Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
Predici. Cateheze. PastoraţieNr. vizualizari: 2113

Cel care iubește cu adevărat pe Dumnezeu, iubește şi pe aproapele său

Tags: Dumnezeu; iubirea aproapelui;
 

‘Cel care iubește cu adevărat pe Dumnezeu, iubește şi pe aproapele său’ şi, în ultimă instanţă, ‘iubeşte toată creaţia’ lui DumnezeuPatriarhul Ecumenic Bartolomeu

Postul este „regele virtuților”, iar „perioada Postului Mare este o călătorie pe care o facem spre a ne împăca cu Creatorul, cu noi înșine și cu ceilalți; este o călătorie spre iertare” Patriarhul Ioan al Antiohiei

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, într-un cuvânt transmis la începutul Postului Mare, atrage atenţia că ‘Cel care iubește cu adevărat pe Dumnezeu, iubește şi pe aproapele său’ şi, în ultimă instanţă, ‘iubeşte toată creaţia’ lui Dumnezeu. Patriarhul persistă pe pregătirea din această perioadă de post. ‘Într-o lume ostilă ascezei şi care se confruntă cu desacralizarea vieţii contemporane şi dominaţia modelelor ce promovează individualismul şi eudemonismul, Biserica Ortodoxă insistă în această perioadă de 40 de zile, consacrată nevoinţelor duhovniceşti, ca fiii săi să se pregătească pentru Săptămâna Sfintelor Pătimiri cu scopul de a participa la Învierea Sa preaslăvită’, spune Sanctitatea Sa, potrivit orthodoxie.com.

Prin urmare, continuă Patriarhul Bartolomeu, ‘în timpul Postului Mare suntem chemați să trăim mai profund iconomia creatoare şi salvatoare a Dumnezeului Trinitar şi să participăm mai ferm la referința, direcția și impulsul eshatologic al vieții ecleziale și spirituale’. În continuare, Patriarhul îndeamnă la imitarea pocăinţei fiului risipitor care s-a reîntors în casa Tatălui Său şi a dat dovadă de încredere în harul Său. În atenţia Patriarhului Ecumenic intră şi ‘milostenia faţă de cei nevoiaşi’, întrucât ‘caracterul comunitar și social al vieții spirituale este dezvăluit mai ales în această perioadă binecuvântată’. ‘Nu suntem singuri înaintea lui Dumnezeu. Nu suntem o sumă de indivizi, ci comuniune de persoane pentru care «a fi» înseamnă «a fi împreună». Ascetismul nu este o realizare individuală, ci un fapt eclezial’.

Potrivit Sanctităţii Sale, credinciosul trebuie ‘să participe la tainele Bisericii, să lupte împotriva egoismului, să practice filantropia, să folosească creația în mod euharistic, dar şi să contribuie la transfigurarea lumii’. Toate acestea sunt ‘o libertate, o virtute, un bun şi o ascultare față de normele Bisericii pe care le împărtășim cu toții. Efortul nostru ascetic face parte din relația noastră cu alți membri ai corpului eclezial, ca o participare la faptele și actele care alcătuiesc Biserica precum o comunitate a vieții’. La cele de mai sus, Patriarhul Bartolomeu adaugă că ‘spiritualitatea ortodoxă este inseparabilă de participarea la viața Bisericii, ce culminează cu Sfânta Euharistie’. Revenind la tema postului, Sanctitatea Sa evidenţiază că această perioadă nu este una de ‘exaltări psihice de origine religioasă şi nici de emoții superficiale’, iar ‘spiritualitatea înseamnă că întreaga noastră existență, mintea, inteligența și voința noastră, sufletul și trupul nostru, toată viața noastră, sunt impregnate de Duhul Sfânt care este spiritul comuniunii’.

În acest sens, ‘spiritualitatea este eclesializarea vieții noastre, ducând o viață inspirată și ghidată de Duhul Sfânt’, iar din partea noastră presupune ‘să cooperăm liber, să participăm la viața sacramentală a Bisericii și să ducem o viață vie în Dumnezeu’, insistă Părintele Patriarh Bartolomeu. Spre finalul mesajului pastoral, Patriarhul afirmă: ‘credința noastră ortodoxă este izvorul unui dinamism nesfârșit, al aptitudinii pentru lupte spirituale, a acțiunii ca prieten al lui Dumnezeu și al ființei umane, a rodirii abundente a binelui în lume’. În încheiere, Patriarhul ne explică faptul că în această perioadă de post ‘suntem chemaţi să intensificăm lupta duhovnicească împotriva egoismului’ şi îndeamnă creştinii ortodocşi ‚să persevereze în rugăciune’, să trăiască în duh filocalic, să se ierte reciproc şi să se ajute unii pe alţii, ‘dând slavă lui Dumnezeu şi mulţumindu-I pentru darurile Sale bogate’.

Cuvânt la începutul Postului Mare | PF Ioan al Antiohiei face un apel pentru încetarea conflictelor în Orient şi se roagă pentru pace

În scrisoarea pastorală adresată cu prilejul începerii Postului Mare, Patriarhul Antiohiei face un apel pentru încetarea violenţelor în Orient şi se roagă ca pentru „toți cei ce sunt răpiți, ce suferă, pentru martiri, pentru cei ce sunt forțați să-și părăsească casele din pricina războiului, terorismului și urii religioase”. /Cuvântul Patriarhului Ioan al X-lea cuprinde două tematici centrale: postul şi situaţia delicată din Orient care „simte povara crucii sale”.

Preafericirea Sa defineşte metaforic postul drept „regele virtuților” şi spune că „perioada Postului Mare este o călătorie pe care o facem spre a ne împăca cu Creatorul, cu noi înșine și cu ceilalți; este o călătorie spre iertare”. Conducătorul Bisericii din Antiohia trage un semnal de alarmă asupra situaţiei din această zonă şi spune că „este timpul ca Golgota Orientului să fie îngropată sub urmele Învierii”. Ne rugăm pentru pace și Siria și pentru stabilitate în Liban; ne rugăm pentru Irak și Egipt, Palestina și Iordania, și pentru întreaga lume. Ne rugăm ca pacea să triumfe peste orice urmă de agresiune și că pacea va ajunge în inimile oamenilor, subliniază Preafericirea Sa. PF Ioan a adus în discuţie şi situaţia Episcopilor Paul Yazigi de Alep şi Ioan Ibrahim răpiţi în anul 2013, în apropierea oraşului Aleppo. Aceştia se aflau într-o misiune caritabilă în satul Kafr Dael. Maşina lor a fost atacată, şoferul, care era şi diacon, a fost ucis, iar episcopii au fost urcaţi în alt vehicul, pierzându-li-se urma.

BOR și BORu, sprijin masiv pentru restaurarea bisericilor ortodoxe distruse de războiul din Siria

Într-un interviu oferit agenției de știri Ria Novosti, Preafericitul Părinte Ioan, Patriarhul Antiohiei și al Întregului Orient, vorbește despre situația actuală din Siria și despre restaurarea locașurilor de cult din țară.

El subliniază faptul că atât actele teroriste cât și războiul din Siria nu au legături „cu nicio religie concretă sau cu un popor anume”. În Siria „sunt distruse atât biserici cât și moschei. Mor creștini și musulmani”. Potrivit Patriarhului Antiohiei, în ultimii trei ani au fost restaurate trei biserici ortodoxe, iar în prezent „se află în restaurare o veche mănăstire din satul Maaloula”. Este vorba despre Mănăstirea Sfinților Serghie și Vah (Mar Bacchus Sarkis) care se află la nord-est de Damasc, într-o zonă în care până astăzi se vorbește aramaică, limba vorbită de Mântuitorul Iisus Hristos.

Întrebat de jurnalistul Anton Skripunov ce părere are despre starea Siriei de după război, PF Ioan X își exprimă speranța „că Siria va fi mai bună decât înainte de război. Vedem că creștinii se întorc la casele lor din Homs și Aleppo. Ei reabilitează infrastructura și tot ce este legat de o viață pașnică. Nădăjduim că acest lucru va continua și pe viitor”. În interviu, Patriarhul Antiohiei face referire la vizita sa în Moscova din luna decembrie 2017, când a avut ocazia să discute problemele Bisericii Ortodoxe Antiohiene cu Patriarhul Kirill al Moscovei și cu președintele Federației Ruse Vladimir Putin. „Partea rusă ne-a asigurat că va continua să ne ajute să construim pacea și stabilitatea în țara noastră cu ajutorul acțiunilor umanitare.” Patriarhul Antiohiei își exprimă recunoștința pentru sprijinul venit din partea poporului rus și adaugă faptul că „vine ajutor consistent și din alte țări”.

În cadrul unei întâlniri cu jurnaliști români în luna ianuarie 2018, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a confirmat implicarea Bisericii Ortodoxe Române la restaurarea bisericilor și mănăstirilor din Siria.Cei mai mulți oameni persecutați pentru credință sunt creștinii, în special în țările musulmane’, pentru care ‘trebuie să arătăm solidaritate prin rugăciune și prin diferite forme concrete de ajutorare’, a spus Părintele Patriarh în data de 17 ianuarie, adăugând că ‘restaurarea bisericilor și mănăstirilor din Siria reprezintă o prioritate în următorii ani’.

Sursa: Basilica

 

 

 

24-02-2018
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu