Cookies de analiza a traficului sunt inactive, dar pot fi activate prin click pe Accept | Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 2152

Declinul demografic al Romaniei

Tags: România; demografie; avort;

             La 14 martie curent, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare din Bucureşti a avut loc conferinţa “Familia şi etica vieţii”, organizată de Fundaţia Creştin-Democrată (FCD) în colaborare cu filiala România a Fundaţiei germane Hanns Seidel. Moderată de Teodor Baconschi, preşedintele FCD, conferinţa i-a avut ca vorbitori pe Sulfina Barbu, fostă ministru al Muncii, Familiei şi Protecţiei sociale în guvernul Emil Boc, în prezent preşedinta uneia dintre organizaţiile de femei ale PDL, partid de guvernământ, Raluca Turcan, din partea aceluiaşi partid, dr. Adrian Papahagi, vicepreşedinte al FCD şi lector universitar la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Bogdan Stanciu, preşedintele asociaţiei ProVita Bucureşti, Bogdan Mateciuc, director executiv al Alianţei Familiilor din România (AFR), deputatul Marius Dugulescu (PDL).
              Vorbitorii au insistat pe aspecte precum lipsa de conştientizare a efectelor negative ale declinului demografic (două milioane de români mai puţini de la recensământul din 2002 până la cel din 2011, patru milioane în total din 1990 încoace) care face din România o ţară de vârstnici, în care tinerii vor fi sufocaţi de plata pensiilor, avorturile liberalizate şi îngăduinţa pentru tinere de la vârsta de 16 ani în sus de a merge singure la clinica medicală pentru avort (în vreme ce pentru a conduce un autovehicul, pentru a bea alcool sau pentru a fuma trebuie să atingă vârsta de 18 ani!), aparenta lipsă de solidaritate între generaţii, lipsa, în legislaţia românească, a unei prevederi care să apere copilul nenăscut.
             Dezechilibrul demografic produce costuri economice. Soluţia primă este încurajarea familiilor tinere, care reprezintă cea mai importantă resursă economică pentru viitorul ţării. Este necesară schimbarea mentalităţii de abordare a acestei problematici, să se pună accentul mai mult pe familie decât pe progresul individual, iar responsabilitatea politică să se manifeste pe două planuri, ideologic prin politici publice care să ofere sustenabilitate economică familiilor tinere, şi financiar prin stimulente băneşti pentru tineri, ca aceştia să revină în câmpul muncii. Este necesară o funcţionare la parametri optimi a infrastructurii (sănătate, învăţământ, transporturi). Vorbitorii din partea PDL au spus că au în vedere o iniţiativă legislativă de reducere a CAS pentru familiile cu unul sau mai mulţi copii, şi pentru tinerii până în 35, eventual până în 40 de ani care îşi întemeiază familii, şi au salutat recenta promulgare de către şeful statului a Legii privind modificarea şi completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie. A fost menţionată ca o reuşită a actualului legislativ definiţia clară a familiei (ca fiind formată dintr-un bărbat şi o femeie), la fel şi a logodnei în noul cod civil românesc, în care apare şi precizarea explicită că adopţiile de copii pot fi făcute doar de un cuplu format dintr-un bărbat şi o femeie. Am aflat cu acest prilej că există o iniţiativă legislativă, şi anume un proiect de lege privind consilierea femeilor “în criză de sarcină”, a femeilor care, din proprie dorinţă sau silite de partener în principal se decid să curme viaţa copilului pe care îl poartă în pântece. Potrivit viitoarei legi, femeile vor putea să afle ce consecinţe nefaste pentru psihicul şi fizicul lor poate avea un avort şi în acelaşi timp să ştie că există alternative viabile la soluţia pe care au ales-o. În mai multe ţări din Uniunea Europeană o astfel de lege prevede un răgaz de 3 până la 7 zile în care femeile pot fi consiliate, pentru ca apoi, în deplină cunoştinţă de cauză, să decidă dacă se lasă în continuare pe mâna doctorului dispus să omoare, în loc să vindece. Proiectul legii româneşti prevede un interval de 5 zile în care femeia să poate ajunge la hotărârea în favoarea vieţii.
           Un alt proiect de lege, inspirat din legislaţia vestică şi din cea a SUA, îi are în vedere pe copilaşii care se nasc fără viaţă şi care în prezent sunt incineraţi, sporind astfel nemăsurat durerea părinţilor care i-au pierdut. În baza noii legi, în astfel de cazuri părinţii vor primi un certificat de naştere cu menţiunea născut mort, pentru ca pruncul să poate fi înmormântat şi pentru ca părinţilor să le rămână măcar mângâierea de a avea unde să vină să se roage pentru el.
            Pentru apropiatele alegeri locale (iunie 2012) şi apoi pentru cele parlamentare (din noiembrie 2012), AFR va relua iniţiativa din alegerile precedente şi anume de a întocmi liste cu candidaţi pe care îi recomandă spre a fi votaţi, pentru că promovează valorile familiei, şi de asemenea cu candidaţi cărora nu li se cuvine nici un vot, pentru poziţia lor contrară vieţii şi familiei.

          Subiectele abordate sunt de o acuitate maximă şi credem că, în plan religios, ele ar trebui să facă obiectul unor predici, bunăoară, ale feţelor bisericeşti aparţinând diferitelor Culte din România. (Viata Cultelor - 15 martie 2012)

24-03-2012
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu