Cookies de analiza a traficului  Accept | (oricand puteti renunta la acceptul dat) Detalii

(oricand puteti renunta la acceptul dat)

Porunca Iubirii
Biserica. Neamul. Politica. LumeaNr. vizualizari: 3583

Noile cărți de identitate din 1 aprilie 2014 - numai cu CIP

Tags: cip;
Noile cărți de identitate din 1 aprilie 2014 - numai cu CIP

Noile cărţi electronice de identitate urmează a fi puse în circulaţie începând cu 1 aprilie 2014 (într-o perioadă de 18 luni), prevede proiectul HG privind modificarea şi completarea actelor normative referitoare la aplicarea dispoziţiilor legale din domeniul evidenţei persoanelor supusă dezbaterii publice pe site-ul MAI, informează Agerpres. Noile carduri vor conţine şi datele cu caracter vizibil care există în prezent pe card: numele şi prenumele titularului, sexul, cetăţenia, data şi locul naşterii titularului, semnătura olografă a titularului, imaginea facială, CNP şi adresa de domiciliu.

În plus, noile cărţi de identitate electronice vor avea încorporat (toate) un cip. Vor fi însă mai multe tipuri (descrierea lor exactă o puteti vedea AICI):

  1. CI - Cartea de identitate (cu cip care conţine un certificat digital simplu cu care  persoana se poate identifica / autentifica şi în mediul electronic, dar nu poate semna electronic; nu conţine amprentele digitale sau alte date biometrice); accesul la datele stocate în cip se face numai prin intermediul unui cod PIN.
  2. CIE (opţională) - Cartea de identitate electronică, care va avea un un cip cu dublă interfaţă, cu contact şi contactless, conţinând certificat digital calificat (cu care se poate semna digital în mediul electronic) şi date biometrice ale titularului (imaginea facială și imaginile impresiunilor papilare a două degete). Accesul la datele necesare creării semnăturilor digitale va fi permis numai după o validare suplimentară de către titularul CEI cum ar fi un număr personal de identificare (PIN).
  3. CR – cartea de rezidenţă, fără cip.
  4. CER (opţională) – cartea electronică de rezidenţă, cu cip

      CIE si CER pot fi, opţional, cu sau fără amprentele digitale.

  1. CIP – Cartea de identitate provizorie,

 Cip-urile includ microcontrolere integrate, cu capabilităţi de procesare criptografică, memorie internă şi au implementate intern măsuri de protecţie avansată împotriva accesului neautorizat şi a copierii/alterării informaţiilor conţinute (…). Asigurarea confidențialității datelor transmise/primite între CEI/CER și cititor se face prin utilizarea metodelor criptografice și/sau a unei infrastructuri de chei publice.

"Datele biometrice se colectează exclusiv pentru a fi introduse în CEI/CER și nu se stochează în baze de date pentru interogări ulterioare. După personalizarea CEI respectiv a CI și transmiterea acestora la autoritatea competentă să le elibereze, toate datele stocate în bazele de date de producție se șterg imediat prin procedură automată și ireversibilă", se subliniază în nota de fundamentare.

În același timp, imaginile impresiunilor papilare colectate pentru eliberarea cărții electronice de identitate și stocate în Sistemul național informatic de evidență a persoanelor se șterg prin procedură automată, imediat după ridicarea cărții electronice de identitate sau, dacă nu a fost ridicată, cel târziu la împlinirea unui termen de 3 luni de la data programată pentru eliberarea acesteia.

Nota redacției: Cu toate aceste măsuri de siguranţă cardurile vor avea o valabilitate de doar câţiva ani, trebuind apoi reînnoit cipul sau/si continutul lui. Interesantă este alocarea uni zone din cip pentru certificatele digitale necesare semnăturii digitale. Acest lucru va face ca toti cei ce au funcţii de conducere sau responsabilităţi să opteze pentru cartea electronică CIE deoarece nu vor mai trebui sa-şi înnoiască anual (si să plătească anual) certificatul calificat. Apoi, în scurt timp semnătura digitală va deveni obligatorie pentru toţi! Începând cu mijlocul lunii ianuarie 2014 opţiunea de a alege cartea de identitate clasică (fără cip) s-a făcut uitată. Ea a avut doar rolul de a adormi conştiinţele.

 Se vorbește în presă și despre presiuni din partea Ministerului Sănătății ca datele de pe cardurile electronice de sănătate să fie stocate în cip-ul din buletinele noi. Având în vedere că spre deosebire de cardurile de sănătate, buletinele ne sunt solicitate în multe situații de viață, riscul vulnerabilității datelor cu caracter personal crește foarte mult. Într-o epocă digitalizată în care spionajul și furtul de date fac parte din realitatea cotidiană, este îndoielnică siguranța oferită de noile buletine. Încă un pas impus spre controlul total…

 

01-03-2014
Citeste si:


Adaugati un comentariu:
Nume
Email
(nu va fi afisat)
Comentariu
Comentariile in afara subiectului si cele necuviincioase vor fi sterse
Antispam:
Scrieti, va rog, prenumele lui Eminescu