte popular în rândul lor și în zone strategice, cum ar fi locurile de pelerinaj. În August 2017 presa internațională a anunțat că guvernul iranian a trimis învățători musulmani în orașele cu un procent ridicat de tineri convertiți la creștinism pentru a-i readuce la islam. În 2016, 193 de creștini au fost arestați în Iran pentru “subversiune la adresa securității statului”. Câteva zeci dintre ei au fost găsiți vinovați iar sentințele primite au fost de la 10 ani în sus. Anual, guvernul iranian cheltuie milioane de dolari pentru contracararea influentei creștine în rândul populației. Materialele creștine și literatura creștină depistată în librarii ori spațiul public sunt confiscate.

Musulmanii se convertesc la creștinism și în China. Conform unui articol din 24 ianuarie anul acesta, în China sunt aproape 100 de milioane de creștini și 20 de milioane de musulmani. Doar câteva mii de musulmani s-au convertit la creștinism, dar acum câțiva ani numărul lor era infim. La fel în Nigeria unde anul trecut au fost botezați 400 de musulmani “radicali”. Prin “radicali” se înțelege nu teroriștii lui Boko Haram, ci populația fulani, o populație pastorală musulmană care e mai vicioasă decât teroriștii islamiști. În 2014 ei au ucis peste 1.200 de creștini. Conform indexului global al terorismului (Global Terrorism Index), în 2014 radicalii fulani erau pe locul patru (4) în lume privind terorismul împotriva creștinilor. [Articol]

Convertirea musulmanilor în Germania

Mii de musulmani se convertesc la creștinism și în Germania. Cifra este însă infimă dacă luăm în considerare că din 2015 încoace Germania a primit peste un milion de migrați musulmani și că în 2015 Germania deja avea 4 milioane de musulmani. Totuși, este un început bun, care foarte probabil va duce la rezultate și mai bune. Spre exemplu, o biserică începută în Berlin în 2008 cu doi refugiați musulmani convertiți la creștinism a ajuns la 1.200 de persoane în 2016. Majoritatea convertiților sunt din Iran și Afganistan. Orele de cateheză au pînă la 250 de musulmani care doresc să afle despre creștinism. Numărul celor care nu sunt botezați, însă, e și el mare. În 2016 o biserică a respins cererea de convertire a 300 de persoane pentru ca pastorul nu a găsit sinceră motivația lor pentru a fi botezați. Unii musulmani cer sa fie botezați pentru a facilita primirea azilului. Cei care sunt depistați ca fiind nesinceri nu sunt botezați, ori li se revocă certificatul de botez. Numărul musulmanilor convertiți e greu de cunoscut cu exactitate, dar numărul persoanelor botezate în biserica protestantă din Germania a crescut in extremis de la 17.000 în 2014, la 178.408 în 2015. O mare parte a acestor convertiți sunt foști musulmani. De Rusalii în 2015 un pastor a botezat, într-un parc din Hamburg, 80 de foști musulmani. În 2009, 100 de iranieni au fost botezați în Hanovra. Conform unui studiu, în doar doi ani (2014-2015) peste 3.500 de musulmani au fost botezați în creștinism în Germania. Unii dintre ei s-au convertit în Iran ori Siria în casele în care se întruneau creștinii, dar au putut primi botezul doar odată ajunși în Europa. [Articol]

Un articol din The Atlantic din 25 iulie anul trecut explica posibilele cauze pentru care un număr mare de musulmani abandonează islamul ori sunt atrași de creștinism. O mare parte din centrele pentru refugiați ori de caritate care ajută migrații sunt creștine, ori administrate de biserici. Unii migranți nu merg de loc la moschei pentru ca acolo se vorbește araba, o limbă pe care majoritatea migraților nu o cunosc. Alții nu merg la moscheile turcești pentru același motiv, nu cunosc limba, ori, de exemplu sirienii, nu se înțeleg cu turcii. Alții nu vor sa aibă nimic de a face cu musulmanii împământeniți în Germania pentru că acestor musulmani le pasă prea puțin de migranți, iar moscheile și asociațiile caritabile musulmane din Germania au ajutat foarte puțin pe migranții musulmani în comparație cu creștinii. Ironic, un centru creștin care ajută masiv musulmanii este administrat de o creștină iraniană, convertită la creștinism cu zeci de ani în urmă. Ce a făcut-o să se convertească? Dragostea creștinilor. Musulmanii nu au făcut-o să se simtă bine în mijlocul lor, dar la scoală s-a împrietenit cu creștini care au tratat-o drăguț și cu afecțiune. S-a convertit. (“She only embraced Germany when she met some Christians who treated her kindly. They were nice to me, she said”)

Creștinismul progresează și în alte părți ale lumii

Daca creștinismul istoric pare să fie în derivă în Orientul Mijlociu (Iraq, Siria, Egipt), el face progres în alte țări ale lumii. Unele date statistice, greu de confirmat cu exactitate, sunt cu totul extraordinare. De exemplu, conform ultimului recensământ al populației, în Mongolia creștinii alcătuiesc între 2 și 3 % din populație. În 1990, când s-a prăbușit comunismul, în Mongolia nu era niciun creștin. În Nepal, populația creștină a ajuns la aproape 10% din populația țării pe când în 1980 nu era niciun creștin. Extinderea creștinismului în Nepal a fost de o magnitudine atât de mare încât autoritățile au ripostat în ultimii ani interzicând prozelitismul și convertirea de la budism la alte religii. Iar în Bangladesh 3% din populația țării e creștină, o țară unde acum 100 de ani nu erau creștini.

Tehnologia ajută și ea la măsurarea expansiunii creștinismului în țările musulmane și în Lumea a Treia. Aplicații americane care pun Biblia la dispoziția oamenilor din toata lumea online înregistrează unde în lume se descarcă Biblii și câte anume. În ianuarie a fost emis un raport al unei astfel de aplicații, conform căruia în doar ultimii noua (9) ani au fost descărcate 300 de milioane de Biblii puse la dispoziția cetățenilor lumii de doar aceasta aplicație. Mai multe Biblii sunt descărcate în Lumea a Treia decât în Europa ori America. E descărcată și în Iran și Iraq. În Iraq, de exemplu, în 2017 a fost descărcat un număr dublu de Biblii în comparație cu 2016. România e și ea inclusă în statistica anuală. Tehnologia uimește pentru că depistează și cele mai citite texte din Biblie. De exemplu, în 2017 cel mai citit pasaj din Sfânta Scriptură de către românii (și americanii) care au descărcat Biblia folosind aplicația americană a fost Epistola Sfântului Apostol Pavel Către Romani 8:28. „Şi ştim că Dumnezeu toate le lucrează spre binele celor ce iubesc pe Dumnezeu, al celor care sunt chemaţi după voia Lui.” [Articol] - Buletin informativ al Alianței Familiilor din România, via avereabisericii.ro

 

Citiți și:

Prințul Charles și Părintele Dionisie de la Colciu - Formula As  

Convertiți la ortodoxie, simt că sunt Acasă - Cuvântul - Ortodox

Creștinii din lume discută despre misiune și evanghelism în context internațional - Basilica 

 

08-03-2018
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu