Preşedintele american Donald Trump a anunţat, pe 6 decembrie 2017, că SUA recunosc oraşul Ierusalim drept capitală a statului Israel și a cerut mutarea ambasadei de la Tel Aviv, la Ierusalim. Decizia liderului american a făcut repede înconjurul lumii și a stârnit reacții dintre cele mai diferite, de la entuziasm din partea liderilor israelieni, la amenințări cu proteste violente din partea liderilor palestinieni. Conducătorii celor mai importante Biserici cu sediul la Ierusalim și-au exprimat îngrijorarea într-o scrisoare adresată președintelui american în pragul Crăciunului. De asemenea, reacții în lanț au venit și din partea altor state europene, unele exprimându-și solidaritatea cu liderul american, altele dimpotrivă, îngrijorarea că Procesul de Pace din orientul Mijlociu ar putea fi compromis. Mai mult, Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat pe 21 decembrie, cu o largă majoritate, un proiect de rezoluţie care condamnă decizia preşedintelui SUA, Donald Trump, de recunoaştere a oraşului Ierusalim drept capitală a Israelului (România, Cehia, Ungaria, Letonia şi Polonia s-au abţinut de la vot).
Poziția geopolitică a României
În ceea ce privește poziția României, Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu a punctat că România subliniază necesitatea rezolvării juste şi de durată a conflictului israeliano-palestinian, prin implementarea „soluţiei celor două state”, Israel şi Palestina, care să co-existe în pace şi securitate, ca unică variantă viabilă şi capabilă să garanteze îndeplinirea aspiraţiilor părţilor. Totodată, Statutul oraşului Ierusalim reprezintă o temă centrală în cadrul Procesului de Pace din Orientul Mijlociu şi va trebui să fie stabilit în urma încheierii unui acord direct între israelieni şi palestinieni (poziţie susţinută atât de UE şi ONU, cât şi de administraţia americană).
Poziţia României faţă de statutul oraşului Ierusalim rămâne conformă cu cea stabilită de dreptul internaţional, prin rezoluţiile CS ONU în materie, şi, respectiv, cu poziţia UE faţă de acest subiect. România împărtăşeşte dorinţa preşedintelui Donald Trump de a pune capăt acestui conflict şi îşi exprimă speranţa că reiterarea, de către actualul lider de la Casa Albă, a angajamentului SUA faţă de soluţia celor două state, va deschide calea către relansarea negocierilor de pace.
Într-o convorbire telefonică avută de președintele Klaus Iohannis cu prim ministrul israelian după votul din cadrul Adunării Generale a ONU, s-a făcut precizarea că în poziția exprimată cu prilejul explicației de vot, România a făcut apel la calm, a încurajat părțile să reia dialogul direct pentru deblocarea procesului de pace și a arătat că, în prezent, este necesară reînnoirea eforturilor internaționale pentru relansarea acestuia, context în care momentul promovării Rezoluției adoptate pe 21 decembrie 2017 a fost privit cu reticență de către țara noastră, ceea ce a și motivat decizia de vot „abținere”.
„În consecință, o eventuală decizie în sensul mutării Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim poate fi luată doar pe baza parametrilor menționați, cu luarea în considerare a evoluțiilor viitoare privind Procesul de Pace în Orientul Mijlociu, iar, în cadrul acestuia, privind problema statutului Ierusalimului” – comunicat al Administrației Prezidențiale.
Ca reacție la poziția prudentă a României, Ambasada Palestinei la București a salutat, într-un comunicat de presă, declarația președintelui Klaus Iohannis de a reafirma poziția statului român în ceea ce privește statutul Ierusalimului: „Prin decizia de a nu considera mutarea ambasadei la Ierusalim o opțiune legitimă, România dovedește încă o dată respect față de principiile de drept și față de legea internațională”, este de părere Fuad Kokaly, ambasadorul Palestinei la București, citat în comunicat. „Procesul de pace din Orientul Mijlociu se află acum într-un impas și, așa cum se arată și în comunicatul Administrației Prezidențiale de la București, acesta nu poate fi deblocat fără implementarea soluției celor două state, astfel încât Statul Palestina cu capitala în Ierusalimul de Est să-și exercite dreptul la auto-determinare și să coexiste în pace cu vecinii săi, conform legii internaționale și tuturor rezoluțiilor emise de organizațiile internaționale citate mai sus”, se susține în comunicat. Sursa citată arată că „decizia unilaterală, singulară în context global, a Statelor Unite de a-și muta ambasada la Ierusalim nu poate decât să zădărnicească instaurarea păcii și a unui climat de normalitate în Cetatea Sfântă, simbol spiritual suprem pentru mai mult de jumătate din populația lumii”. „În acest context, ne exprimăm convingerea că România va rămâne în continuare un garant al respectării legilor internaționale și, de asemenea, un partener aparte în eforturile pe care Statul Palestina și misiunea lui diplomatică la București le întreprind pentru continuarea procesului de pace din Orientul Mijlociu”, se subliniază în comunicatul Ambasadei Palestinei.
* Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat pe 21 decembrie, cu o largă majoritate, un proiect de rezoluţie care condamnă decizia preşedintelui SUA, Donald Trump, de recunoaştere a oraşului Ierusalim drept capitală a Israelului. Dintre cele 193 de state membre, 128 au votat în favoarea proiectului de rezoluţie care condamnă decizia lui Donald Trump privind Ierusalimul, iar nouă ţări, inclusiv Statele Unite şi Israelul, au votat împotrivă. Treizeci şi cinci de ţări s-au abţinut de la vot. Rezoluţia Adunării Generale ONU nu are caracter legal obligatoriu. Potrivit unor surse citate de cotidianul Jerusalem Post, 22 dintre cele 28 de ţări membre UE au votat în favoarea rezoluţiei.
Nota redacției: Istoria pune din nou România într-o situație geopolitică ingrată. Stat care a reconfirmat abia după anii 90 prietenia cu Israelul, România este partener strategic al SUA, aflându-se astfel sub presiunea de a nu le ofensa. În același timp, România este membru al organismelor internaționale și are obligația de a fi consecventă față de deciziile asumate în cadrul acestora, ca un stat democratic ajuns la maturitate instituțională. Nu este deloc de neglijat nici faptul că pelerinii români la Locurile Sfinte din Israel și Palestina sunt în număr tot mai mare în fiecare an, iar securitatea lor în cadrul acestor călătorii este esențială. Acesta este contextul geo-politic major în care s-a aflat România la momentul abținerii de la votul din cadrul Adunării Generale a ONU. România a fost nevoită să se alăture grupului de la Vișegrad (nucleul dur și euroscpetic din Centrul Uniunii Europene), reiterând că susține Procesul de Pace, pe care decizia SUA de recunoaștere a Ierusalimului îl vulnerabilizează profund. Dincolo de aceste poziționări de natură diplomatică, cea care contează este realitatea din teren. De facto, Procesul de Pace este de mult înghețat, recunoașterea Ierusalimului de către SUA nu exclude ca partea de Vest a orașului să rămână de fapt, așa cum este și acum, a Palestinei. Decizia lui Trump nu este una personală, originală, ci consfințește o decizie mai veche a SUA, reiterată de toți președinții americani de până la Donald Trump, dar care au amânat sine die mutarea ambasadei din Tel Aviv. Este superficial a-l numi ageamiu pe Donald Trump în ale politicii externe și a spune că lasă Rusiei locul de primadonă în orientul Mijlociu, așa cum o fac unii analiști din presă, când ceea ce ce întâmplă este exact contrariul. SUA își reafirmă importanța în regiune (a se vedea și recentele mișcări de masă din Iran), dar după un scenariu diferit de cel al președintelui Obama.
Poziția Israelului
Istoricul Ierusalimului, considerat de evrei drept capitala de drept a Israelului, a fost reamintit într-un mesaj al Ambasadei Israelului la Bucureşti, prin care i se mulţumeşte preşedintelui SUA Donald Trump pentru "decizia curajoasă şi corectă" de a recunoaşte capitala statului Israel la Ierusalim, spunând că este un pas esenţial pe drumul spre pace deoarece nu poate exista pace care să nu implice Ierusalimul drept capitală a Israelului. „Îi mulţumim Preşedintelui Donald Trump pentru decizia curajoasă şi corectă de a recunoaşte capitala Statului Israel la Ierusalim. Ierusalimul este de 3000 de ani capitala poporului evreu, iar la momentul înfiinţării Statului Israel, în urmă cu 70 de ani, guvernul l-a ales drept capitală. De fapt, de la exilarea evreilor de pe pământul strămoşesc în urmă cu 2000 de ani, Ierusalimul nu a mai fost capitala niciunui alt popor. Această declaraţie are o importanţă istorică deosebită deoarece recunoaşte faptul că Ierusalimul este inima tradiţiei, istoriei şi religiei iudaice. Este un pas esenţial pe drumul spre pace deoarece nu poate exista pace care să nu implice Ierusalimul drept capitală a Israelului“, afirmă Ambasada Israelului, într-un comunicat de presă. Israelul cheamă toate ţările care doresc pacea să se alăture Statelor Unite în a recunoaşte capitala la Ierusalim şi a muta ambasada acolo, mai arată Ambasada Israelului la Bucureşti. Sursa
Scrisoarea patriarhilor și liderilor Bisericilor din Ierusalim
"Președintelui Donald J. Trump, Președinte al Statelor Unite ale Americii
Stimate domnule Președinte,
Suntem pe deplin informați și apreciem faptul că ați acordat o atenție specială statutului Ierusalimului, în ultimele zile. Urmărim cu atenție acest lucru și observăm că este de datoria noastră să trimitem această scrisoare Excelenței Voastre. La 17 iulie 2000, am trimis o scrisoare similară liderilor care s-au întâlnit la Camp David pentru a decide statutul Ierusalimului. Ei au luat în considerare, cu amabilitate, scrisoarea noastră. Astăzi, domnule Președinte, suntem convinși că și dvs. veți lua în considerare opinia noastră asupra importanței statutului Ierusalimului.
Țara noastră este destinat să fie o țară a păcii. Ierusalimul, orașul lui Dumnezeu, este un oraș al păcii, pentru noi și pentru lume. Din păcate, pamântul nostru sfânt și Ierusalimul, orașul sfânt, sunt astăzi un tărâm al conflictului. Cei care iubesc Ierusalimul își mobilizează toată voința, făcând din el un pământ și un oraș al păcii, al vieții și demnității pentru toți locuitorii săi.
Rugăciunile tuturor credincioșilor - ai celor trei religii și celor două popoare care aparțin acestui oraș - se întorc către Dumnezeu și cer pace, după cum spune psalmistul: "15. Dumnezeul puterilor, întoarce-Te dar, caută din cer şi vezi" (79.15). Inspira-i pe liderii noștri și umple-le mințile și inimile cu dreptate și pace."{79)
Dle Președinte, urmărim cu îngrijorare proiectele privind posibilitatea schimbării modului în care Statele Unite înțeleg și abordează problema statutului Ierusalimului. Suntem încrezători că astfel de decizii vor duce la ură, conflicte, violență și suferință crescute în Ierusalim și în Țara Sfântă, care ne vor îndepărta mai mult de obiectivul unității și ne vor împinge mai profund spre o divizare distructivă. Vă cerem, domnule Președinte, să ne ajutați pe toți să ne îndreptăm către o mai mare iubire și o pace definitivă, care nu poate fi realizată fără ca Ierusalimul să fie deschis tuturor.
Sfatul nostru solemn și cererea noastră sunt ca Statele Unite să continue să recunoască statutul internațional actual al Ierusalimului. Orice schimbare bruscă ar duce la răni ireparabile. Suntem convinși că, prin sprijinul puternic al prietenilor noștri, israelienii și palestinienii pot lucra pentru negocierea unei păci legale și durabile, în beneficiul tuturor celor care aspiră la împlinirea destinului Sfântului Oraș al Ierusalimului. Orașul Sfânt poate fi împărțit pe deplin satisfăcător tuturor, în urma unui proces politic în ajutorul eliberării inimilor tuturor popoarelor care trăiesc acolo, din situațiile de conflict și distrugerea cu care se confruntă.
Crăciunul vine în curând. Este o sărbătoare a păcii. Îngerii au cântat în ceruri, de aici: Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire! În acest Crăciun care vine, cerem ca Ierusalimul să nu fie privat de pace, vă cerem, domnule Președinte, să ne ajutați să auzim cântecul îngerilor. În calitate de lideri creștini ai Ierusalimului, vă invităm să mergeți cu noi pe o cale a speranței, pentru a putea construi o pace dreaptă și cuprinzătoare pentru toate popoarele acestui oraș unic și sfânt.
Cu cele mai bune doriri și cele mai bune urări, pentru un Crăciun fericit.
Ierusalim, 6 decembrie 2017
Patriarhii și liderii Bisericilor din Ierusalim:
+ Patriarhul Teofil al III-lea, Patriarhia Grec-Ortodoxă
+ Patriarhul Nourhan Manougian, Patriarhia Ortodoxă Armeană
+ Arhiepiscopul Pierbattista Pizzaballa, Administrator Apostolic, Patriarhia Latină
+ Francesco Patton, Custode al Țării Sfinte
+ Arhiepiscopul Anba Antonious, Patriarhia Coptă Ortodoxă, Ierusalim
+ Episcopul Swerios Malki Murad, Arhiepiscop ortodox sirian
+ Arhiepiscopul Aba Embakob, Patriarhia Ortodoxă Etiopiană
+ Episcopul Joseph-Jules Zerey, Patriarhia Catolică Greco-Melkită
+ Arhiepiscopul Mosa El-Hage, Exarhatul Patriarhal Maronit
+ Arhiepiscopul Suheil Dawani, Biserica Episcopală din Ierusalim și Orientul Mijlociu
+ Episcopul Munib Younan, Biserica Evanghelică Luterană din Iordania și Țara Sfântă
+ Episcopul Pierre Malki, Exarhatul Patriarhal Sirian
+ Georges Dankaye, Exarhatul Patriarhal Armean" (sursa: Lonews)
Declarația IPS Iosif, Arhiepiscop și Mitropolit al Bisericii Ortodoxe a Americii de Nord, din Patriarhia Antiohiei, ca urmare a anunțului recent făcut de Președintele Trump, prin care se recunoaște Ierusalimul drept capitală a Statului Israel
"Noi, Biserica Ortodoxă a Antiohiei, în semn de solidaritate cu lumea liderilor religioși și politici, ne exprimăm îngrijorarea față de anunțul recent făcut de Președintele Trump, prin care SUA recunosc oficial Ierusalimul drept capitală, și își mută Ambasada SUA din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim. Îngrijorarea noastră principală, constă în aceea că vedem o decizie unilaterală, luată în afara cadrului Procesului de Pace din Orientul Mijlociu, iar această decizie va face și mai dificilă situația deja complexă.
Orașul Sfânt al Ierusalimului este centrul celor trei mari religii monoteiste și este locuit de popoarele lor. Ca creștini ortodocși, veneram locurile sfinte unde Domnul nostru, Dumnezeul și Mântuitorul nostru Iisus Hristos, a fost Răstignit și așezat în Mormânt și unde a Înviat din morți, în interiorul zidurilor Orașului Vechi.
În același timp, problema Ierusalimului a făcut obiectul unei dezbateri politice intense din 1948, când a fost creat Statul modern Israel. De atunci, și mai ales după Războiul de Șase Zile din 1967, cele două parți antagoniste au revendicat Orașul, ca fiind capitala lor politică. Dreptul Internațional și majoritatea țărilor lumii, inclusiv Statele Unite, au recunoscut această situație și au convenit că statutul final al Ierusalimului să fie parte a unui acord de pace durabil între palestinieni și israelieni.
Anunțul Președintelui Trump pare să fie o provocarea pentru perceperea SUA ca parte neutră pe scena mondială și ar putea submina eforturile SUA de a obține o soluționare durabilă a conflictului. Cele mai alarmante, rămân violența și neliniștea pe care acest anunț le-a născut. Le cerem celor care trăiesc în zonă, să folosească metode pașnice pentru rezolvarea acestui conflict și să nu recurgă la violență. Solicităm liderilor lumii și tuturor celor care sunt îngrijorați de acest anunț, să-și reînnoiască angajamentul față de dialogul și procesul de pace israeliano-palestinian. Lipsa luării de măsuri, nu doar că va spori violența și uciderea, ci va multiplica generațiile palestinienilor și israelienilor care, probabil, vor alege mai degrabă ura și conflictele armate, decât drumul către pace.
Pregătindu-ne pentru Sărbătorirea Nașterii Domnului nostru în trup în Orașul Betleem, atât de aproape de Orașul Sfânt al Ierusalimului, să ne rugam și mai intens pentru pacea lui Dumnezeu, pace care vine de sus și pătrunde în inimile tuturor". Sursa: lonews
Traducerea unui fragment din discursul Preafericitului Patriarh Teofil al III-lea, rostit cu ocazia deschiderii unei întâlniri de dialog între Biserica Ortodoxă și Iudaism, la Ierusalim, pe 6 decembrie 2017 - Lonews
"Ierusalimul este al tuturor. Orașul în sine poate fi mic, dar cuprinde toată omenirea. Și, în măsura în care mesajul divin al Scripturilor este un mesaj adresat întregii lumi, Ierusalimul întruchipează acest mesaj universal.
Biserica Ortodoxă în general, și în special Patriarhia Ierusalimului, sunt mândre de faptul că Biserica este universală în misiunea ei și în cuprinsul ei. Ne străduim să fim incluzivi, nu exclusivi, iar acest lucru este evident în special în rolul pe care Patriarhia îl are în asigurarea accesului tuturor la Locurile Sfinte. Iar această accesibilitate este de o manieră specifică, pentru că Locurile Sfinte nu sunt doar sit-uri arheologice; ele sunt locuri de întâlnire permanentă cu Dumnezeu Cel Viu, în rugăciune, evlavie și sărbătoare liturgică. Astfel înțelegem sensul spiritual și religios al Ierusalimului. Și, bineînțeles, așa înțelegem misiunea lui.
Ierusalimul nu este doar un "simbol" în sensul modern al termenului, chiar dacă așa pare. Ierusalimul este o mărturie vie a păcii lui Dumnezeu, dorința lui Dumnezeu de reconciliere a tuturor popoarelor - împreună cu ceilalți, cu întreaga omenire și cu Dumnezeu. Această mărturie este de o importanță crucială în lumea contemporană, în care există o sete reală de pace adevărată.
Provocarea cu care ne confruntăm, este aceea de a permite ca această adevărată identitate religioasă și spirituală a Ierusalimului să înflorească în beneficiul omenirii și nu doar a Ierusalimului însuși. Provocarea constă în noi, în starea noastră umană, în slăbiciunea noastră umană. Există probleme care ne separă de adevărata natură a Ierusalimului, unde se întâlnesc Cerul și pământul. Adevărata natură a Ierusalimului trebuie considerată teocentrică, nu antropocentrică.
Vina celor care au încercat să dețină Ierusalimul de-a lungul secolelor, vine din eroarea lor fundamentală de înțelegere. Și, o astfel de eroare va duce întotdeauna la eșec, și vor fi întotdeauna obstacole în calea dezvoltării depline a Ierusalimului așteptat ca un adevărat oraș al păcii - vocația sa. Când luăm în considerare caracterul religios și spiritual al Ierusalimului, nu putem uita sensul eshatologic al Ierusalimului. Ierusalimul servește scopurilor lui Dumnezeu și, noi, mai presus de toate, trebuie să ținem cont de faptul că Ierusalimul pământesc este întotdeauna o reflectare a Ierusalimului Ceresc, o amintire vie că lăcașul suprem al omenirii este Ierusalimul Ceresc. Iar în acest Ierusalim Ceresc vom fi împreună, fiii lui Avraam, fiii Tatălui nostru comun.
Deși manifestarea acestui mare adevăr poate părea îndelungată ca realizare, să ne amintim cuvintele Epistolei a doua a Sfântului Petru, care spune: „o singură zi, înaintea Domnului, este ca o mie de ani şi o mie de ani ca o zi" (2 Petru 3,8).
Ierusalimul este casa de necontestat a Dumnezeului Cel Viu. Mesajul nostru pentru toți cei care iubesc Ierusalimul și au promis să încerce să-i dezvăluie viața autentică, este o chemare de a lăsa deoparte toate viziunile prea umane și neînțelegerile care împiedică puterea noastră de a descoperi și de a trăi, atât în spirit cât și în practică, adevărata natură a Ierusalimului.
Va trebui să plătim prețul unui astfel de pelerinaj, care ne va obliga la un nou efort de kenoză și de curățare. Dar este calea mântuirii, este calea prin care lumea să cunoască din nou pacea și reconcilierea acestui Oraș Sfânt."
Donald Trump a argumentat că în ultimele decenii preşedinţii Statelor Unite au evitat, din diverse raţiuni, să recunoască Ierusalimul drept capitală a Israelului. “Fiecare preşedinte american a refuzat să mute Ambasada SUA la Ierusalim şi să recunoască Ierusalimul drept capitală a Israelului, considerând că amânările vor contribui la avansarea procesului de pace. Însă, după 20 de ani, constat că nu ne apropiem de obţinerea păcii... Am decis că a venit momentul să recunosc Ierusalimul ca fiind capitala Israelului“, a declarat preşedintele Statelor Unite, argumentând că hotărârea sa marchează “o nouă abordare”în efortul de soluţionare a conflictului israelo-palestinian. “Alţi preşedinţi americani au făcut această promisiune în campanie, dar nu au onorat-o. Astăzi, eu onorez promisiunea”, a subliniat Donald Trump. Liderul de la Casa Albă a activat un document executiv din anul 1995 prin care Statele Unite asumau angajamentul de a muta Ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Donald Trump a ordonat Departamentului de Stat să iniţieze pregătirile pentru mutarea Ambasadei SUA la Ierusalim.
“Consider că aceste decizii sunt în sensul celor mai bune interese ale Statelor Unite ale Americii şi în sensul continuării eforturilor de pace între Israel şi palestinieni. (…) Oraşul Ierusalim este una dintre cele mai sensibile probleme. Reafirm angajamentul Administraţiei mele pentru procesul de pace. Vom obţine pacea, pacea nu este niciodată imposibil de obţinut”, a subliniat Donald Trump, îndemnând liderii din Orientul Mijlociu să iniţieze eforturi active pentru pace.
Benjamin Netanyahu, Premierul israelian, a salutat, imediat după aflarea veștii, decizia preşedintelui SUA, Donald Trump, de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, catalogând-o drept “un moment istoric crucial”. Benjamin Netanyahu a subliniat că orice eventual acord de pace cu palestinienii trebuie să includă statutul oraşului Ierusalim de capitală a Israelului, îndemnând alte ţări să urmeze exemplul Statelor Unite şi să mute ambasadele în Ierusalim.
Mișcarea islamistă palestiniană Hamas a afirmat că decizia președintelui american deschide “porțile infernului pentru interesele americane din regiune”. Ismail Radouane, un înalt oficial al Hamas, a cerut țărilor arabe și musulmane să “rupă legăturile economice si politice” cu ambasadele americane și să expulzeze ambasadorii americani.
Secretarul general al ONU a afirmat și el că statutul Ierusalimului nu poate fi rezolvat decât printr-o “negociere directă” între israelieni și palestinieni. “Nu există alternativă la soluția celor două state” cu “Ierusalimul drept capitală a Israelului si a Palestinei”, a spus Antonio Guterres.
Președintele francez Emmanuel Macron a calificat decizia lui Trump “regretabilă” și a cerut “evitarea cu orice preț a violențelor”. Într-o conferință de presă la Alger, unde efectua o vizită, Macron a subliniat “atașamentul Franței și al Europei pentru soluția celor două state, Israel și Palestina trăind alături în pace și securitate în granițele internațional recunoscute, cu Ierusalimul drept capitală a celor două state”.
Turcia a calificat decizia lui Donald Trump drept “iresponsabilă” iar Iordania a denunțat o încălcare a dreptului internațional. “Condamnăm declarația iresponsabilă a administrației americane (…) această decizie este contrară dreptului internațional și rezoluțiilor ONU”, a reacționat ministrul turc al Afacerilor Externe, Mevlut Cavusoglu, pe Twitter.
Președintele palestinian Mahmoud Abbas a declarat miercuri că Ierusalimul este “capitala veșnică a Palestinei”, ca răspuns la anunțul făcut de președintele american Donald Trump, privind recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului, informează Reuters. Într-un discurs pre-înregistrat, difuzat de postul Palestine TV, Abbas a respins anunțul făcut de Trump, care a vorbit despre decizia de a muta ambasada SUA in Ierusalim, o mișcare despre care a spus ca “echivalează cu faptul ca Statele Unite abdică rolul său de mediator al păcii”.
Șeful diplomației americane, Rex Tillerson, a spus, într-un comunicat de presă că decizia de a muta ambasada SUA în Israel a fost luată după consultări cu “numeroși prieteni, parteneri și aliați”. Acesta este de părere că mutarea va întări securitatea și îi va proteja pe americanii aflați în Orientul Mijlociu. “Credem ferm că există șansa unei păci durabile. Departamentul de Stat va începe imediat procesul de punere în practică a deciziei și va începe pregătirile pentru mutarea ambasadei Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim”, a spus Tillerson. Secretarul de stat a declarat ca au fost realizate planuri de securitate pentru a-i proteja pe americanii aflați în regiunile vizate și că au încredere în capacitatea SUA de a le asigura cetățenilor securitatea necesară.
Citiți și excelenta analiză a Cristinei Cîmpeanu din Revista 22 – Ce a urmărit Trump cu recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului