Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 6597

Manuscrisele de la Marea Moartă pe internet şi Muzeul Bibliei la Ierusalim

Tags: manuscrise; Marea Moartă; internet; muzeu; Sfânta Scriptură; Qumran;
Manuscrisele de la Marea Moartă pe internet şi Muzeul Bibliei la Ierusalim
Muzeul Israelului a lansat pe 26 septembrie 2011, în parteneriat cu Google, versiunea digitalizată a manuscriselor de la Marea Moartă, permiţând utilizatorilor să examineze şi să exploreze aceste antice manuscrise biblice, la un nivel de detaliu ce nu era posibil înainte. Pergamentele de la Marea Moartă oferă o perspectivă importantă asupra societăţii iudaice din Israel, din timpul Perioadei celui de-al Doilea Templu, momentul naşterii creştinismului şi al iudaismului rabinic. Cinci pergamente de la Muzeul Israelului au fost digitalizate în versiune completă pentru această etapă a proiectului şi sunt accesibile online la http://dss.collections.imj.org.il :
  • Cartea lui Isaia – cea mai veche versiune scrisă de mână a acestei cărţi biblice;
  • Regula Comunităţii – dedicat principiilor societăţii din acea vreme de la Marea Moartă
  • Comentariul la Cartea lui Habacuc,
  • Sulul Templului – în care se vorbeşte despre obiectele necesare slujirii la Templu, precum şi despre construirea celui de-al treilea Templu;
  • Cartea Războiului care descrie luptele dintre fiii luminii şi fiii întunericului.
Imaginile tuturor celor cinci suluri pot fi mărite astfel încât utilizatorii pot examina textele până în cel mai mic detaliu. Aceste suluri au fost scrise între secolul al III-lea î.H. şi secolul I d.H. Alte suluri vor fi disponibile pe internet la începutul anului 2012.
Detaliile invizibile cu ochiul liber se fac vizibile prin fotografiile digitale de înaltă rezoluţie ale fotografului Ardon Bar-Hama - cu 1.200 megapixeli, aceste imagini sunt de aproape 200 ori mai mari ca rezoluţie decât cele produse de un aparat de fotografiat standard. Fiecare fotografie a fost făcută cu tuburi bliţ protejate UV, cu o expunere de 1/4000 secunde pentru a minimiza deteriorarea fragilelor manuscrise. În plus, în Cartea Marelui Prooroc Isaia se pot face căutări la nivel de coloană, capitol şi verset. Cartea este însoţită de un instrument de traducere în engleză, oferind posibilitatea utilizatorilor să furnizeze traduceri ale versetelor în propria lor limbă.   
            Proiectul digital "Manuscrisele de la Marea Moartă" este finanţat de George Blumenthal şi Centrul pentru Studii Iudaice Online, care au gândit acest proiect cu scopul de a face aceste manuscrise larg accesibile şi pentru a crea o resursă inovatoare pentru savanţi şi publicul larg. Dr. Adolfo Roitman D. Lizbeth şi George Krupp, Curatorul Manuscriselor de la Marea Moartă şi director al Sanctuarului Cărţii, şi Dr. Susan Hazan, Curator al New Media şi Şeful departamentului de Internet al muzeului, s-au ocupat de proiect din partea Muzeului Israelului, în colaborare cu Eyal Fink, pe partea tehnică, şi Eyal Miller, New Business Development Manager la centrul de cercetare şi dezvoltare al Google din Israel.

În acelaşi timp, guvernul israelian a aprobat construirea unui Muzeu al Bibliei (în cadrul proiectului „Israel – Valea Bibliei”, care va combina expoziţii cu scrieri originale ale Vechiului Testament, dar şi artefacte din vremurile biblice).

02-02-2012
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu