(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 1618

Arheologii vor săpa în aceasta vară, sperând să găsească Chivotul Legământului

Tags: chivotul legii; Israel;
Arheologii vor săpa în aceasta vară, sperând să găsească Chivotul Legământului

 

Arheologii vor să excaveze o așezare biblica nestudiată: Kiryat Ye'arim. Sit-ul biblic, anterior nestudiat, considerat a fi de importanță majoră, în care ar urma să fie localizat Chivotul Legii, va fi excavat de către arheologi în această vară. Zona este menționata în Biblie drept Kiryat Ye'arim sau Chiriat Iearim. Aceasta este situată la aproximativ 12 kilometri de partea de vest a Ierusalimului. Astăzi, regiunea se numește "El-Deir Azar", care este probabil derivata din personajul biblic Eleazar, responsabil cu aducerea Chivotului Legământului în această locație.

Este unanim acceptat faptul că El-Deir Azar și Chiriat-Iearim sunt unul și același loc. Movila de pământ în cauză se întinde pe o suprafață de cinci hectare. Organizatorii săpăturilor speră să facă lumină asupra locației, în ce privește perioada regelui biblic David. Biblia menționează Kiryat Ye'arim, de câteva ori, și se referă la el ca la un oraș iudait, situat în apropierea Ierusalimului. Unul dintre obiectivele cheie în această excavare este acela de a găsi ruinele unui templu antic, care se crede că ar fi existat aici. Dacă vor fi găsite, ruinele ar putea oferi mai multe relații despre practicile cultice de după Iuda, în epoca fierului. Alții cred că săpăturile ar putea aduce lămuriri, de asemenea, vizavi de informațiile biblice despre Iuda și statutul Ierusalimului în aceeași perioadă.

Totodată, ar putea ieși la lumină mai multe informații privind autenticitatea istoriilor biblice, mai ales privind Chivotul Legii. S-ar mai putea dovedi, în plus, că un templu antic dedicat Dumnezeului lui Israel a existat altădată, aici, specialiștii considerând că acest lucru ar fi "rezonabil". Potrivit Cărții lui Samuel, Chivotul Legii a fost păstrat în condiții de siguranță la Kiryat Ye'arim, timp de două decenii, după ce a fost returnat de filisteni fiilor lui Israel. Pe marginea acestei istorii au loc, astazi, unele dispute. Cu toate acestea, menționarea orașului în Biblie sugerează că un templu ar fi existat aici. Regiunea adăpostește, de asemenea, Mănăstirea Chivotul Legământului, care este situată lângă sit. Rămășițele unei biserici din epoca bizantină au fost excavate, de asemenea, în regiune, în secolul al XX-lea. Biserica se spune că a fost construită în amintirea Chivotului Legii.

Chivotul Legământului este un obiect descris în Biblie, care ar conține tăblițele de lut cu Cele Zece Porunci primite de Moise pe Muntele Sinai, Toiagul lui Aaron și o cantitate mică de mană, hrana cu care s-au hrănit evreii timp de 40 de ani în deșert. Nu există nicio mențiune despre distrugerea acestuia. Nu există nicio referință contemporană despre existența Chivotului Legii.

 

1. După aceea Beţaleel a făcut chivotul din lemn de salcâm, lung de doi coţi şi jumătate, larg de un cot şi jumătate şi înalt tot de un cot şi jumătate;

2. L-a îmbrăcat cu aur curat pe dinăuntru şi pe din afară, iar împrejur i-a făcut o cunună de aur. 

3. A turnat pentru el patru inele de aur, pentru cele patru colţuri de jos ale lui: două inele pe o latură şi două inele pe cealaltă latură.

4. A făcut două pârghii de lemn de salcâm, le-a îmbrăcat cu aur,

5. Şi le-a vârât prin inelele de pe laturile chivotului, ca să poarte chivotul cu ele.

6. A făcut apoi capacul chivotului de aur curat: lung de doi coţi şi jumătate şi lat de un cot şi jumătate.

7. A făcut de asemenea doi heruvimi de aur, lucraţi din ciocan, pentru cele două capete ale capacului,

8. Şi i-a aşezat unul la un capăt şi altul la celălalt capăt al capacului. Heruvimii aceştia erau făcuţi ca ieşind din capac la cele două capete ale lui.

9. Cei doi heruvimi îşi întindeau aripile unul spre altul, umbrind capacul, iar feţele lor erau îndreptate una către alta, privind spre capac. (Ieşirea - a doua carte a lui Moise; 37)

 

Sursa: lonews.ro

 

23-03-2017
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu
TimariuCosmin - 06-04-2017:

8.Eu sunt Alfa şi Omega, zice Domnul Dumnezeu, Cel ce este, Cel ce era şi Cel ce vine, Atotţiitorul.

TimariuCosmin - 06-04-2017:

19.Şi s-a deschis templul lui Dumnezeu, cel din cer, şi s-a văzut în templul Lui chivotul legământului

TimariuCosmin - 06-04-2017:

Apocalipsa 11 19. Și Templul lui Dumnezeu, care este în cer, a fost deschis și s-a văzut chivotul legământului Său în Templul Său. Și au fost fulgere, glasuri, tunete, un cutremur de pământ și o grindină mare.