Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
ACTUALITATEA religioasăNr. vizualizari: 3461

Reuniunea națională a tinerilor ortodocși - Baia Mare, septembrie 2014

Tags: tineri; Biserica Ortodoxă; neam; mărturisire;
Reuniunea națională a tinerilor ortodocși - Baia Mare, septembrie 2014

 

“Am plecat în Maramureș cu entuziasm și cu speranța de a sta față către față cu alți tineri care mărturisesc la rândul lor bucuria de a fi Ortodox. Am ajuns într-o zonă a țării și într-un oraș cu oameni nespus de calzi și ospitalieri (aceia care se dăruiesc în întregime, fără a aștepta nimic în schimb) și-am devenit purtătoare de tricou albastru în marea de valuri-valuri care-au colindat străzile timp de trei zile. Ne-am rugat, am zâmbit, ne-am bucurat, ne-am îmbrățișat, am discutat despre valorile etern umane, și toate acestea ÎMPREUNĂ. 3500 de tineri ortodocși adunați la Baia Mare din întreaga Românie, dar și de peste hotare. Atât de bine ne-am simțit, încât la final orașul devenise pentru toți un acasă. Mai bine zis, un Acasă. Mie mi-a rămas întipărită imaginea cinei din prima seară, când, adunați pe iarba din jurul terenului de fotbal, fiecare își deschidea caserola cu mâncare și gusta zâmbind, cu lumină senină pe chip. În acel moment m-am oprit timp de câteva secunde și m-am gândit că Bucuria nu are definiție și că, în mod sigur, așa trebuie să fie și-n Rai: o stare continuă de bine, o seninătate și-o pace care îți cuprind până și cele mai mici vinișoare… Simt că nu pot găsi cuvinte care să exprime plinătatea trăirii, dar, pe de altă parte, o voi mărturisi. Căci până la urmă ceea ce rămâne în noi și felul în care știm să dăm mai departe contează. Voi păstra așadar amintirea Reuniunii Naționale a Tinerilor Ortodocși de la Baia Mare ca pe o încredințare că nu sunt singură în lupta cu valurile vremii, căci îmi sunt alături atât, atât de multe tinere vlăstare dornice de viață curată… Cu adevărat, trebuie să ne zorim să trăim! „ - Hristos în mijlocul nostru! – Este și va fi! ”” - Georgiana Ardelean (Organizația Tinerilor din Sibiu)

Tinerii ortodocși români din țară și din străinătate au consimțit a-și mărturisi credința și dragostea de neam în cadrul unei prime reuniuni de amploare, desfășurată la Baia Mare. Tinerii aceștia, care iau în serios viața și Biserica, simțind pericolul societății secularizate, au înțeles că nu este suficient a ne numi creștini ortodocși doar la recensământ, ci că trebuie să trăim ceas de ceas, oriunde ne-am afla, ca mărturisitori ai credinței noastre. Pentru aceasta, trebuie păstrată identitatea de neam, de limbă, de tradiții, care mai ales în diaspora este în real pericol de diluare, pe măsură ce se nasc acolo noi și noi generații. Pe de altă parte, tinerii rămași în țară tind către mirajul vieții de tip occidental, lăsându-se momiți cu oferte tentante la prima vedere, însă păguboase pe termen lung: consumism, stres, viață dezorganizată, îndatorare financiară, îmbolnăvire timpurie a trupului și a sufletului. Participanții la reuniunea de la Baia Mare au dorit să arate că se poate trăi și altfel, că există echilibru, că există alternativă și cale de mijloc, dar cu o singură condiție: să nu ne dezicem niciodată, niciunde, de Mântuitorul Hristos și de România.

Municipiul Baia Mare a fost pentru câteva zile capitala tineretului ortodox! Orașul a găzduit în perioada 3 - 6 septembrie prima Reuniune naţională a tinerilor ortodocşi, la care au participat circa 3500 de persoane, cu vârste între 15 şi 30 de ani din eparhiile din ţară şi din diaspora, alături de delegaţi ai Bisericilor Ortodoxe surori din străinătate şi reprezentanţi ai asociaţiilor de tineri ortodocşi din străinătate. Pe parcursul reuniunii, tinerii au participat  la diverse manifestări culturale şi cu caracter duhovnicesc.

Reuniunea de la Baia Mare a stat sub semnul Anului omagial Euharistic și al Anului comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni. Tinerii au participat zilnic la slujbe, la dezbateri, seminarii, mese rotunde, conferințe și au vizitat diverse obiective din zonă. Fiecare seară s-a încheiat cu un program artistic. Un alt subiect de dezbatere a avut ca temă „Tinerii - în lumina Anului omagial euharistic”. În seara deschiderii evenimentului, după ce s-a intonat Imnul Naţional, s-au rostit rugăciunile de seară, apoi au fost transmise mesajele din partea organizatorilor, precum şi mesajele autorităţilor judeţene şi locale. Au urmat mesajele delegaţiilor din ţările ortodoxe.

Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a rostit un cuvânt de bun venit şi de binecuvântare: „Tinerii noştri sunt tineri creştini, iubesc pe Dumnezeu, iubesc sfinţii, iubesc pe Maica Domnului, iubesc Biserica şi au răspuns chemării Bisericii şi au sacrificat câteva zile din vacanţa lor pentru ca să vină aici, să se roage pentru fraţii noştri din depărtări, pentru cei care sunt în multe strâmtorări, pentru fraţii noştri din Ucraina, pentru fraţii noştri din Orientul Mijlociu, pentru creştinii din toată lumea şi pentru toţi oamenii. Nu au venit să se distreze, ci au venit să trăiască câteva zile de comuniune, de rugăciune, să îşi împărtăşească gândurile, idealurile şi să îi mulţumească lui Dumnezeu pentru că i-a ajutat să ajungă aici”, a spus PS Iustin Sigheteanul. Prima seară a reuniunii s-a încheiat cu un concert de muzică populară, în spaţiul special amenajat în apropierea catedralei.

Delegaţiile tinerilor ortodocşi din 11 ţări, între care Ucraina, Polonia, Bulgaria, Israel şi Palestina, însoţiţi de organizatori din cadrul Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, au vizitat, marţi, Mănăstirea „Sfânta Ana“ - Rohia, din judeţul Maramureş. Tinerii au fost primiţi aici de către arhimandritul Macarie Motogna, egumenul mănăstirii, care le-a prezentat complexul monahal şi le-a oferit câte o icoană a Maicii Domnului.

Unul dintre momentele importante ale reuniunii de la Baia Mare a fost procesiunea „Bucuria de a fi creştin”, condusă de ierarhi şi preoţi. Rugăciunea a însoțit fiecare zi a reuniunii tinerilor care au participat, în cadrul a 12 grupuri, la rugăciune în 12 biserici, unde s-au intonat şi cântările la Sfânta Liturghie. În mijlocul tinerilor au fost prezenți şi oaspeţi deosebiţi care au adresat participanţilor cuvinte şi sfaturi duhovniceşti, între aceştia fiind Înaltpreasfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Preasfinţitul Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, alături de Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul.

În ziua de încheiere a evenimentului, ÎPS Andrei Mitropolitul Clujului a adresat celor peste 3000 de tineri prezenți un cuvânt de învățătură: „De-a lungul celor 2000 de ani de creștinism tineri de vârsta dumneavoastră l-au mărturisit pe Domnul Hristos, unii chiar cu viața lor. Și ei ca și dumneavoastră au fost atenți la cuvântul Sfântului Apostol Pavel: Fiţi fără prihană şi curaţi, fii ai lui Dumnezeu, neîntinați, în mijlocul unui neam rău şi stricat, în care străluciţi ca nişte luminători în lume. Acesta este gândul pe care am vrut să vi-l împărtășesc tineri iubiți care ați venit la Baia Mare. Dăm slavă lui Dumnezeu că ne-am întâlnit aici și îi felicităm și mulțumim organizatorilor”, a mărturisit Înaltpreasfințitul Părinte Andrei.

Un scurt reportaj de la eveniment, realizat de Trinitas TV, este disponibil și poate fi vizionat și pe internet.

 

07-09-2014
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu


CARTI/produse despre:
Tineri, Biserica Ortodoxă, Neam, Mărturisire,