Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 2220

Comunitatea creștină se confruntă astăzi cu o amenințare grava si fără precedent

Tags: persecuții; anticrestinism; martiri;
Comunitatea creștină se confruntă astăzi cu o amenințare grava si fără precedent
 

Vă informăm în cele ce urmează, despre înmulțirea prigoanei asupra creștinilor de pretutindeni, despre martirii neștiuți ai zilelor noastre. Statisticile sunt alarmante, atacurile de tip terorist nenumărate și din păcate, creștinii nu sunt persecutați doar de fanatici religioși, ci și de legile statelor în care trăiesc, sugrumați de dictatura minorităților celor fără de Dumnezeu. Nu numai că drepturile la libertatea de conștiință și de practicare liberă a credinței ne sunt îngrădite, dar blasfemii și batjocură la adresa lui Dumnezeu și a sfinților împânzesc lumea cu acordul și indulgența oamenilor politici. Centrul de monitorizare a drepturilor și libertăților creștinilor ortodocși din Europa (CRFO) atrage atenția că incidentele privind creștinii au crescut simțitor în 2016 față de 2015, când oricum se ridicaseră la un nivel fără precedent. Dacă ne raportăm la creştinii din lumea întreagă, perioada 2015 – 2017 este considerată cea mai dificilă din toate timpurile în ceea ce priveşte persecuţia religioasă. Anul trecut, peste 215 milioane de creştini au fost afectaţi de persecuţii şi intoleranţă religioasă.

Între abuzurile suferite de creștini sunt enumerate întreruperi ale procesiunilor religioase, solicitări de demolare a unor biserici, furturi din lăcaşurile sfinte, incendierea unor autoturisme aparţinând clericilor, ameninţări cu bombă în incinta unor lăcaşuri de cult etc. Atitudini ostile față de bisericile ortodoxe au fost înregistrate mai ales în Rusia, Bulgaria, Muntenegru, Croaţia, Bosnia şi Herţegovina, Estonia, Grecia, Macedonia, Serbia, Germania, iar cele mai numeroase cazuri au fost semnalate în Ucraina. În Grecia, unii reprezentanți ai statutului au cerut îndepărtarea Bisericii din sistemul de învățământ, au legalizat căsătoria homosexuală și au dat dreptul la schimbarea de sex în documentele de identitate printr-o simplă declarație notarială, fapt care ar deschide calea femeilor de a pătrunde ilicit în Sfântul Munte Athos.

Conform CRFO, preluat de Basilica, din anul 1910 numărul total al ortodocşilor s-a dublat la nivel mondial şi a ajuns astăzi la peste 260 milioane, dintre care Rusia având peste 100 milioane.

În cadrul intervenției sale la reuniunea comitetului executiv al Consiliului Mondial al Bisericilor, din Amman - 17 Noiembrie 2017, Patriarhul Teofil al Ierusalimului a atras atenția că "în zilele noastre, comunitatea noastră creștină se confruntă cu o amenințare grava si fără precedent". Făcând referire la tentativa de modificare a Status Quo-ului Bisericilor creștine din Țara Sfântă de către guvernul israelian, Knesset, Patriarhul Teofil a evidențiat solidaritatea Bisericilor și a conducătorilor lor cu privire la apărarea drepturilor istorice ale creștinilor, câștigate cu prețul sângelui martirilor, și a enumerat cazuri reale din prezent: A existat o creștere marcantă și îngrijorătoare a așa-numitelor nelegiuiri ale urii "price-tag" (numele dat vandalismelor sau actelor de violență care vizează, de obicei, forțele de securitate israeliene și palestiniene. De obicei, efectuate de către coloniștii evrei israelieni radicali, atacurile lovesc cate un loc, creștin sau musulman, ca "preț" pentru evacuarea din localitățile lor), care sunt îndreptate, în multe cazuri, spre vandalism și profanarea locurilor sfinte și a cimitirelor. În timp ce aceste acte au fost condamnate de toți, inclusiv de guverne, acestea continuă, deși există modalități eficiente de prevenire a acestora și de pedepsire a autorilor.

Unul dintre exemplele de solidaritate între Biserici privind situația creștinilor în lume este și Declarația comună semnată la 21 noiembrie 2017, la Moscova, de Patriarhul Kirill al Moscovei şi al întregii Rusii şi de Arhiepiscopul Justin de Canterbury, Primat al întregii Anglii şi Mitropolit. Declarația consfințește purtarea de grijă față de frații și surorile care suferă nedreptăți mai ales în orientul Mijlociu și Africa, și face un apel la comunitatea internațională de a veni în sprijinul a milioane de oameni rămași fără locuință și fără mijloace de existență, precum și de a oferi garanții de siguranță, restaurarea infrastructurii sociale și a locuințelor, crearea condițiilor pentru clerici de a-și desfășura slujba și restaurarea bisericilor distruse. Deosebit de important este strigătul de ajutor privind luarea măsurilor preventive împotriva ideologiei extremismului care s-a răspândit în lume ca o epidemie sub influența militanților. Spicuim: "În multe ţări din Orientul Mijlociu şi din Africa există o persecuţie împotriva creştinilor, manifestată în ucideri în masă, distrugerea barbară a bisericilor, profanarea sfintelor locuri şi expulzarea a milioane de oameni din casele lor. Inimile noastre sunt îndurerate din cauza exodului masiv de populaţie creştină din acele locuri de unde a început să se răspândească în lume Vestea cea Bună. Creştinii suferă, de asemenea, forme subtile de discriminare acolo unde viaţa este atât de dificilă încât este mai uşor pentru ei să-şi părăsească patria străbună decât să rămână acolo... Reconstrucția Siriei și Irakului de după război este un subiect de maximă importanță pentru cooperarea practică dintre creștini în anii care urmează. „Purtați-vă sarcinile unii altora și așa veți împlini legea lui Hristos” (Galateni 6:2).

Nu trebuie să uităm măsurile preventive împotriva ideologiei extremismului care s-a răspândit în lume ca o epidemie sub influența militanților. Facem apel la liderii religioși și politici ai lumii să se unească în eforturile de a identifica un răspuns eficient la extremism. Un aspect important al acestei cooperări este dialogul interreligios. Diferența în doctrină nu trebuie să servească drept un obstacol pentru reprezentanții diferitelor religii care trăiesc în pace și armonie, care reprezintă promisiunea unui viitor bun pentru întreaga lume.

Aflat în Moscova la invitația Preafericitului Părinte Kirill pentru a participa la manifestările dedicate centenarului restabilirii patriarhiei ruse, Părintele Patriarh Daniel s-a adresat pe 2 decembrie 2017 celor aproximativ 350 de ierarhi ruși prezenți la ultima sesiune a Sinodului Arhieresc al Bisericii Ortodoxe Ruse, subliniind importanța menținerii unității de credință a Ortodoxiei, cultivării solidarității cu cei ce suferă și cooperării misionare practice: Experiența tragică prin care au trecut popoarele creştin-ortodoxe din Răsăritul Europei în secolul 20 a însemnat o încercare grea pentru toţi cei care au mărturisit credinţa ortodoxă cu preţul vieţii lor. Din acest motiv, în ziua de 27 octombrie 2017, la Catedrala Patriarhală din București, sub protia Preafericitului Părinte Patriarh Kiril al Moscovei şi al întregii Rusii, reprezentanții Bisericilor Ortodoxe surori din ţările Europei răsăritene care au suferit în timpul comunismului au comemorat pe toți mărturisitorii şi apărătorii Ortodoxiei în timpul persecuției comuniste. A fost un act liturgic de comuniune fraternă şi de mare solemnitate, urmat, în ziua de 28 octombrie 2017, de o serie de mărturii emoţionante privind viaţa Bisericilor Ortodoxe surori în timpul prigoanei comuniste.

Cu aceeași ocazie, Patriarhul Antiohiei a atras atenția că „noi, în calitate de Biserică Ortodoxă unită trebuie să facem tot ceea ce este posibil pentru menținerea unității Siriei, iar creștinii sirieni să se întoarcă în patria lor, să fie restaurate bisericile și mănăstirile”. - sursa, foto: cuvantulortodox

Cristina Roman

 

 

 

 

 

 

 

 

03-12-2017
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu